Kiengedjem e macskámat? Kijárós macska vagy szoba cica legyen e?

Melyik a boldogabb a kijárós macska vagy a szoba cica? Ez egy nagyon jó kérdés ami bizony határozottan két táborra osztja a gazdikat. Mindkét életmódnak vannak előnyei. Lássuk mik ezek.

Lukács Gabriella

Szoba cica

A benti cicák kevesebb veszélynek, betegségnek, élősködőnek vannak kitéve. Lehetséges, hogy hosszabb, nyugodtabb életet élnek, mint kinti társaik. Kisebb eséllyel kapnak el macska vírusokat, bár van amit így is haza vihetünk nekik például a cipőtalpunkkal. Viszont sok cica unatkozik a szobában pláne, ha a gazdája nem játszik vele eleget. Sokkal gyakrabban stresszesek, mint a kinti macskák, feltehetőleg azért, mert kevésbé vannak levezetve az energiáik és, mert alacsonyabb a stressz küszöbük. Mivel alapvetően egy védett környezetben élnek, ahol ugyanazoknak az ingereknek vannak kitéve nap mint nap és ezen rutin felborulása érzékenyebben érinti őket, mint kalandozó társaikat. Oltani, féreghajtani őket is kell.Nekik adhatunk kifejezetten benti tartásra kifejlesztett macskatápot. Javasolt cserépben füvet nevelni nekik ugyanis ugyanúgy, mint a kutyák ők is igénylik a fűevést.

Kijárós cica

A kinti cicák általában kevésbé híznak el, kevesebb játékot igényelnek otthon és alapvetően kiegyensúlyozottak. A kalandos, élményekben dús élet ára viszont, hogy ki vannak téve a macskavírusoknak, veszélyeknek. Vannak vírusok amire van oltás, de például a FIV-re ( Macska AIDS-re) nincs. Amennyiben cicánk más macskákkal érintkezik az utcán úgy meg van az esélye, hogy elkap tőlük valamit. Ennek esélyét az éves [a~63~oltással] és az ivartalanítással tudjuk csökkenteni, de ezek sem jelentenek 100%-os garanciát. Nagyon fontos, hogy kijárós macskánkat egész évben kezeljük bolha és kullancsirtóval. [a~60~Kullancsok] télen is vannak. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor már a lakásból kell kiírtani a bolhákat. Valamint gyakrabban kapjanak féreghajtót is, mint a benti kedvencek.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében