Kutyatartás lakásban

Egyre nagyobb divat a kutyatartás lakásban.

Lukács Gabriella

Manapság már egyre több házikedvencet és főleg kutyát kezelnek teljes jogú családtagként. Míg a mamánál még a kertben kikötve élte le Morzsi az életét addig (szerencsére) ma már a legtöbb kutya jobb életben bízhat. Egyre nagyobb divat a kutyatartás lakásban, de rengeteg [a~108~kerti kutyus] is teljes boldog életben bízhat. Van azonban néhány dolog, amit tudnia kell a kezdő gazdinak arról, hogy hogy érdemes kutyát tartani a lakásban.

Szabályok

Minden háztartásban más szabályok vonatkoznak a kutyákra és ez rendjén is van. Más emberek, más igények. Van, aki szeret a kutyájával aludni van, aki nem. Valakit nem zavar, ha az asztalnál kunyerál a kutya valakit igen. Egy a fontos, mielőtt haza hozzuk új négylábú családtagunkat döntsük el mik lesznek a szabályok és minden családtag tartsa is be azokat a gyerekek is és a nagyi is és mindenki.

Döntsük el van e olyan szoba, ahova nem mehet be a kutya, van e, amihez nem nyúlhat (pl. gyerekjáték, elektromos vezetékek)? Van e olyan bútor amire felmehet? Etetjük e az asztalnál vagy sem? Felmehet e az emeletre (lépcsőzhet e egyáltalán ugyanis vannak fajták, melyek [a~98~gerincének] ez nem tesz jót)?

Amennyiben a család megegyezett a szabályokban már csak be kell tartatni azokat a kiskutyával. A kutyának is könnyebb, ha következetes szabályok vannak, amikhez igazodhat. Ha következetesek a családtagok akkor elkerülhető vagy csökkenthető (fajta és egyed függő) a későbbi viselkedési problémák kialakulásának kockázata. A leggyakoribb hiba, amit kezdő gazdik elkövetnek a következetlenség, egyszer feljöhet a kutya a kanapéra, egyszer nem. Apa felengedi a kanapéra, anya nem. Ezek a fajta szabály módosítások határ feszegetésekhez vezethetnek. A kutya elkezdhet próbálkozni, hogy feljebb kerüljön a hierarchiában és több dolog legyen megengedett neki a házban. Le kell szögezzük, hogy egy kutyának nem rossz, ha vannak határok, szabályok. Nem sértődik meg, ha nem alhat az ágyban, se akkor, ha nem etetjük az asztaltól, sőt. Ahhoz, hogy kutyánk kiegyensúlyozott és boldog legyen szüksége van rá, hogy tudja hol a helye a falkában és a lakásban. Sokkal könnyebb elsőre jól nevelni egy kutyát, mint később átnevelni!

Biztonság

Fontos, hogy „kutyagyerek” biztossá tegyük a lakást mire haza hozzuk a kutyát. Legyen szó felnőtt vagy kölyökkutya vásárlásáról vagy [a~44~örökbefogadásáról], ameddig nem ismerjük ki az állatot addig legyünk különösen elővigyázatosak. 

Ne hagyjunk elől gyógyszert.

Ne hagyjunk elől gyerekjátékot, amit [a~82~megehet].

Ne férjen hozzá a konnektorokhoz, a vezetékekhez.

Ne legyen otthon mérgező növény.

Ne férjen hozzá tisztítószerekhez, mérgező dolgokhoz.

Ne legyen elől rágógumi, cukormentes sütemény. Ezek óriási kísértést tudnak jelenteni, de mérgezőek kedvenceinkre.

Nézzük meg saját játékaival, hogy játszik és amennyiben gyanús, hogy enni fog valamelyik játékából azt tegyük el mikor egyedül van. Vagy vegyünk neki helyette emészthető kutyajátékot. Nem lenne jó arra haza érkezni, hogy a kutyánk megevett egy fél plüss zsiráfot.

Szoba kennel

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szobakennel/ketrec használata is. Fontos tisztázzuk, hogy a ketrec nem rossz a kutyának, ha megfelelően használjuk. A ketrec célja, hogy kedvencünk ne tehessen kárt se magában, se érték tárgyainkban míg egyedül van otthon. A bezárás nem lehet büntetés! Sőt érdemes jutalomnak beállítani. Úgy kell kezelni, mintha ez lenne a kutya „szobája”, nyugi helye, ahol nem tudja piszkálni őt a gyerek, a macska, a fiatalabb kutya, ahova bármikor elvonulhat, ha nyugalomra vágyik. Érdemes első naptól pozitív helyként kezelni a ketrecet/kennelt. Hagyjuk nyitva az ajtaját egész napra és tegyük be neki a kedvenc fekhelyét és az ételét.

Szobatisztaság

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy új kutyusunk nem biztos, hogy első naptól [a~47~szobatiszta] lesz. Mint sok mindenben ebben is türelmesnek kell lennünk, ha eldöntöttük, hogy új taggal bővül a család. Érdemes lehet a kedvenc szőnyegünket elrakni néhány hétre, míg már biztosak lehetünk benne, hogy nem történik baleset.

Rendszeres séta

Kizárólag akkor vegyünk kutyát, ha vállalni tudjuk és pláne akarjuk, hogy minden nap 2-3 alkalommal [a~77~sétálnunk] kell majd vele. A minden nap, az minden nap, esőben, hóban, sárban, kánikulában. Munka előtt és után. Ahogy egy gyerek úgy egy kutya érkezése is alapjában borítja fel az ember napi rendjét. Amennyiben nem állunk rá készen, hogy munka után mindig egyenesen haza menjünk és hogy egy órával előbb keljünk munkanapokon, hogy lefárasszuk kutyánkat akkor ne vegyünk kutyát.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében