Nepáli kutya fesztivál, avagy a Kukur Tihar Fesztivál

A kutyák kedvenc ünnepe a Kukur Tihar Fesztivál Nepálban! Ezen a napon ugyanis rengeteg kényeztetést kapnak nem csak a gazdis, de a kóbor ebek is.

Lukács Gabriella

Kutyák a Hinduizmusban

A Hindu tanításokban többször felbukkannak a kutyák az istenek oldalán. Úgy tartják, hogy Samara a kutyák ősanyja segített Indának a mennyek őrzőjének tehenei megtalálásában. Ezenkívül Dattátreya istent 4 különböző színű kutyája kíséri és a halál urát Jamaradzsát is 2 vad kutyája segíti melyeknek fejenként 4 szeme van. Ezenkívül Yamaraj egy ízben kutya alakját vette fel, hogy próbára tegye fiát és lássa méltó e belépni a mennybe.

A Fények Ünnepe

A Tihar azaz a fények ünnepe az egyik legfontosabb Hindu ünnep a megrendezése Október végére, November elejére esik. A fények 5 napos ünnepének fontos szereplői az állatok, ugyanis 4 nap csak róluk szól. Ilyenkor nem csak a kutyák élveznek megkülönböztetett figyelmet, de a varjak és a tehenek is. A varjak azért, mert ők az emberek hírnökei, a tehenek Laksmínak a gazdagság és szerencse istennőjének inkarnációi. A kutyák pedig a következő élet kapujának őrei. Az ünnep megtartása azért is nagyon fontos, mert úgy tartják, hogy aki nem vesz részt benne, nem lesz szerencséje következő évben.

Első nap tehát madárcsemegéket helyeznek ki a varjaknak.

Második nap minden a kutyákról szól! Szertartásos keretek között fejezik ki tiszteletüket nemcsak a gazdis, de a gazdátlan ebek előtt is. Elsőként friss virágból koszorút kapnak a nyakukban, a kóbor ebek is. Második lépésként piros pontot festenek a homlokukra (piros festékporból, joghurtból és rizsből álló keverékkel). Végül különleges csemegékkel kényeztetik őket. A gazdátlan kutyusokat is!

Harmadik nap a tehenek kapják meg a virágkoszorúkat és a különleges füveket, zöldségeket.

A negyedik nap az igavonó ökröké ilyenkor őket kényeztetik finomságokkal és pihenéssel a kemény munkájukat meghálálandó.

Az ötödik napon a testvéri szeretetet és tiszteletet ünneplik. Egy összetartozást jelképező pamutfonallal kötik össze magukat a testvérek, a rokonok és a család állattagjait.

Ezt a napot valószínűleg sok állat várja minden évben!

Borítókép forrása: australiandoglover.com

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében