Személyi-segítő kutyák

A személyi-segítő kutyák különböző problémával élő gazdáikat segítik a teljesebb, kiegyensúlyozottabb élet megélésében.

Lukács Gabriella

Mi is az a személyi-segítő kutya?

A vakvezető kutyák feladata egyértelmű, a látványuk is megszokott és értelemszerű, hogy gazdája bárhova bemehet vele. Ma már a mozgássérült-segítő kutyák is elterjedtek hazánkban. De mi a helyzet a személyi-segítő kutyákkal? Róluk egyelőre  kevesebbet hallani itthon és sokszor keverik is őket a terápiás kutyákkal. A személyi-segítő kutyák különböző problémával élő gazdáikat segítik a teljesebb, kiegyensúlyozottabb élet megélésében. Léteznek például szorongást csökkentő kutyák, autista személyt, poszttraumás stresszel élő személyt, pszichés problémával élő személyt segítők és így tovább. Tekintve hány féle pozitív tulajdonsággal bírnak ezek az állatok és hányféleképpen gyakorolnak jótékony hatást ránk emberekre rengeteg féle módon tudják segíteni gazdáikat. Biztos te is tapasztaltad már, hogy stressz és szorongás csökkentő hatásuk van. (Ez tudományosan bizonyított tény.) Így például egy szorongási problémákkal élő gyereknek is óriási segítséget tudnak nyújtani. Számos országban például Amerikában már évtizedek óta megszokott munkakör ez az ember legjobb barátjának, de szerencsére itthon is egyre gyakoribb az előfordulásuk.

Bármelyik kutya lehet segítőkutya?

Persze mindannyian tapasztaltuk, hogy kedvenceink jótékony hatással vannak a közérzetünkre, de hivatalos segítőkutya nem lehet bármelyik kutyából. Nem minden kutya alkalmas arra, hogy ilyen munkát végezzen. Ez nem is meglepő hiszen nekik sem mindig könnyű érzelmileg a gazdik segítése arról nem is beszélve, hogy adott esetben sokat kell jönni-menniük a gazdával. Ez fizikailag és szellemileg is lefáraszt egy kutyát. A kiképzésük attól függ miben kell segítsék a gazdájukat. Más feladata lesz az állatnak egy PTSD-s gazda mellett és más egy autista személy mellett. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, egészséges állat alkalmas csak ilyen feladatokra és szigorú vizsgát kell tenniük mielőtt munkába állhatnak. Hiszen a legszélsőségesebb helyzetekben kell tudják mit kell tenniük az emberért, nem ijedhetnek meg, nem zökkenhetnek ki. Maximálisan megbízhatónak kell lenniük. Világszerte, közte hazánkban is léteznek specifikált segítőkutya kiképző szervezetek melyek különböző munkára képeznek kutyákat, sokszor kölyökkoruktól a gazdával közösen. Amerikában nagyon elterjedtek a poszttraumás stressz betegségben szenvedő személyt és az autista személyt segítő kutyák.

Ki kaphat kutyát?

Nem minden ember alkalmas rá, hogy segítőkutyát kapjon. Ahogyan a családi kutya tartása is felelősség, úgy a segítőkutyáé is. Az állat alapvető igényeit, mint a mindennapi séta, a rendszeres állatorvosi kontroll, a jó minőségű táp biztosítása alapfeltétel. Amennyiben a kutyát igénylő személy, vagy annak családja ezt nem tudja vállalni úgy természetesen nem kaphat segítőkutyát.

Hogyan segítenek?

Amellett, hogy megnyugtatják és átsegítik a gazdájukat a nehéz helyzeteken amellett hidat alkotnak a gazdájuk és az idegen emberek között. Míg például egy autista személyt sokan megbámulnak ellenben a velük való interakciótól idegenkednek, mert nem tudják hogyan viselkedjenek velük szemben addig egy kutyás ember szinte vonzza a pozitív figyelmet.

A segítőkutyával élő személyek gyakran tapasztalják, hogy az emberek nyitottabbak, barátságosabbak velük és a kutyájuk sokkal jobban érdekli az embereket, mint az ő személyük. Ez megkönnyíti a kapcsolatteremtést és növeli a felek komfort érzetét is! Ezenkívül azzal, hogy szükségük van a minden napi sétára, kutyatársaságra ezek az állatok kizökkentik a gazdát a monotonitásból és az esetleges depresszióból. Tehát az érzelmi támasz mellett segítenek barátokat szerezni és nem engedik begubózni a gazdit. Akárcsak a mi kedvenceink!

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében