VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete című kiállítás, szubjektív kedvcsináló.

Lukács Gabriella

Kötelező program kutyásoknak, akár kutyával is a Kiscelli Múzeum új kiállítása a: VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete.

Őszinte leszek én hónapok óta vártam a megnyitót ugyanis a Facebookon követtem a híreket és a képeket, amiket megosztottak a szervezők, de ilyen színvonalas és érdekes végeredményre nem számítottam. Maga a kiállítás amúgy kutyával is látogatható, ha a múzeum többi része nem is.

A kiállítás 2022. október 13. - 2023. március 26. között tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban.

Kurátorok: dr. Balla Loránd, Molnár Álmos

A legnagyobb hangsúly valóban a 19.-20. századi Budapesti kutyatartáson van, de betekintést nyerhetünk egyéb korszakokba is. Minden tiszteletem a szervezőké, láthatunk itt századfordulós állatorvosi műszereket, az első hazai vakvezető kiképző történetét és azt az eszközt, amivel ezeket a kutyákat tanították. De vannak 120 éves anatómiailag pontos kutya szobrok és ’70-es évekbeli plakátok is. Hétvégente lesz profi tárlat vezetés, ahol nagyon érdekes történeteket hallhatunk a kor kutyás életéről a belvárosban és a külterületeken egyaránt.

Amennyiben tárlatvezetéssel nézitek meg a kiállítást úgy olyan érdekes dolgokról hallhattok, mint az [a~221~ebadó] bevezetésének következményei, a Sváb hegyi kutyaszanatórium, a 10. magyar kutyafajta vagy a „tappancsusz cannilus”, ami egy ókori tappancs lenyomat, amit persze csak viccesen nevezett így a vezetőnk. Megtudhatod mi is az a kutyapecér és mikor lett státusz szimbólum a kutya. Illetve, hogy mivel járt mikor vidékről tömegek költöztek kutyástul Pestre és Budára.

A tárlatvezetés tényleg még érdekesebbé teszi a kiállítást, de anélkül is fantasztikus élmény. A kutya giccs szobától az ókori kutya csontvázakon át a kortárs művészeti darabokig.

Ennél teljesebb képet a századfordulós kutyatartásról sehol máshol nem kaphat az ember.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében