Pointer

Katalin Feketéné Brandenburg

Magasság: 56-63 cm

Súly: 20-30 kg

Méret: Közepes

Szőrtípus: Rövid szőrű

Jellemzők:

Egészség - 4
Harapásra való hajlam - 1
Ápolás és tisztántartás - 5
Vedlési szint - 3
Taníthatóság - 5
Játékosság - 4
Ugatás - 2
Házőrző képesség - 3
Harapási potenciál - 2
Lakásban tartható - 4
Gyerekbarát - 5
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 3
Kezdő gazdiknak - 5
Vízkedvelő kutyafajta? - 4
Mozgásigény - 5
Hízékonyság - 3

Pointer története

A 17. században már használták a vadászatokon nyulak riasztására, jelzésre. A Pointer nevének eredetéről többféle nézet van. Az a valószínű, hogy a kutya munkáját jelezték vele. Egyes források szerint először "pointing" (jelző, mutató) kutyának hívták, ("pointing dog"). Eredetileg Spanyolországból vitték át Angliába a 17.század végén, ahol a fajta nemesítése történt. Ilyen fajta kutyák - legalábbis különböző változataik - Európa több országában léteztek, s közülük néhány Angliába is eljutott, ahol aztán a fajta lendületes és eredményes fejlődésnek indult. Nagy a valószínűsége, hogy a fajta kialakulásában szerepet játszott a foxhound, a greyhound, a bloodhound, a spanyol vizsla és van benne egy cseppnyi spániel vér is. 1859-ben egy angliai kiállításon már fajtatiszta egyedek szerepeltek. Nagy-Britanniát tekintjük a származási országának. A vadászkutyák arisztokratája, egyike a legrégebbi sportkutyáknak. Angliában körülbelül 200 éve tenyésztik olyan formában, ahogy mi ismerjük. A fajta a szárnyas vad, főként a fogoly jelzésére specializálódott, de másfajta vad jelzésére is megtanítható. Noha kifejezetten az előbb említett célra tenyésztették ki, elég értelmes és készséges ahhoz, hogy másféle munkákat, feladatokat is megtanuljon, s azokban is elfogadható eredményeket érjen el. A [v~316~német vizsla] kitenyésztéséhez is használták a fajtát.

Külleme

Színe fehér alapon fekete, sárga (orange - sötétebb, illetve lemon - világosabb ) vagy barna foltos, de lehet egyszínű sárga, barna, fekete. Marmagassága: 58-65 cm (kan), 56-63 cm (szuka). Súlya: 20 -30 kg. Testfelépítése nemes, kecses, arányos, tükrözi a kitartást, a gyorsaságot. Elegáns, dekoratív megjelenésű, barátságos kutya. Teste csupa izom. Fölöttébb ruganyos és mozgékony. A fej jellegzetes, koponyája lapos és széles, a felfelé irányuló arcorri rész fokozatosan keskenyedik. Az orrhát egészen enyhén homorú. Orra a szőre színétől függően fekete vagy barna. Füle hosszú, lelóg. Szeme a színétől függően sötétbarna vagy világosabb barna, barátságos tekintetű. Nyaka elegáns ívelésű, lebernyeg nélküli, nagyon izmos. Mellkasa mély, könyökig ér. Hasa kissé felhúzott. Végtagjai szikárak, hosszúak. Háta rövid, egyenes. Ágyéka izmos, erős. Farka majdnem a csánkig ér, enyhén ívelő, nyugalmi állapotban lefele lóg, ha figyel, vízszintesen tartja. Mancsa kerek, boltozatos, ujjai zártak. Szőrzete rövid, sima, testhez simuló, fényes.

Jelleme

Értelmes, ragaszkodó, engedelmes, elegáns, élénk, kitűnő szimatú, kitartó, éber, gyors kutya. Ideális családtag, kedves, jól alkalmazkodó. Aktív, intelligens, melegszívű, szeretetteljes, egyenes. Szenvedélyesen keres, kutat, nagyon szeret vadászni, ha más lehetősége nincsen, akár legyekre is. Szívesen apportíroz, visszahoz eldobott tárgyakat, labdát, botot, vízbe is beugrik érte. Lakásban tartva rendszeres mozgásra van szüksége. Nagyon jól alkalmazkodik helyzetekhez, ha szükség van rá, órákig képes nyugton maradni. Ha le van mozgatva, foglalkozva van vele rendszeresen, kiválóan beleilleszkedik a család életébe, nem zavar, nem izgága a „pihenő időben”. Szívesen fekszik a gazdi mellett a kanapén vagy a fotelban, aztán rohan az erdei, mezei kirándulásokon vagy labdázik a kertben. Szereti az emberek társaságát, érzelmes, bújós, élvezi a családi programokat, ugyanakkor kisebb-nagyobb időintervallumra az egyedüllétet is jól tolerálja. Gyerekekkel kitűnően elvan, megbízható, barátságos, szívesen részt vesz a játékban. Szereti, ha foglalkoztatva van, kiállításokon, Field Trial versenyeken, Agilityn vagy más hasonló gazdis mozgásos foglalkozásokon kiváló partner. Nagyon könnyű kiképezni: könnyedén megtanulják a parancsok és a tevékenységek közötti összefüggéseket. Más kutyákkal jól kijön, szívesen van többedmagával. Macskákkal vagy egyéb háziállatokkal szoktatás, tanítás után tartható csak együtt. Könnyen és szívesen tanul. Sok szót megért, nagyon figyelmes, általában igyekszik megfelelni a gazdi elvárásainak. Érzékeny. Létezik belőle egy-két keményebb fejű egyed, velük kicsit határozottabb nevelést kell alkalmazni, de a durva bánásmódot, a keménykedést nem bírja. Egyáltalán nem [a~58~agresszív]. Általában nem félénk, néhány egyednél azonban előfordulhat rendkívüli zajtól, vihartól, tűzijátéktól való félelem. Náluk különösen fontos, hogy jól legyenek szocializálva.

Nevelése, igényei

Természetesen szükség van az első perctől történő nevelésre. Szükség van határokra és megfelelő szabályokra, ami lehet következetes, de lehet rugalmas is, mert nagyon jól alkalmazkodnak helyzetekhez, a „kivételekhez” is. Gondolok itt olyasmire, hogy bizonyos kanapéra fel lehet ugrani, másikra pedig nem vagy otthon mások a szabályok , mint például a nyaralóban vagy egy sátorozásnál. Nagyon fontos a korai szocializáció. Igényli, hogy a család tagja legyen. Kölyökkorától kezdve meg kell ismertetni a környezetével, a szűkebbel is (lakás, ház, lépcső, lift, stb.) és a tágabbal is, vagyis a világgal. Meg kell ismertetni az élőlényekkel, beleértve az embereket, és az állatokat is. Meg kell ismernie a járműveket, tárgyakat. Tudnia kell, mi az, ami veszélyes, mit nem szabad semmiképpen sem bántani, megközelíteni. Vannak nagyon fontos alapvető vezényszavak, amiket meg kell tanítani neki, mert különböző helyzetekben létszükséglet lehet. Ilyenek a behívás, a „ nem szabad”, az ül, fekszik, marad. Nagyon intelligens, gyorsan és szívesen tanul, összefüggésekre is ráérez. Tanításkor, képzéskor fontos a jutalmazás, motiváció. A legfontosabb feladat, hogy a gazdinak ki kell építeni a kutyájával egy egészségesen kötődő viszonyt, ami szereteten, bizalmon alapszik, de nem mellőzi a megfelelő fegyelmezést sem. Ha van rá lehetőség, érdemes kutyaiskolába is vinni, mert itt egyrészt különböző engedelmességi feladatokat és trükköket tanulhat, másrészt a gazdi is megtanulja értelmezni a kutyáját, ráérez, hogy adott szituációkban hogyan reagáljon. Nyilvánvalóan nem csak nevelni, tanítani kell, hanem biztosítani számára a megfelelő időt és lehetőséget a mozgásra, játékra is. Nagy mozgásigényű fajta. Szüksége van arra, hogy futkározzon, szimatoljon, keresgéljen szabadon, póráz nélkül, természetesen számára és a környezetére egyaránt biztonságos helyen. Időnként játsszon más kutyákkal is. Az egyik legnagyobb boldogság számára, ha a gazdával játszhat, lehet vele labdázni, bújócskázni, trükköket tanulni. Közös kirándulás, sátorozás, ilyen esetekben az „együtt alvás”  erősíti a kötődést, és így segíti a kommunikáció sikerességét. Mindez megszilárdítja a gazda és kutya közötti kapcsolatot , és így lesz a kutya és ember barátsága mindkettejük számára boldogító.

Ápolása, kozmetika

Nem igényel különleges ápolást. Ha megfelelő minőségű táplálékkal van etetve, gyönyörű, fényes a bundája. Nem kell gyakran samponnal fürdetni (évente egy-két alkalommal), a szőre nagyon hamar megtisztul magától is. A rövid, finom szőrzet esetenkénti átkeféléssel, puha ronggyal való átdörgöléssel kiválóan rendben tartható. Előfordul olyan eset, hogy belefekszik valami szagos dologba, ez természetesen kivételt képez. [a~80~Karmaikat] nem túl sűrűn, de rendszeresen vágni kell és [a~85~fülük] tisztaságára is érdemes odafigyelnünk. Hosszú fülű kutyák – könnyen megül benne a szennyeződés, nedvesség.

Fajtabetegségek

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Tájékozódjunk előre arról, való e nekünk a Pointer. Ha eldőlt a kérdés, nézzünk utána, honnan, kitől lehet beszerezni. Kölyökkutyát tenyésztőtől vásároljunk , hisz ott már eleve kizárt jó néhány örökletes betegség jelenléte. A kétes eredetű szaporítókat mindenképpen kerüljük! Ha [a~44~örökbefogadás] mellett döntünk, keressük meg a fajtamentést, ott megfelelő információt kaphatunk a kutya előéletéről, esetleges betegségeiről.

Tenyészet

1987. nyarán születtek a Csillaghegyi -Foltos Pointer Kennel első kölykei első Pointerünktől, Remetehegyi Ankától, a csoki barna foltos kislánytól, aki 15 hónaposan került a tulajdonunkba 1985. novemberében. Őt még többen követték, hol saját kölykeink közül választottunk, hol más tenyészetből, de mindig minimum kettő, de volt, hogy három pointerrel éltünk együtt. Mostanáig 8 ilyen kutyusunk volt és összesen 10 Pointer almot neveltünk fel. Kölykeink közül többen hazánkban és külföldön is kiváló eredményeket értek el kiállításokon is és munka terén is. Saját kutyáinkkal is jártunk kiállításokra és teljesítettük a megfelelő kritériumokat, ami a tenyésztéshez szükséges, de a legnagyobb hangsúlyt az kapta, hogy együtt kirándultunk, nyaraltunk és teleltünk velük vagy épp baráti összejövetelekre jártak, azaz az életünk részeivé váltak. Jelenleg Mocca és a 4 éves Maja családunk tagjai és neki most először, ősszel, tervezünk kölyköket.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében