Jó-e a macskatáp a kutyának?

Jó-e a macskatáp a kutyának?

Jó a macskatáp a kutyának? Mi a különbség a macskatáp és a kutyatáp között?

A legalapvetőbb beltartalmi különbség a kutyaeledel és a macskaeledel között a fehérje mennyiség.

A kutyaeledel és a macskaeledel között nem csupán a csomagolás a különbség

A kutyák tápanyag igénye

A kutyák a tévhittel ellentétben minden evők, nem csak húsevők. A farkasok mikor elejtik a vadat először a gyomrot kezdik el megenni, amiben egy növényevő esetén, bőségesen akad növényi eredetű rost, amire az egészséges emésztéshez a farkasoknak is szüksége van. És a kutyáknak is.

Kutya etetés
Kutya etetés

 Egy kutya nem élhet csak húson ugyanis amellett, hogy belassul az emésztése (ami bélsárrekedést eredményez), hiánybetegségek is kialakulhatnak. Szüksége van a fehérje mellett rostokra, szénhidrátra, zsírra, vitaminokra. Ugyanígy a macskáknak is, de nekik egészen más arányban. A legtöbb kutya szereti a macskaeledelt. Nagyon! Mivel finom.

Macskatáp a kutyának

De ez nem azt jelenti, hogy jót tesz nekik, ha azt eszik minden nap. A túl sok fehérje megterheli a veséjüket és hosszútávon vese károsító hatása lehet a kutyáknál. Emellett zsírból is kevesebbre van szükségük, a cicáknál. Így amennyiben kutya és macska egy háztartásban él úgy tegyük a macskaeledelt olyan helyre, ahol kutyusunk nem fér hozzá. Esetleg időnként vegyünk más ízű kutyaeledelt, hogy kedvencünk ne unjon rá.

A kutyaeledel és a macskaeledel között nem csupán a csomagolás a különbség

Macskák tápanyag igénye

A macskák igazi ragadozók, sok fehérjét, húst esznek. Amennyiben egy cica kutyaeledelen él életvitelszerűen úgy a túl sok szénhidrát miatt lelassul az emésztése. A túl kevés fehérje és zsír miatt pedig komoly hiánybetegségei lesznek és leépül a szervezete. Gyors súlyvesztés alakulhat ki. A macskák, ha választhatnak általában amúgy is a macskaeledelt választják a kutya vacsorájával szemben, így erre talán könnyebb oda figyelni, mint a fordítottjára.

Macska etetés
Macska etetés

Egy átlagos energia szintű, életmódú felnőtt kutyának 19-31% fehérje tartalmú száraz kutyaeledel az ideális, míg egy felnőtt egészséges macskának 30-40% fehérje tartalmú macskaeldelre van szüksége. Teljesen más a két faj emésztő rendszere. A kutyának sokkal több (30-60%) szénhidrátra van szüksége, mint a macskának nekik viszont arányaiban több zsírra van szükségük. Mind a kutyák, mind a cicák esetében egészséges, felnőtt állat fehérje, zsír, szénhidrát igényeiről beszélünk. 

Ezeket az igényeket módosítják:

  • Betegségek
  • Kölyökkor
  • Időskor
  • Vemhesség
  • Szoptatás
  • Speciális állatorvosi diéták, mint vesediéta, májdiéta, diabéteszes diéta. Ezekre a betegségekre ma már kitűnő orvosi tápokat lehet és kell is venni kedvencünknek.

Száraz táp vagy nedves eledel

A legtöbb kutya, cica értékeli, ha időnként nedves tápot kap vacsorára. Legyen az konzerv kutyaeledel vagy alutasakos macskaeledel. De jó, ha nem csak azt eszik. A száraz tápban több a tápanyag, mint a nedves tápokban amiknek jelentős százaléka víz. Illetve a száraz táp tisztítja a fogakat, míg a nedves tápok elősegítik a fogkő lerakódást kedvenceinknél. Így jó, ha nagyobb arányban kap cicánk, kutyánk száraz tápot, mint nedveset. Arról nem is beszélve, hogy gazdaságosabb is így a gazdi is jól jár. Figyeljünk oda, hogy macskánk több fajta ízt, márkát megismerjen ugyanis hajlamosak függőkké válni egy egy ízre és onnantól minden más tápot elutasíthatnak.

Mennyi tápot adjunk kedvencünknek?

Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a csomagoláson feltüntetett adagolási útmutató csupán egy irány mutató. Nem minden 3kg-os cicának és 26kg-os kutyának ugyanaz a megfelelő adag. Mindig figyeljünk kedvencünkre, ha a javasolt mennyiséggel hízik akkor csökkentsük az adagját, ha fogy akkor növeljük. 

Elhízás

A túlsúlynak ugyanolyan veszélyei vannak kedvenceinknél, mint nálunk embereknél:

Hát-, és egyéb mozgásszervi problémák (fokozottan probléma ez például a diszpláziára hajlamos kutyáknál)

Ízületi fájdalmak

Szívproblémák

Cukorbetegség

Jól látható tehát, hogy nem ehetik életvitelszerűen az egymásnak készült tápokat. A macska macskaeledelt egyen, a kutya kutyaeledelt. Lehetőleg mindkét faj képviselőinek jó minőségű tápot vegyünk vagy, ha főzünk nekik akkor nézzünk utána tápanyag arány szükségleteiknek. Mert az egészség az etetésnél kezdődik.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek