Nextdoorvet

Nextdoorvet

A Nextdoorvet házhoz hívható állatorvosok csapata, akik úgy gondolják az otthoni kezelés kényelmesebb és kevésbé stresszes az állatnak és a gazdinak.

Amíg a kisebb településeken gyakori a „táskás állatorvos”, vagyis elterjedt módja az állatok kezelésének, hogy az orvos házhoz megy, addig ez a nagyobb városokban nem feltétlenül divat. Pedig vannak előnyei. Ezekről az előnyökről és az általuk elvégzett beavatkozásokról kérdezzük Dr Fülöp Dorottyát és Dr. Balázs Bencét.

Dr. Balázs Bence állatorvos
Dr. Balázs Bence állatorvos

Mióta létezik a Nextdoorvet?

D: 2021 elején indultunk, akkor még csak ketten.

Kik alkotják a csapatot?

B: Jelenleg öten vagyunk állatorvosok, és egy kolléga segít minket a háttér-feladatokban és az adminisztrációban. Az egyre növekvő igény miatt csapatunk folyamatosan bővül.

Nektek van saját állatotok?

D: Nekem két macskám van otthon, Kormi és Mari-Teri. Az egyetem alatt sokat gyakoroltam rajtuk, és sokat jártam velük orvoshoz is. Hamar kiderült, hogy otthoni környezetben mennyivel jobban viselik akár a kissé kellemetlenebb beavatkozásokat is, mint az állatorvosnál. Így a kényelmetlen autóutat is megússzuk.  

B: Én már gyerekkoromtól fogva állattartással és növénytermesztéssel foglalkoztam. Családi vállalkozásunk húsmarhatenyésztéssel foglalkozott, így hamar megismerkedhettem az állattartás örömeivel és nehézségeivel. Jelenleg annyira elfoglalt vagyok, hogy nem tudnék felelős gazdája lenni egy kutyusnak sem. Mivel az állatok szeretete már gyerekkoromtól belém ivódott, ezért a kis kedvenc hiányát én a rendelői munkával és kiszállások során pótolom. 

Honnan jött a Nextdoorvet ötlete?  

D: Az ötlet Bencéé, akinek akkor már tapasztalata volt egy vállalkozás létrehozásában. Amikor elmesélte, azonnal megtetszett az ötlet és a részese akartam lenni. Szeretnénk megreformálni a kiszálló állatorvoslást és egy új modellt bevezetni.

B: Az ötlet 11-ik féléves gyakorlatom során született, amikor kiszállásokon Dr. Puhalak Dániel kollégámnak segítettem, akivel barátságunk még az egyetemi éveink alatt kezdődött. Itt ismertem fel, hogy a gazdák egy jelentős részének szüksége és valós igénye van a háznál végezhető állatorvosi szolgáltatásokra. Szeretnénk egy olyan jövőben élni, ahol egy kutya vagy macska alapellátása egy online bevásárláshoz  hasonlóan rugalmas, gyors, és tervezhető, így a megterhelő utazás és várakozás helyett több idő juthat az igazán fontos dolgokra.

Milyen fajú állatokat kezeltek háznál?

D: Jelenleg főleg kutyákkal és macskákkal foglalkozunk, hiszen a rendelőkben is általában ezekkel a fajokkal találkozunk. Egyszerűbb beavatkozásokat nyulakon is el tudunk végezni pl: oltások, karomvágás, eutanázia. Későbbi terveinkben szerepel, hogy egzotikus állatokat is ellássunk, amennyiben ez otthoni körülmények között lehetséges.

Dr Fülöp Dorottya állatorvos
Dr Fülöp Dorottya állatorvos

Helyileg hol vállaltok kiszállást?  

B: Elsősorban Budapesten és egyeztetés alapján felár ellenében a környező településeken érhető el a szolgáltatásunk.  

Mi a betegfelvétel menete? Mikor jöttök? Sürgősségi esetben is hívhatnak titeket a gazdik?

D: A bejelentkezés és az időpontfoglalás online formában történik, honlapunkon idősávokban tudnak az ügyfelek időpontot választani. Természetesen telefonon is elérhetőek vagyunk, ilyenkor igyekszünk időpontot egyeztetni, amennyiben az állat nem szorul sürgősségi ellátásra. Sürgős esetben telefonon tudnak minket elérni minden nap 8-24 óra között. Hétköznap 21 óra után, hétvégén és ünnepnapokon csak sürgős esetekkel tudnak minket keresni. Ilyenkor viszont felárral dolgozunk.  

Kinek ajánlott a Nextdoorvethez fordulni?

B: Minden olyan gazdi számíthat csapatunkra, akinek nincs ideje állatával sokat várakozni egy állatorvosi rendelőben, vagy az  állata különböző okokból nem szállítható. Továbbá a legszomorúbb esetben, amikor kis kedvencünktől nem egy vizsgálóasztalon, hanem otthon, családi körben szeretnének elbúcsúzni.

Miért jó a saját otthonában kezelni az állatot?

D: Az állatokat nyugodt, otthoni körülmények között vizsgáljuk meg, így kevesebb stressz éri őket, nincsenek zavaró körülmények. Az adott idősávban csak a gazdival és kedvencével foglalkozunk, a kezelés előtt és után nincs utazás és várakozás, így időt spórolhatnak.  

Milyen kezelések végezhetőek el otthon?  

D: Kisebb beavatkozások (kullancskiszedés, bűzmirigy tisztítás, toklászeltávolítás, fültisztítás stb.), oltások, infúziós terápia, alapvizsgálatok, vérvétel és gyorstesztek (pl. szívférgesség) mind elvégezhetőek otthoni körülmények között is. Útlevél kiállítása, oltási könyv pótlása is megoldható, valamint mikrochip beültetése is lehetséges.  

B: Az eutanázia pillanata soha nem könnyű. Mi lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gazdik ne steril rendelői környezetben, hanem otthon vehessenek végső búcsút kedvenceiktől.  

Hosszabb infúziós kezeléseket esetleg elhúzódó betegségeket is lehet így menedzselni?  

D: Mindig függ az állat állapotától és a gazditól is. Elhúzódó betegségek esetén mindig egy komolyabb és mélyebb kapcsolat alakul ki, mi igyekszünk ilyen esetekben egyszerre nézni a gazdi és az állata szempontjait is, és az állapotnak megfelelően döntünk közösen. Ameddig az állat állapota megengedi, igyekszünk otthon elvégezni a kezeléseket, viszont komolyabb esetekben javasoljuk a kórházi ellátást.  

Tapasztalatotok szerint az állatok otthon vagy a rendelőben viselik jobban az állatorvosi beavatkozásokat?

B: Eddigi tapasztalataink alapján mind a kutyák, mind a macskák jobban viselték a beavatkozásokat otthon. Sőt előfordult olyan kutya is, aki rendelői körülmények között vizsgálhatatlan volt, otthon pedig a beavatkozást észre sem vette és alig akart elengedni minket.  

Mi az, amit a műtéteken kívül már nem lehet otthon megoldani?

D: Műtétek mellett a nagyobb eszközöket igénylő beavatkozásokhoz is szükséges a rendelői háttér. Ilyen például a röntgen-, és ultrahangdiagnosztika, valamint a különböző szakvizsgálatok is. Ilyen esetben mindig ajánlunk rendelőt a gazdinak, hogy kedvence minden esetben az állapotának megfelelő legjobb ellátást kapja.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek