Csehszlovák farkas
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
mimimálisan 60 cm
Súly
Több, mint 20kg kell legyen
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Szürke
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Csehszlovák farkas

- Czechoslovakian Wolfdog

Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Csehszlovák Farkaskutya Kialakulása

A katonai kutya aki ma már a család legjobb barátja. A fajta egészen 1955-ig nyúlik vissza. Az első alom viszont csak 1958. Május 26-án született meg. A terv szerint Csehszlovákia határvédelmi intézeteiben 24 gondosan kiválogatott német juhász és 4 Kárpát-medencében honos farkas között kellett véghez vinni a keresztezési kísérleteket. Brita, a nőstény farkas, aki ma a cseh farkas ősanyának számít, 3 éven keresztül utasította vissza a párzást és minden kiválasztott fedező kant megsebesített. Akkor koronázta siker az akciót, amikor az agresszív és extrém módon domináns kan, Cézar z Březového háje véletlenül beszabadult a farkas ketrecébe.

Ezek után tovább lettek pároztatva német juhászkutyával. Az utolsó farkassal való fedezés 1983-ban volt. A cél az lett volna, hogy egy katonai célokra használt kutyát tenyésszenek ki, de ez az elmélet sorra megdőlni látszott, hiszen túl félénknek illetve némely esetben túl agresszívnek mutatkoztak a hibridek. Pár kutyát a sokadik generáció után tudtak szolgálati kutyaként alkalmazni. A hadsereg kezdett lemondani a fajtáról majd 1971-ben majdnem teljesen leállt a Csehszlovák farkaskutya tenyésztése.

A hadsereg visszalépett, mint megbízó, majd 1982-ben több mint 10 év elteltével magánszemélyek folytatták a tenyésztési tevékenységet. Csehszlovákiában pedig ezekben az években elismerték új nemzeti fajtának ezt a csodás kutya fajtát. Az FCI 1989-ben elismeréséről nyilatkozott, majd 1999-ben véglegesen elfogadták a fajtát. Azóta az FCI-nél az 1. Szekcióban és a 332 szám alatt lett regisztrálva. Találkozhatunk velük kiállításokon, illetve már akár egy-egy kutyasétáltatás alkalmával is.


 

Csehszlovák Farkaskutya Külleme

A Csehszlovák farkaskutyát sokan összetévesztik a farkasokkal, hiszen testfelépítése sok esetben egy farkasra hasonlít. A kanok ebben az esetben is robosztusabbak. Külső jegyeikben előfordul, hogy egy az egyben egy farkas tükörképei lehetnek.

A marja izmos, hátvonala masszív és vízszintes színezetben előfordul a halvány szürke árnyalat illetve a rozsdabarna rajzolat. A farkát lógva hordja, de amikor a kutya figyel kissé megemelkedik. Lábai egyenesek, jól kirajzolódó ízületekkel; a mellső lábak eléggé közel vannak egymáshoz, lábujjai hosszúak és íveltek. Az izmos nyak olyan hosszú, hogy a kutya az orrát könnyedén a földig tudja hajtani. A nyak kecses ívben hajlik át testbe. A koponya felülről nézve lapítottan boltozatos; felső része enyhén ívelt. Az arcorri része vékony, orrnyerge egyenes, ajkai feszesek. A rövid V alakú fülek felállóak, de gyakran hátra lapul főként ha figyel vagy játék közben. Szemei kicsik, enyhén ferde metszésűek, szorosan záródó szemhéjakkal színe szintén lehet több árnyalatú. A csehszlovák farkaskutya harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. A fedőszőrzet drótszerűen merev, lesimuló szálak alkotják, míg az aljszőrzet sűrű és gyapjas. A nyári és a téli szőrzet nagyon különböző. A mellen és a nyak alatt a szín általában világosabb. A sötétszürke szőrzet szintén elfogadható.

 

Csehszlovák Farkaskutya Jelleme

Eleinte zárkózott lehet idegenekkel szemben. Nagyon fontos a szocializáció, ha kölyök korban kerül a családba akkor bármilyen házi kedvenccel összeszoktatható. Ők igénylik is a falkát, igénylik a más kutya jelenlétét, akkor érzik magukat legjobban ha egy kutya is lehet a társa.

Játékos bohókás természetük általában 2-3 éves korokig marad meg. 3 éves korukra úgymond benő a fejük lágya. Elkezdenek meg komolyodni, egyes kutyáknál ilyenkor már a játék is a múlt lesz ilyen is előfordulhat.

A kanok jobban őrzik a területüket, így elmondható, hogy jó házőrzők. Annak ellenére is ha a szocializáció maximálisan ki van merítve. Szökésre némelyek alkalmasak ez lehet a kerítés alatti ki ásás, vagy éppen a 1,7 m magas kerítés játszva történő át mászása. Szeretnek ásni, így vagy kerted lesz vagy cseh farkasod. Gyerekekkel maximálisan kijönnek sőt szeretik is őket, mi pl rendszeresen járunk diákokhoz állatvédelmi előadást tartani, volt, hogy 450 diák simogatta meg az egyik kutyánkat. Macskákkal teljesen össze szoktatható, de ezt is időben el kell kezdeni. Munkára fogható, sőt kell is, hogy ezáltal is le legyen fárasztva. A csehfarkas kutyák jellemei változóak. Valakik félénkebbek, egyesek bátrabbak, nyitottabbak. Náluk nagyon fontos, hogy ahogy hozzánk kerülnek azonnal elkezdjünk velük dolgozni. A nagy kert kevés, hiszen ott külső ingereket nem kap. Fontos a kutyás társaság, hogy más emberek kerüljenek a közelébe. Ha ezeket mind megadjuk nekik akkor lesz egy kiegyensúlyozott szocializált kutyánk. Ha a kutya tart, fél idegenektől, akkor ebbe a problémába bele kell állnunk és nem az lesz a megoldás, hogy nem visszük soha többet idegenek közé.


 

 

 

Csehszlovák Farkaskutya Fajtabetegségei

Ellenálló fajta, nem betegesek. Fontosak itt is a szűrővizsgálatok, csípő-, illetve könyök- diszplázia szűrés valamint a degeneratív myelopathia szűrés.

 

Csehszlovák Farkaskutya Ápolása

Könnyű dolguk lehet azoknak akiknek ilyen kutyájuk van, hiszen a szőrváltásnál egy furminátor segítségével könnyen túl tudnak lenni. A megfelelő táplálék akár táp vagy nyers etetés fontos. A folyamatos féregtelenítés, illetve kullancs, bolha elleni védekezés is.


 

Csehszlovák Farkaskutya Sajátosságai

A csehfarkas kutyák jellemei változóak. Valakik félénkebbek, egyesek bátrabbak, nyitottabbak. Náluk nagyon fontos, hogy ahogy hozzánk kerülnek azonnal elkezdjünk velük dolgozni. A nagy kert kevés, hiszen ott külső ingereket nem kap. Fontos a kutyás társaság, hogy más emberek kerüljenek a közelébe. Ha ezeket mind megadjuk nekik akkor lesz egy kiegyensúlyozott szocializált kutyánk. Ha a kutya tart, fél idegenektől, akkor ebbe a problémába bele kell állnunk és nem az lesz a megoldás, hogy nem visszük soha többet idegenek közé.

Sportos emberek ideális társa lehet, nagyon aktívak, így elég sokat kell őket lemozgatni. Túrázást szeretik, szeretik az erdei sétákat. Ha nincsenek kellőképpen lemozgatva az akár átmehet rombolásba is, hiszen a felgyülemlett energiát így fogják levezetni. Lakásban is van, hogy tartják őket, de ott is kiemelten fontos a sok mozgás.


 

Csehszlovák Farkaskutya Nevelése

A három alap dolog náluk különösen fontos: Testmozgás, fegyelem és szeretet és ilyen sorrendben. Korai szocializáció. Fontos, hogy mielőbb szoktassuk őket mindenhez, más állatokhoz. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Ez jellemezheti a leginkább az ő taníthatóságukat. Ami a legfontosabb náluk, hogy lehetőleg kölyökként kerüljenek a családba, rendszeresen legyenek lemozgatva, határozottság és következetesség meglegyen. Náluk általában 2-3 éves korig előfordulhat, hogy próbára teszik a gazdit. De ha odafigyelünk és következetesek vagyunk, nem hagyjuk rájuk akkor az engedelmességi feladatok a későbbiekben játszva mennek majd.

Mi évek óta járunk előadásra kutyáinkkal és a diákok nagy szeretettel fogadják őket. Egyik kutyánkkal pedig az egyik X-faktor forgatásán is voltunk.

Állatvédelmi táborokban jelennek meg, illetve kutyaiskolai bemutatókon. Ezzel is szemléltetve azt, hogy ezekre a feladatokra is képesek.


 

Ingarian Kennel Csehszlovák Farkaskutya Tenyészet

Kecskeméten vagyunk helyileg. Kutyáink kiállítási eredményekkel rendelkeznek valamint Champion címek birtokosai. FELIR azonosítónk: AB2528738. Kölykeinkre egészségügyi garanciát vállalunk illetve díjmentes kutyaiskolai lehetőséget adunk melléjük. Későbbiek folyamán pedig bármikor kereshetnek a gazdik tanácsokért minket. Örülünk a folyamatos kapcsolattartásnak, hiszen folyamatosan kapunk képeket a kölykeinkről, melyeket a Facebook oldalunkra fel is töltünk.www.ingarian.hu

https://www.facebook.com/ingariankennel

 

Gyakori Kérdések

Ez a fajta következetes gazdát kíván, aki minden helyzetben képes falkavezérként fellépni. Amennyiben a kutya elhiszi, hogy a gazdája a falkavezér úgy gördülékenyen fog menni a kiképzése.

Megfelelő szocializációval és neveléssel határozottan gyerekbarát kutyák.