Kutya útlevél

Állatútlevél nélkül nem utazhat velünk külföldre kedvencünk.

Lukács Gabriella

Mikor szükséges a kutya útlevél?

Állatútlevél nélkül nem utazhat velünk külföldre kedvencünk. Amennyiben [a~176~külföldi utat] vagy külföldre költözést tervezünk kedvencünkkel jó előre nézzünk utána az illetékes jogszabályoknak, nehogy a határon derüljön ki, hogy hiányzik egy [a~97~oltás] vagy egy [a~66~féreghajtás] kedvencünk dokumentumaiból. Esetleg nem jó a dátum. Érdemes az utazás teljes időtartama alatt magunknál tartani kedvencünk útlevelét, akár a sajátunk mellett tartva ugyanis ezzel a dokumentummal tudjuk igazolni, hogy ő a mi kutyánk, cicánk, görényünk. Kérhetik bármely országhatár átlépéskor, illetve a helyi állatorvosnál.

Kutya útlevél / Állatútlevél beszerzése

Állatútlevelet az állatorvostól tudunk kérni. Ára nagyságrendileg 5000 - 6000,- forint. Szigorú elszámolású dokumentum így az állatorvosnak is el kell vele számolnia.

Minden Állatorvosi Kamarai számmal rendelkező állatorvos jogosult a kiállítására. Amennyiben elveszítjük, megrongálódik úgy állatorvosunk ki tud állítani egy új példányt, természetesen újra ki kell fizetni.

Mit tartalmaz az állatútlevél?

Az állatútlevél kicsit másképpen működik, mint az emberek útlevele. Elsődleges célja az oltások, valamint a parazita mentesítés meglétének igazolása. Tartalmaznia kell az állat és annak tulajdonosának adatait. Ezenfelül az utolsó veszettség elleni oltást és parazitamentesítés dátumát.

Az útlevél tartalamazza:

Kölyökkutya utaztatása

A három hónaposnál fiatalabb állatok esetében nem feltétlenül kell útlevél tekintve, hogy még nincs veszettség elleni oltásuk. Országonként eltérő a rájuk vonatkozó szabályozás (például: az oltott, féreghajtott anyaállattal utazhat) ezeknek is nézzünk utána.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében