Kutya útlevél

Kutya útlevél

Amennyiben kutyánkkal, macskánkkal esetleg vadászgörényünkkel utaznánk külföldre úgy szüksége lesz kutya útlevélre illetve pontosabban mondva állatútlevélre.

Mikor szükséges a kutya útlevél?

Állatútlevél nélkül nem utazhat velünk külföldre kedvencünk. Amennyiben külföldi utat vagy külföldre költözést tervezünk kedvencünkkel jó előre nézzünk utána az illetékes jogszabályoknak, nehogy a határon derüljön ki, hogy hiányzik egy oltás vagy egy féreghajtás kedvencünk dokumentumaiból. Esetleg nem jó a dátum. Érdemes az utazás teljes időtartama alatt magunknál tartani kedvencünk útlevelét, akár a sajátunk mellett tartva ugyanis ezzel a dokumentummal tudjuk igazolni, hogy ő a mi kutyánk, cicánk, görényünk. Kérhetik bármely országhatár átlépéskor, illetve a helyi állatorvosnál.

Kutyával a strandon
Kutyával a strandon
Macska a strandon
Cica a strandon

Kutya útlevél / Állatútlevél beszerzése

Állatútlevelet az állatorvostól tudunk kérni. Ára nagyságrendileg 5000 - 6000,- forint. Szigorú elszámolású dokumentum így az állatorvosnak is el kell vele számolnia.

Minden Állatorvosi Kamarai számmal rendelkező állatorvos jogosult a kiállítására. Amennyiben elveszítjük, megrongálódik úgy állatorvosunk ki tud állítani egy új példányt, természetesen újra ki kell fizetni.

Mit tartalmaz az állatútlevél?

Az állatútlevél kicsit másképpen működik, mint az emberek útlevele. Elsődleges célja az oltások, valamint a parazita mentesítés meglétének igazolása. Tartalmaznia kell az állat és annak tulajdonosának adatait. Ezenfelül az utolsó veszettség elleni oltást és parazitamentesítés dátumát.

Az útlevél tartalamazza:

  • az állat egyedi azonosítóját (tetoválás- vagy chipszáma),
  • az állat nevét, korát, faját, fajtáját, színét, nemét,
  • az állat tulajdonosának nevét, címét, telefonszámát,
  • a veszettség elleni oltás beadásának dátumát és érvényességének kezdetét (a kettő nem ugyanaz, a veszettség elleni oltás 21 nap múlva hat hivatalosan így az érvényesség kezdetének az utazás előttre kell esnie),
  • az utolsó féreghajtás időpontját (országonként eltérő, hogy határátlépés előtt hány nappal (órával) kell elvégezni), ennek érdemes utána nézni utazás előtt,
  • az útlevelet kiállító állatorvos adatait, kamarai pecsétjét, címét,
  • az állatútlevélbe továbbá be lehet vezetni az egyéb oltásokat is, amik meglétét kérhetik egyes országok az állat beutazásakor.

Kölyökkutya utaztatása

A három hónaposnál fiatalabb állatok esetében nem feltétlenül kell útlevél tekintve, hogy még nincs veszettség elleni oltásuk. Országonként eltérő a rájuk vonatkozó szabályozás (például: az oltott, féreghajtott anyaállattal utazhat) ezeknek is nézzünk utána.

Dalmata a hajón
Dalmata a hajón

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek