Fagyálló mérgezés kutyáknál

A fagyálló mérgezés kutyáknál rendkívül veszélyes és sajnos nem is olyan ritka.

Lukács Gabriella

Az fagyálló azaz az etilén-glikol a vesét és a májat is károsítja. De a [a~116~veseelégtelenségbe] tud gyorsan belehalni az állat. A májban lévő dehidrogenáz enzim hatására glikol-aldehiddé alakul át, majd a vesében calcium-oxalát kristályok képződnek és kikristályosodik a vese szerkezete. Ez nagyon fájdalmas és gyorsan halálhoz vezet, intenzív kezelés nélkül.

A fagyálló, vagyis etilén-glikol nagyon erősen mérgező és amennyiben kedvencünk ivott belőle azonnali állatorvosi ellátást igényel. Sajnos, aki állatot akar mérgezni, az vagy ezt vagy a patkánymérget szokta választani. De az is elég, ha kicsöpög az autóból és a kutya vagy a macska felnyalja. Így télen sajnos balesetből adódóan is elfogyaszthatják. Az íze édes, így a kutyák akár önmagában is képesek elfogyasztani, ha hozzá férnek, de a cicák is veszélyeztettetek, amennyiben mondjuk egy pocsolyában van vagy ne adj isten direkt hús darabokat áztatnak bele és állataink megeszik. A gazdi úgy tudja felismerni, hogy a színe kékes-zöld és mint mondtam édes.

Amennyiben a gazdi pont látta, hogy kedvence fagyállót ivott úgy azonnali állatorvosi ellátással még jó esély van a túl élésre. És az azonnali alatt azonnalit kell érteni. Az első 2-3 óra kritikus, de a legjobb a tünetek jelentkezése előtt megkezdeni a kezelést. Az állatorvos alkoholos és sima infúziót fog adni kedvencünknek, valamint májvédőt. Az alkohol lelassítja a fagyálló lebontását és ezzel a kristályosodást a sima infúzió pedig serkenti a veseműködést így gyorsítva a méreganyagok kiürülését. A cél, hogy előbb kiürüljön a veséből a méreganyag, mint hogy súlyosan károsodna a szerv.

Fagyálló mérgezés tünetei kutyáknál

Hányás, szédülés, étvágytalanság, mozgás koordinációs zavar, tudat zavar. Kicsit olyan, mintha be lenne rúgva az állat.

 

Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja a gazdi, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében