Fagyálló mérgezés kutyáknál

Fagyálló mérgezés kutyáknál

A fagyálló mérgezés kutyáknál rendkívül veszélyes és sajnos nem is olyan ritka.

Az fagyálló azaz az etilén-glikol a vesét és a májat is károsítja. De a veseelégtelenségbe tud gyorsan belehalni az állat. A májban lévő dehidrogenáz enzim hatására glikol-aldehiddé alakul át, majd a vesében calcium-oxalát kristályok képződnek és kikristályosodik a vese szerkezete. Ez nagyon fájdalmas és gyorsan halálhoz vezet, intenzív kezelés nélkül.

A fagyálló, vagyis etilén-glikol nagyon erősen mérgező és amennyiben kedvencünk ivott belőle azonnali állatorvosi ellátást igényel. Sajnos, aki állatot akar mérgezni, az vagy ezt vagy a patkánymérget szokta választani. De az is elég, ha kicsöpög az autóból és a kutya vagy a macska felnyalja. Így télen sajnos balesetből adódóan is elfogyaszthatják. Az íze édes, így a kutyák akár önmagában is képesek elfogyasztani, ha hozzá férnek, de a cicák is veszélyeztettetek, amennyiben mondjuk egy pocsolyában van vagy ne adj isten direkt hús darabokat áztatnak bele és állataink megeszik. A gazdi úgy tudja felismerni, hogy a színe kékes-zöld és mint mondtam édes.

darálthús
A fagyállóba áztatott húst szívesen elfogyasztják sajnos a kutyák

Amennyiben a gazdi pont látta, hogy kedvence fagyállót ivott úgy azonnali állatorvosi ellátással még jó esély van a túl élésre. És az azonnali alatt azonnalit kell érteni. Az első 2-3 óra kritikus, de a legjobb a tünetek jelentkezése előtt megkezdeni a kezelést. Az állatorvos alkoholos és sima infúziót fog adni kedvencünknek, valamint májvédőt. Az alkohol lelassítja a fagyálló lebontását és ezzel a kristályosodást a sima infúzió pedig serkenti a veseműködést így gyorsítva a méreganyagok kiürülését. A cél, hogy előbb kiürüljön a veséből a méreganyag, mint hogy súlyosan károsodna a szerv.

három kutya eszik valamit a hóban
Amennyiben kutyánk valami gyanúsat evett, ivott azonnal vigyük orvoshoz hánytatásra

Fagyálló mérgezés tünetei kutyáknál

Hányás, szédülés, étvágytalanság, mozgás koordinációs zavar, tudat zavar. Kicsit olyan, mintha be lenne rúgva az állat.

 

Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja a gazdi, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek