Fölösleges plasztikai műtét házikedvenceknél

Fölösleges plasztikai műtét házikedvenceknél csak, hogy a gazdinak jobban tetszen?

Lukács Gabriella

Kínában ijesztő divat van kibontakozóban, fölösleges plasztikai műtéteket végeznek kedvenceknél, hogy Mickey egér fülük legyen

Egyre nagyobb divat, hogy cicáknak, kutyáknak megműtik az amúgy teljesen egészséges fülüket, csupán, hogy a gazdáknak jobban tetszen. A divatos forma a kerek Mickey egér fül.

A délnyugat-kínai Chongqing Beibei kerületében található kisállatklinika egyik hirdetése, amely „Mickey fül” műtétet hirdet, jelentős figyelmet keltett. A szakértők szót emeltek a műtét ellen, hangsúlyozva, hogy fölösleges fájdalomnak teszik ki a kutyát. Az akció keretében 300 jüan (40 USD) összegért Mickey egér stílusú füleket csinálnak az állatnak.

Az eljárás több fázisból áll első beavatkozásként kialakítják a fül kör alakját, megcsonkítva azt. Majd a fül többszöri eltörésével elérik, hogy felálljon.

Törvény egyelőre sajnos nem tiltja az eljárást, de kevés rendelő végzi. Azonban egyre több tenyésztő csinálja meg kutyáin.

Hozzá kell tenni, hogy a legtöbb kínai állatorvos etikátlannak tartja ennek a fölösleges plasztikának az elvégzését és elítélik az eljárást.

Az interneten olyan eszközt is lehet venni, amivel a tulajdonos otthon is meg tudja csinálni az eljárást kutyáján vagy cicáján.

Chen Yong, a Shenzhen Lianhe Kisállatkórház állatorvosa arra figyelmeztetett, hogy az eljárás a háziállatok öncsonkító viselkedéséhez is vezethet.

„A fülek természetes szerkezetének károsodása pszichogén problémákat okozhat egyes háziállatoknál. Például egyes érzékeny háziállatok a túlzott fájdalom miatt ismételten megvakarhatják” – mondta. Ami nyilván ödéma vagy éppen fertőzés kialakulásához vezethet.

Nem csupán az állatvédők és a legtöbb állatorvos ítéli el az új trend követőit, rengeteg gazdi is kikelt magából. Több állatorvos nyilatkozott, hogy a szakma jórésze elítéli az új trendet, a legtöbb beavatkozást házilag csinálják a szaporítók, és a tenyésztők.

Reméljük a közfelháborodásnak hála nemsokára törvényben fogják tiltani a fülek ilyen értelmetlen csonkítását. Ameddig ugyanis a törvény nem tiltja addig csak morális akadályai vannak az állatkínzás eme új fajtájának.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében