Gimnazisták terveztek protézist egy kiskutyának

Amerikában több dologban is eltér a középiskolai oktatás, mint nálunk. Így lehetséges, hogy gimnazisták terveztek protézist egy kiskutyának.

Lukács Gabriella

Hogy lehetséges, hogy gimnazisták terveztek protézist egy kiskutyának?

Amerikában köztudottan más az oktatás, mint mondjuk hazánkban. Sokszor kreatív projekteket oldanak meg a tanulók már a gimnáziumban. 2022. legaranyosabb projektje azonban egészen biztos, hogy abban a wisconsin-i gimiben folyt, ahol egy mentett kiskutyának terveztek protézist a műszaki szakos osztály tanulói.

A kiskutyát Texasban találták és a megtalálói egy helyi állatmentő szerv, a Texas Rescue Riders segítségét kérték. Jessica Lietzke a Texas Rescue Riders koordinátora és ideiglenes befogadója vette magához a kicsit és ideiglenesen Forest Stump névre keresztelte.

Jessica és munkatársai sok speciális igényű kutyusról gondoskosnak. Forest is ilyen volt az egyik mancsa ugyanis hiányzott és az a lába el is volt fertőződve.

Sara Gauthier, gimnáziumi tanár állt elő az ötlettel, hogy tanulói tervezzenek és készítsenek egy kényelmes protézist a kiskutyának. Sara elmondta egy tv interjúban, hogy azzal, hogy egy kiskutyán kellett segíteni tanulói még motiváltabbak voltak, mint általában és erőn felül dolgoztak. A műszaki osztály tanulói tényleg azt érezték, hogy amit csinálnak, az számít és nem lehet fél vállról venni a munkát.

A tanulók számos kihívással szembesültek a projekt során, az egyik ilyen az volt, hogy miután lemérték Forest lábát, ameddig ők dolgoztak Forest megnőtt és kinőtte az első terveket. Ennek ellenére az egyik prototípus jó volt a kiskutyára, aki sétálgatott is benne úgy egy percig. Forestet időközben örökbe is fogadták és az új családja Harvey névre keresztelte át. Harvey tavasszal megkapta a véglegesnek szánt új tappancsát.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében