Kényes kérdés, a kutyakaki

Ha van valami, amit a kutyások utálnak, az a kutyakaki összeszedése. És ha van valami amiért a nem kutyások utálják őket, az ennek „elfelejtése”.

Lukács Gabriella

De miért is fontos összeszedni kedvencünk végtermékét?

  1. Persze azért is, hogy ne lépjen bele valaki, mert mikor az ember az új cipőjével belelép egy kutyus végtermékébe aztán beül a frissen kitakarított autóba akkor azért annak a kutyának a gazdája csuklani fog.
  2. Egy másik ok viszont az, hogy a világon köztük hazánkban is akkora számban élnek kutyák, hogy a vizeletük és a bélsaruk helyenként már rontja a talaj minőségét.
  3. Nem tudhatjuk nincs e olyan vírus kedvencünkben, ami bélsárral ürül és más kutyákra veszélyt jelenthet. Számos vírus a lappangási idő alatt is fertőzhet. Így lehet, hogy kutyánknak még nincs tünete, de esetleg egy másik kutyus betegséget kaphat el a fel nem szedett bélsarától.
  4. Hatással lehet más fajokra Skóciában például a vörös rókák már életvitelszerűen fogyasztják a kiránduló házi kedvencek ürülékét. Aminek hatására új vírusok jelenhetnek meg bennük, amik eddig rókákban nem voltak jelen. A kutatók szerint amúgy példátlan, hogy egy állat egy másik faj végtermékét már-már főtáplálék forrásként fogyassza. Kérdés persze, hogy az ember szeretné e egy 3 órás túra során vinni magával a kutyakakit, hogy aztán betegye a kocsiba és majd a városban kidobja.

De mi történik, miután összeszedtük?

Visszás kérdésnek tűnhet, hogy egy lebomló anyagot összeszedünk egy nem lebomló műanyag zacskóba és tovább növeljük a hulladék mennyiségét. Ezzel is tovább növelve kedvenceink [a~194~biológiai mancsnyomát]. A kereskedelmi forgalomban kapható lebomló zacskók jó megoldásnak tűnhetnek, de sajnos sok közülük valójában nem bomlik le. Ami igen az aránytalanul drága a filléres nem lebomló zacskókhoz képest. És hazánkban az sem feltétlenül megoldott, hogy mi történik a végtermékkel miután kukába került. Amennyiben kommunális hulladékok közé dobjuk úgy a lebomló zacskóval sem fog lebomlani ugyanis nem lesznek meg a környezeti feltételek a bomláshoz. Ha direkt ürülékgyűjtő szemetesbe tesszük az jobb, főleg, ha lebomló zacskóban, mert így talán olyan körülmények közé kerül a szállítás után, hogy ténylegesen le tudjon bomlani. Talán. De ennek a fajta hulladéknak a kezelésének nincs felelőse hazánkban. Se nem kommunális-, se nem veszélyes hulladék.

Kutyaürülék hasznosítása

Természetesen a kiskert trágyázására nem megfelelő a kutyaürülék, de léteznek olyan baktériumok, amik képesek lebontani azt és szennyvíz iszappá alakítják, ami viszont már alkalmas trágyázásra. Emellett világszerte folynak a kutatások, hogy lehetne a fenntartható fejlődés jegyében hasznosítani a kutyakakit is. Például Angliában már létezik olyan kutyafuttató, aminek lámpáját a kutyaürülékből kinyert energiával működtetik. Remélhetőleg csak idő kérdése, hogy ez elterjedjen nálunk is.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében