Kényes kérdés, a kutyakaki

Kényes kérdés, a kutyakaki

Ha van valami, amit a kutyások utálnak, az a kutyakaki összeszedése. És ha van valami amiért a nem kutyások utálják őket, az ennek „elfelejtése”.

Borítókép forrása:noochypoochy.com

De miért is fontos összeszedni kedvencünk végtermékét?

  1. Persze azért is, hogy ne lépjen bele valaki, mert mikor az ember az új cipőjével belelép egy kutyus végtermékébe aztán beül a frissen kitakarított autóba akkor azért annak a kutyának a gazdája csuklani fog.
  2. Egy másik ok viszont az, hogy a világon köztük hazánkban is akkora számban élnek kutyák, hogy a vizeletük és a bélsaruk helyenként már rontja a talaj minőségét.
  3. Nem tudhatjuk nincs e olyan vírus kedvencünkben, ami bélsárral ürül és más kutyákra veszélyt jelenthet. Számos vírus a lappangási idő alatt is fertőzhet. Így lehet, hogy kutyánknak még nincs tünete, de esetleg egy másik kutyus betegséget kaphat el a fel nem szedett bélsarától.
  4. Hatással lehet más fajokra Skóciában például a vörös rókák már életvitelszerűen fogyasztják a kiránduló házi kedvencek ürülékét. Aminek hatására új vírusok jelenhetnek meg bennük, amik eddig rókákban nem voltak jelen. A kutatók szerint amúgy példátlan, hogy egy állat egy másik faj végtermékét már-már főtáplálék forrásként fogyassza. Kérdés persze, hogy az ember szeretné e egy 3 órás túra során vinni magával a kutyakakit, hogy aztán betegye a kocsiba és majd a városban kidobja.
Forrás: k9ofmine.com_kutyakaki kidobása
Forrás: k9ofmine.com

De mi történik, miután összeszedtük?

Visszás kérdésnek tűnhet, hogy egy lebomló anyagot összeszedünk egy nem lebomló műanyag zacskóba és tovább növeljük a hulladék mennyiségét. Ezzel is tovább növelve kedvenceink biológiai mancsnyomát. A kereskedelmi forgalomban kapható lebomló zacskók jó megoldásnak tűnhetnek, de sajnos sok közülük valójában nem bomlik le. Ami igen az aránytalanul drága a filléres nem lebomló zacskókhoz képest. És hazánkban az sem feltétlenül megoldott, hogy mi történik a végtermékkel miután kukába került. Amennyiben kommunális hulladékok közé dobjuk úgy a lebomló zacskóval sem fog lebomlani ugyanis nem lesznek meg a környezeti feltételek a bomláshoz. Ha direkt ürülékgyűjtő szemetesbe tesszük az jobb, főleg, ha lebomló zacskóban, mert így talán olyan körülmények közé kerül a szállítás után, hogy ténylegesen le tudjon bomlani. Talán. De ennek a fajta hulladéknak a kezelésének nincs felelőse hazánkban. Se nem kommunális-, se nem veszélyes hulladék.

Kakiló kutya_ Forrás: rover.com
Forrás: rover.com

Kutyaürülék hasznosítása

Természetesen a kiskert trágyázására nem megfelelő a kutyaürülék, de léteznek olyan baktériumok, amik képesek lebontani azt és szennyvíz iszappá alakítják, ami viszont már alkalmas trágyázásra. Emellett világszerte folynak a kutatások, hogy lehetne a fenntartható fejlődés jegyében hasznosítani a kutyakakit is. Például Angliában már létezik olyan kutyafuttató, aminek lámpáját a kutyaürülékből kinyert energiával működtetik. Remélhetőleg csak idő kérdése, hogy ez elterjedjen nálunk is.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek