Kényszer pihenőn a német rendőrkutyák

Az új állatvédelmi törvény állatjólét ellenesnek ítéli a német rendőrkutyák kiképzését és "kezelését".

Lukács Gabriella

A 2022. január 1.-jén hatályba lépett, szigorúbb állatvédelmi törvény értelmében tilos erőszakkal képezni és erőszakosan bánni a kutyákkal. A törvény célja alapvetően a lakossági kutyatartási normák javítása, a családi kutyák érdekében, de nyilván érinti a szolgálati ebeket is. A mezőgazdasági minisztérium azzal érvel, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a büntetés alapú kiképzés állatjólét ellenes. A törvény ezenkívül kitér a kutyák kötelező [a~77~sétáltatására], szocializálására fajtársaikkal és általános [a~132~tartási] körülményeikre.

Ezek a szabályok már régóta esedékesek voltak, de a pandémia alatt rengetegen vettek magukhoz kutyát, sokan első kutyájukat és nem biztos, hogy megfelelően bántak velük így a törvényhozók elérkezettnek érezték az időt a törvénymódosításra.

A szolgálati kutyák országszerte érintettek, beleértve a SEK, a Különleges Műveleti Parancsnokság kutyáit is. Az állatvédők azt kifogásolják, hogy ezeknek a kutyáknak a nyakörvét meghúzva, pillanatnyi időre elakad a lélegzetük és ez persze fájdalmas is. Például, hogy leszedjék egy emberről, vagy leállítsák őket munka közben. (Nem tudom, hogy másként lehetne őket leállítani. Jutalomfalatért nem biztos, hogy elengedi az embert egy profin beőrző-védőzött kutya.) 

Ez a gondja a németországi kiképzőknek is, mint mondta a berlini rendőrszakszervezet szóvivője, Benjamin Jendro: „Teljesen nyitottak vagyunk azokra a kiképzési módszerekre, amelyekben a fájdalom mellőzhető. Jelenleg azonban nincs ismert alternatíva négylábú kollégáink felkészítésére bizonyos operatív helyzetekre.” És kérik a törvényhozókat a mielőbbi törvény módosításra, ugyanis 49 kutya-rendőr párost érint már most az új törvény.

Az érintett kutyák őrző-védő feladatokat látnak el. A bomba- és drogkereső kutyák egyelőre dolgozhatnak. A rendőrségi szóvivők arra is felhívták a figyelmet, hogy póráz és nyakörv kontroll nélkül ezek az állatok komoly sérüléseket képesek okozni az emberben.

Forrás: eueditorial.com, theguardian.com

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében