Kényszer pihenőn a német rendőrkutyák

Kényszer pihenőn a német rendőrkutyák

Kényszer pihenőn a németországi őrző-védő kutyák, mert  nem kizárólagosan pozitív megerősítéssel tanítják őket. Az új állatvédelmi törvény állatjólét ellenesnek ítéli ezeknek a szolgálati kutyáknak a kiképzését és "kezelését".

Borítókép: vienna.at

A 2022. január 1.-jén hatályba lépett, szigorúbb állatvédelmi törvény értelmében tilos erőszakkal képezni és erőszakosan bánni a kutyákkal. A törvény célja alapvetően a lakossági kutyatartási normák javítása, a családi kutyák érdekében, de nyilván érinti a szolgálati ebeket is. A mezőgazdasági minisztérium azzal érvel, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a büntetés alapú kiképzés állatjólét ellenes. A törvény ezenkívül kitér a kutyák kötelező sétáltatására, szocializálására fajtársaikkal és általános tartási körülményeikre.

játszó kutyák_forrás: thewildest.com
A törvény kitér a fajtársakkal való kapcsolat fontosságára is_forrás: thewildest.com

Ezek a szabályok már régóta esedékesek voltak, de a pandémia alatt rengetegen vettek magukhoz kutyát, sokan első kutyájukat és nem biztos, hogy megfelelően bántak velük így a törvényhozók elérkezettnek érezték az időt a törvénymódosításra.

A szolgálati kutyák országszerte érintettek, beleértve a SEK, a Különleges Műveleti Parancsnokság kutyáit is. Az állatvédők azt kifogásolják, hogy ezeknek a kutyáknak a nyakörvét meghúzva, pillanatnyi időre elakad a lélegzetük és ez persze fájdalmas is. Például, hogy leszedjék egy emberről, vagy leállítsák őket munka közben. (Nem tudom, hogy másként lehetne őket leállítani. Jutalomfalatért nem biztos, hogy elengedi az embert egy profin beőrző-védőzött kutya.) 

Egy kiképzett kutya a rendőr legveszélyesebb fegyvere lehet_forrás: washingtonpost.com
Egy kiképzett kutya a rendőr legveszélyesebb fegyvere lehet_forrás: washingtonpost.com

Ez a gondja a németországi kiképzőknek is, mint mondta a berlini rendőrszakszervezet szóvivője, Benjamin Jendro: „Teljesen nyitottak vagyunk azokra a kiképzési módszerekre, amelyekben a fájdalom mellőzhető. Jelenleg azonban nincs ismert alternatíva négylábú kollégáink felkészítésére bizonyos operatív helyzetekre.” És kérik a törvényhozókat a mielőbbi törvény módosításra, ugyanis 49 kutya-rendőr párost érint már most az új törvény.

forrás: eueditorial.com_rendorkutya
Az őrző-védőre kiképzett kutyákat érinti a törvény hatálya_forrás: eueditorial.com

Az érintett kutyák őrző-védő feladatokat látnak el. A bomba- és drogkereső kutyák egyelőre dolgozhatnak. A rendőrségi szóvivők arra is felhívták a figyelmet, hogy póráz és nyakörv kontroll nélkül ezek az állatok komoly sérüléseket képesek okozni az emberben.

Forrás: eueditorial.com, theguardian.com

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

1 kommentek

  • AN
    Antal Nagy 2022. 02. 06. - 20:33

    Kiváló cikk!