Kutya székrekedés

Kutya székrekedés okai, otthoni kezelése. Mikor kell már orvoshoz fordulni?

Lukács Gabriella

Először is tudni kell, hogy a kutya székrekedés kifejezés pontatlan, náluk nem székrekedésről beszélünk ugyanis a kutya nem használja az árnyékszéket. Náluk ezt bélsárrekedésnek mondjuk, minthogy a bélsár a helyes megnevezés. De mitől is lehet bélsárrekedése kutyánknak?

A bélsárrekedés leggyakoribb okai

Csont etetése

A leggyakoribb oka a bélsárrekedésnek a [a~78~csont etetése]. A csont keményíti a bélsarat és bizony nehezítheti kedvencünk számára az ürítést. Ez főként az idősödő, nem ivartalanított, kan kutyáknál lehet probléma. Ugyanis nekik jó eséllyel van prosztata megnagyobbodása, ami térfoglaló képletként szűkítheti a beleket és nehezíti a bélsár keresztül haladását. Idős korban amúgy is lelassul az anyagcsere ehhez még hozzáadódik a keménnyé vált bélsár és esetleg a lecsökkent bél keresztmetszet…Fiatalabb állattoknál inkább a túl sok csont esetleg túl sok bot evés eredményezheti az ürítés nehézzé válását. Illetve a nem megfelelő etetés így például a csak csontot és húst kapó kutyák estében gyakori ez a probléma. Amúgy sem egészséges kedvenceink számára az illyes fajta diéta, ugyanis nélkülözi a rostot, a szénhidrátot és fontos tápanyagokat. Megfelelő etetéssel mely tartalmazza a fontos tápanyagokat és rostot elkerülhetőek az ilyen problémák.

Idegentest

A másik leggyakoribb oka valamilyen idegentest elfogyasztás.Ami nem űrlény megevését jelenti, hanem minden a szervezet számára „idegen” tárgyat: labdát, Kinder tojás játékot, rongyot, törölközőt csak, hogy a legnépszerűbbeket említsem. Az idegentestek méretüktől, alakjuktól függően okozhatnak teljes vagy részleges [a~82~bélelzáródást]. Ennek diagnosztizálására szükség lehet hasi ultrahangra, röntgenre, kontraszt anyagos röntgenre. De, ha nem tud tovább haladni a beleken, akkor műtéti indikációt jelent.

Kiszáradás.

A bélsárrekedésnek oka lehet a kiszáradás is más betegség folyományaként.

Hasűri daganat.

Állhatnak hasűri daganatos eredetű okok is a háttérben ennek megelőzése érdekében főként [a~42~idősödő állatainkat] érdemes évente elvinni egy kivizsgálásra, ahol az ilyen rosszindulatú folyamatokra időben fény derül. Az időben nem kiderülő daganatoknak van ideje áttéteket képezni testszerte (akár a beleket is érintve) illetve olyan méretűre nőni, hogy elnyomnak szerveket, a beleket is összenyomhatják.

Bélférgek

Kölyökkutyák esetében főként, de nem megfelelően féreghajtott felnőtt állatoknál is előfordulhat, hogy [a~66~férgesség] okozza a bélsárrekedést.

Bűzmirigy probléma

A [a~74~bűzmirigy] gyulladás, annak tályogosodása is okozhat bélsárrekedést ugyanis annyira fájdalmas tud lenni, hogy az állat képtelen üríteni.

Végbél daganat

Végbél daganat szintén a fájdalmasság és a térfoglaló mivolta miatt okozhat gondokat. Az ilyen daganatokat mielőbb le kell műteni a terület szennyezettsége miatt ugyanis nagy a fertőzés veszélye.

Bélsárrekedés tünetei

Az életmódtól és az etetési szokásoktól függően a kutyának naponta 1-3 alkalommal van bélsara. Amennyiben kedvencünk 2 napig nem tud üríteni úgy érdemes felhívni/ felkeresni az orvost. Nagyon fontos, hogy két napnál tovább ne várjunk az állatorvossal.

Kutya székrekedés kezelése házilag

Amennyiben kedvencünk nehezen kakil van pár dolog amit kipróbálhatunk otthon.

Beöntés

Amennyiben 1-2 nap alatt házi praktikákkal nem tudjuk megoldani a problémát úgy vigyük orvoshoz. Az is lehetséges, hogy beöntésre lesz szüksége kutyánknak. Éhgyomorra vigyük az orvoshoz, ugyanis 10-15 percre be kell altatni amennyiben beöntésre kerül sor.

Mint minden egészségügyi problémánál itt is fontos a mielőbbi felismerés és még inkább a megelőzés.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében