Kutya székrekedés

Kutya székrekedés

Kutya székrekedés okai, otthoni kezelése. Mikor kell már orvoshoz fordulni? 

Először is tudni kell, hogy a kutya székrekedés kifejezés pontatlan, náluk nem székrekedésről beszélünk ugyanis a kutya nem használja az árnyékszéket. Náluk ezt bélsárrekedésnek mondjuk, minthogy a bélsár a helyes megnevezés. De mitől is lehet bélsárrekedése kutyánknak?

A bélsárrekedés leggyakoribb okai

Csont etetése

A leggyakoribb oka a bélsárrekedésnek a csont etetése. A csont keményíti a bélsarat és bizony nehezítheti kedvencünk számára az ürítést. Ez főként az idősödő, nem ivartalanított, kan kutyáknál lehet probléma. Ugyanis nekik jó eséllyel van prosztata megnagyobbodása, ami térfoglaló képletként szűkítheti a beleket és nehezíti a bélsár keresztül haladását. Idős korban amúgy is lelassul az anyagcsere ehhez még hozzáadódik a keménnyé vált bélsár és esetleg a lecsökkent bél keresztmetszet…Fiatalabb állattoknál inkább a túl sok csont esetleg túl sok bot evés eredményezheti az ürítés nehézzé válását. Illetve a nem megfelelő etetés így például a csak csontot és húst kapó kutyák estében gyakori ez a probléma. Amúgy sem egészséges kedvenceink számára az illyes fajta diéta, ugyanis nélkülözi a rostot, a szénhidrátot és fontos tápanyagokat. Megfelelő etetéssel mely tartalmazza a fontos tápanyagokat és rostot elkerülhetőek az ilyen problémák.

Idegentest

A másik leggyakoribb oka valamilyen idegentest elfogyasztás.Ami nem űrlény megevését jelenti, hanem minden a szervezet számára „idegen” tárgyat: labdát, Kinder tojás játékot, rongyot, törölközőt csak, hogy a legnépszerűbbeket említsem. Az idegentestek méretüktől, alakjuktól függően okozhatnak teljes vagy részleges bélelzáródást. Ennek diagnosztizálására szükség lehet hasi ultrahangra, röntgenre, kontraszt anyagos röntgenre. De, ha nem tud tovább haladni a beleken, akkor műtéti indikációt jelent.

Dolgát végző kutya
Ha arra gyanakszunk, hogy kutyánk lenyelt egy idegentestet azonnal vigyük orvoshoz_forrás: dogtime.com

Kiszáradás.

A bélsárrekedésnek oka lehet a kiszáradás is más betegség folyományaként.

Hasűri daganat.

Állhatnak hasűri daganatos eredetű okok is a háttérben ennek megelőzése érdekében főként idősödő állatainkat érdemes évente elvinni egy kivizsgálásra, ahol az ilyen rosszindulatú folyamatokra időben fény derül. Az időben nem kiderülő daganatoknak van ideje áttéteket képezni testszerte (akár a beleket is érintve) illetve olyan méretűre nőni, hogy elnyomnak szerveket, a beleket is összenyomhatják.

Bélférgek

Kölyökkutyák esetében főként, de nem megfelelően féreghajtott felnőtt állatoknál is előfordulhat, hogy férgesség okozza a bélsárrekedést.

Bűzmirigy probléma

A bűzmirigy gyulladás, annak tályogosodása is okozhat bélsárrekedést ugyanis annyira fájdalmas tud lenni, hogy az állat képtelen üríteni.

Végbél daganat

Végbél daganat szintén a fájdalmasság és a térfoglaló mivolta miatt okozhat gondokat. Az ilyen daganatokat mielőbb le kell műteni a terület szennyezettsége miatt ugyanis nagy a fertőzés veszélye.

Bélsárrekedés tünetei

  • Púpos testtartás, a has felhúzása
  • Feszes has
  • Nyüszítés ürítéskor
  • Többszöri próbálkozásra kevés, kőkemény vagy porózus bélsár ürítése
  • Többszöri sikertelen ürítési próbálkozás
  • Rossz kedv
  • Puffadt has
Fotó: dogtrainingnation.com
Fotó: dogtrainingnation.com

Az életmódtól és az etetési szokásoktól függően a kutyának naponta 1-3 alkalommal van bélsara. Amennyiben kedvencünk 2 napig nem tud üríteni úgy érdemes felhívni/ felkeresni az orvost. Nagyon fontos, hogy két napnál tovább ne várjunk az állatorvossal.

Foto:hillspet.com
Amennyiben két napig egyáltalán nincs széklete kedvencünknek, vigyük orvoshoz Foto:hillspet.com

Kutya székrekedés kezelése házilag

Amennyiben kedvencünk nehezen kakil van pár dolog amit kipróbálhatunk otthon.

  • Etessünk vele pár ml parafin olajat, ami síkossá teszi a beleket, de az étolajjal ellentétben nem okoz bélgörcsöket.
  • Adhatunk neki vacsorára könnyű, sok zöldséggel tele rakott zöldséglevest.
  • Vagy, ha kutyánk szereti kaphat natúr joghurtot benne alma szeletekkel.

Beöntés

Amennyiben 1-2 nap alatt házi praktikákkal nem tudjuk megoldani a problémát úgy vigyük orvoshoz. Az is lehetséges, hogy beöntésre lesz szüksége kutyánknak. Éhgyomorra vigyük az orvoshoz, ugyanis 10-15 percre be kell altatni amennyiben beöntésre kerül sor.

Mint minden egészségügyi problémánál itt is fontos a mielőbbi felismerés és még inkább a megelőzés.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek