Kutyasétáltatás télen

Kutyasétáltatás télen. Sok gazdi és kutya imádja, sokak olyan rövidre fogják amennyire csak lehet.

Lukács Gabriella

Aki kutyát tart [a~105~lakásban] az tudja, hogy [a~77~sétálni] minden nap kell. Esőben is! Télen is! De mire is kell oda figyelni a téli séták során?

Megfázás

Fajtánkként és egyedenként eltérő lehet a kutyusok hőérzete, illetve arra való hajlama, hogy megfázzanak. A kistestű, alacsony kutyák, mint a [v~463~Yorkik], [v~72~Bichonok] hasa nagyon közel van a talajhoz, ahol a leghidegebb van így fokozottan ki vannak téve a megfázás, felfázás veszélyének. Nagyobb testű, de rövidszőrű fajtársaik, mint [v~315~Vizslák], [v~27~Angol agár] is didereghetnek ilyenkor. Fontos, hogy vegyük figyelembe kedvenceink igényeit. Lehet, hogy mi szeretjük a havat és a hideget, de ha kedvencünk egyértelmű jelét adja, hogy néhány napig ő csak egészségügyi sétát szeretne tenni akkor legyünk erre tekintettel és hagyjuk őt bemenni miután elvégezte a dolgát.

Ahogy mi is vastagabb kabátot, cipőt veszünk télen úgy nekik is szükségük lehet kutyaruhára. A kutyaruha nem divat őrület, hanem létszükséglet a nagyon hideg napokon. Ma már nagytestű rövidszőrű, vagy [a~42~idős], beteg kutyáknak is tudunk venni meleg, vízálló, kényelmes ruhát. Ezzel növelhetjük a komfortérzetét és séta kedvét és megóvhatjuk az egészségét.

Mancsok védelme

A téli séták során nem csak a hó és a jég, de az útszóró só is kisebesítheti a mancsokat. Amennyiben séta közben marja a hó a kutyusunk mancsát úgy érdemes puha zsebkendővel vagy babapopsi törlőkendővel letörölni azt. Otthon langyos vizes ronggyal vagy törlőkendővel tisztítsuk meg a mancsokat majd töröljük szárazra azokat. Egyre elterjedtebbek a mancsápoló krémek, de nagyon fontos, hogy amennyiben az állatorvosunk külön nem mondja, hogy adott készítménnyel kenjük be a talppárnákat akkor ne használjunk ilyen készítményeket. A mancsápoló krémek felpuhíthatják a bőrt a talppárnákon, ami csak még sebezhetőbbé teszi azokat a hó, a jég, a só által. Ezért ilyen szerek használata előtt konzultáljunk az állatorvossal. A mancs sérülések megelőzésének legjobb módja a kutyacipő használata. Általában gyorsan megszokják a kutyák és a séta izgalmai közepette el is felejtik, hogy rajtuk van.

Téli megbetegedések

Gyakori betegségek ilyenkor a torokgyulladás, felfázás, tüdőgyulladás, megfázás, fagyásos sérülések. Fokozottan figyeljünk kedvenceinkre a hideg hónapokban. Amennyiben kutyánk megfázásos tüneteket produkál, levert, kedvetlen idejében vigyük orvoshoz. Ilyenkor érdemes néhány napig csak annyi időre levinni kedvencünket míg elvégzi kis- és nagy dolgát.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében