Kutyasétáltatás télen

Kutyasétáltatás télen

Kutyasétáltatás télen. Sok gazdi és kutya imádja, sokak olyan rövidre fogják amennyire csak lehet.

Aki kutyát tart lakásban az tudja, hogy sétálni minden nap kell. Esőben is! Télen is! De mire is kell oda figyelni a téli séták során?

Megfázás

Fajtánkként és egyedenként eltérő lehet a kutyusok hőérzete, illetve arra való hajlama, hogy megfázzanak. A kistestű, alacsony kutyák, mint a Yorkik Yorkik, Bichonok Bichonok hasa nagyon közel van a talajhoz, ahol a leghidegebb van így fokozottan ki vannak téve a megfázás, felfázás veszélyének. Nagyobb testű, de rövidszőrű fajtársaik, mint Vizslák Vizslák, Angol agár Angol agár is didereghetnek ilyenkor. Fontos, hogy vegyük figyelembe kedvenceink igényeit. Lehet, hogy mi szeretjük a havat és a hideget, de ha kedvencünk egyértelmű jelét adja, hogy néhány napig ő csak egészségügyi sétát szeretne tenni akkor legyünk erre tekintettel és hagyjuk őt bemenni miután elvégezte a dolgát.

kis kutya kabátban
A kistestű és rövidszőrű fajtáknak szüksége lehet kabátra a havas napokon

Ahogy mi is vastagabb kabátot, cipőt veszünk télen úgy nekik is szükségük lehet kutyaruhára. A kutyaruha nem divat őrület, hanem létszükséglet a nagyon hideg napokon. Ma már nagytestű rövidszőrű, vagy idős, beteg kutyáknak is tudunk venni meleg, vízálló, kényelmes ruhát. Ezzel növelhetjük a komfortérzetét és séta kedvét és megóvhatjuk az egészségét.

szánhúzó huskyk
A havas napok rengeteg szórakozásra adnak lehetőséget

Mancsok védelme

A téli séták során nem csak a hó és a jég, de az útszóró só is kisebesítheti a mancsokat. Amennyiben séta közben marja a hó a kutyusunk mancsát úgy érdemes puha zsebkendővel vagy babapopsi törlőkendővel letörölni azt. Otthon langyos vizes ronggyal vagy törlőkendővel tisztítsuk meg a mancsokat majd töröljük szárazra azokat. Egyre elterjedtebbek a mancsápoló krémek, de nagyon fontos, hogy amennyiben az állatorvosunk külön nem mondja, hogy adott készítménnyel kenjük be a talppárnákat akkor ne használjunk ilyen készítményeket. A mancsápoló krémek felpuhíthatják a bőrt a talppárnákon, ami csak még sebezhetőbbé teszi azokat a hó, a jég, a só által. Ezért ilyen szerek használata előtt konzultáljunk az állatorvossal. A mancs sérülések megelőzésének legjobb módja a kutyacipő használata. Általában gyorsan megszokják a kutyák és a séta izgalmai közepette el is felejtik, hogy rajtuk van.

Pár kutyát sétáltat télen
Nincs is szebb, mint a téli erdő

Téli megbetegedések

Gyakori betegségek ilyenkor a torokgyulladás, felfázás, tüdőgyulladás, megfázás, fagyásos sérülések. Fokozottan figyeljünk kedvenceinkre a hideg hónapokban. Amennyiben kutyánk megfázásos tüneteket produkál, levert, kedvetlen idejében vigyük orvoshoz. Ilyenkor érdemes néhány napig csak annyi időre levinni kedvencünket míg elvégzi kis- és nagy dolgát.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek