Macska ivartalanítás

A macska ivartalanítás nagyon fontos ugyanis számos fertőző betegség megelőzésének ez a legjobb módja, illetve így elkerülhető a nem kívánt populáció.

Lukács Gabriella

Lány cica

Az emlődaganat és a méhgyulladás kisebb eséllyel fenyegeti a cicákat, mint a [a~94~kutyákat], de az ivartalanításuk nem kevésbé fontos, mint a kutyusoké, sőt. A [a~39~kijárós cicák] között nagyon gyakori [a~41~macska vírusok] általában párzással, marással, harapással terjednek. Nyilván a nem ivaros cicáknál a párzás nem merül fel, de a karmolás, harapás is sokkal ritkább ugyanis kevesebb okuk van konfliktusba keveredni egymással. Így tehát hosszabb, boldogabb életet élhetnek azok a cicák, amelyek ivartalanítva vannak.

Tehát, ha kijárós cicánk van úgy amennyiben nem szeretnénk évente 1-2 alom kölyök cicát és biztosítani szeretnénk kedvencünk hosszú, egészséges életét úgy elengedhetetlen az ivartalanítás. Benti cica esetén is ajánlott ivartalaníttatni. Annál is inkább, mert az ivarzó lány cica a környék összes kandúrját oda fogja vonzani a ház köré szerenádozni. És azt nem sok gazdi bírja idegekkel.

Fiú cicám van

A fertőző betegségek a fiú cicákat is fenyegetik természetesen. De ezenkívül kandúr cicánk kevésbé fog elcsavarogni a háztól. Nyugodtabb, bújósabb lesz és megszűnik a bűzös jelölgetés.

Mikor érdemes elvégeztetni a műtétet?

Ajánlott megvárni, hogy cicánk elérje a körülbelül 1kg-os testsúlyt és a 6-7 hónapos kort.

Ellenérvként szokott elhangzani, hogy műtét után gallért kell tenni a cicára. És a legtöbb cica attól megőrül és ezáltal a gazdi is. Ezzel kapcsolatban jó hírünk van. A fiú cicának nem kell gallér a herélés után. Semmi sem kell neki egy nap szobafogságon kívül. A lány cicákra pedig lehet kapni műtét utáni ruhát, amit nagyon jól tolerálnak általában. A cicák 90%-ának elég a ruha, nincs szükségük gallérra a varratszedésig (ez a kutyákra már nem igaz). Akár ruha, akár gallér kerül a lány cicára, varratszedésig bent kell őt tartani nehogy fent akadjon egy fán vagy kerítésen. Amennyiben megoldhatatlan a cica bent tartása úgy rengeteg állatorvosnál lehet kérni, hogy varrás helyett ragasszák a cica hasi sebét. Így csak egy napig kell bent tartani őt ami azért kivitelezhetőbb, mint az egy hét.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében