Macska ivartalanítás

Macska ivartalanítás

A macska ivartalanítás nagyon fontos ugyanis számos fertőző betegség megelőzésének ez a legjobb módja, illetve így elkerülhető a nem kívánt populáció.

Lány cica

Az emlődaganat és a méhgyulladás kisebb eséllyel fenyegeti a cicákat, mint a kutyákat, de az ivartalanításuk nem kevésbé fontos, mint a kutyusoké, sőt. A kijárós cicák között nagyon gyakori macska vírusok általában párzással, marással, harapással terjednek. Nyilván a nem ivaros cicáknál a párzás nem merül fel, de a karmolás, harapás is sokkal ritkább ugyanis kevesebb okuk van konfliktusba keveredni egymással. Így tehát hosszabb, boldogabb életet élhetnek azok a cicák, amelyek ivartalanítva vannak.

Cicák összebújva az utcán
A nem ivaros cicák között kevesebb a konfliktus

Tehát, ha kijárós cicánk van úgy amennyiben nem szeretnénk évente 1-2 alom kölyök cicát és biztosítani szeretnénk kedvencünk hosszú, egészséges életét úgy elengedhetetlen az ivartalanítás. Benti cica esetén is ajánlott ivartalaníttatni. Annál is inkább, mert az ivarzó lány cica a környék összes kandúrját oda fogja vonzani a ház köré szerenádozni. És azt nem sok gazdi bírja idegekkel.

Fiú cicám van

A fertőző betegségek a fiú cicákat is fenyegetik természetesen. De ezenkívül kandúr cicánk kevésbé fog elcsavarogni a háztól. Nyugodtabb, bújósabb lesz és megszűnik a bűzös jelölgetés.

Kölyökmacska takaróban
Az ivartalanítással csökkenthető a kóbor cicák száma

Mikor érdemes elvégeztetni a műtétet?

Ajánlott megvárni, hogy cicánk elérje a körülbelül 1kg-os testsúlyt és a 6-7 hónapos kort.

Ellenérvként szokott elhangzani, hogy műtét után gallért kell tenni a cicára. És a legtöbb cica attól megőrül és ezáltal a gazdi is. Ezzel kapcsolatban jó hírünk van. A fiú cicának nem kell gallér a herélés után. Semmi sem kell neki egy nap szobafogságon kívül. A lány cicákra pedig lehet kapni műtét utáni ruhát, amit nagyon jól tolerálnak általában. A cicák 90%-ának elég a ruha, nincs szükségük gallérra a varratszedésig (ez a kutyákra már nem igaz). Akár ruha, akár gallér kerül a lány cicára, varratszedésig bent kell őt tartani nehogy fent akadjon egy fán vagy kerítésen. Amennyiben megoldhatatlan a cica bent tartása úgy rengeteg állatorvosnál lehet kérni, hogy varrás helyett ragasszák a cica hasi sebét. Így csak egy napig kell bent tartani őt ami azért kivitelezhetőbb, mint az egy hét.

Vörös cica
Az ivartalanítással csak jót teszünk kedvenceinknek

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek