Malinois vagy németjuhász

Malinois vagy németjuhász a két fajta egyformán népszerű világszerte, így az interneten az egyik leggyakoribb alanyai a fajta összehasonlításnak.

Lukács Gabriella

Malinois vagy németjuhász? Melyiket válaszd?

Németjuhász

Kezdjük a [v~1~németjuhászokkal]. Jelenleg az egyik [a~72~legintelligensebb kutyaként] számontartott fajta. Sokoldalú munka-, sport- és családi kutya. Energikus, értelmes, figyelmes kutyák. Amennyiben dolgozni szeretnénk velük, úgy érdemes munkavonalú kutyát választani, viszont, ha családi kedvenc lesz akkor olyan tenyésztőt válasszunk, aki ezt a vonalat képviseli. A több nemzedéken át tartó munkára tenyésztés általában magasabb energiaszintű, munkamániás kutyákat eredményez. Azonban akár családi kedvenc akár munkakutya lesz új kedvencünk, amennyiben még nincs tapasztalatunk a fajtával, úgy érdemes kutyaiskolába járni vele, ugyanis határozott, következetes, de nem durva nevelést igényelnek. Jellemét tekintve barátságos, érdeklődő, fajtársaival esetenként domináns. Megfelelő neveléssel és korai szocializációval tökéletes társunk lehet. A rövidszőrű egyedek ápolása igen egyszerű hetente egy fésülés elegendő. A hosszúszőrű egyedeket hetente 3 alkalommal ajánlott átfésülni és a vedlési időszakban kozmetikushoz elvinni. Jó tudni, hogy a fajta hajlamos a [a~45~diszpláziára], a gyomorcsavarodásra, az Überreiter szindrómára, a degeneratív myelopathiára. A diszplázia kialakulásának esélye csökkenthető, a gyomorcsavarodás megelőzhető. Mint mondtam számos sportban jeleskedik a fajta, de talán leggyakrabban [a~164~engedelmes versenyezni], [a~131~nyomkövetni], mantrailingezni szoktak velük. De egy ortopédszakállatorvosi szűrővizsgálat után, kifejlett állattal még számos sport közül választhatunk úgy, mint bikejöring, canicross, agility, dog dancing, stb.

Malinois

A [v~235~mali] a németjuhász nagy riválisa, mind a sport rendezvényeken, mind a szolgálati kutyák világában. Kimondottan egygazdás kutya. Általában kizárólag a gazdával hajlandó dolgozni, neki fogad szót a legjobban. Rendkívül energikusak és okosak, minden nap szükségük van a szellemi és fizikai fárasztásra, ellenkező esetben nehezen kezelhetővé válnak. Kizárólag aktív gazdinak ajánlott a fajta. Persze lehetnek kivételek, de egy malinak általában nem elég a napi [a~77~séta] és a szeretet, legtöbbször munkamániásabbak, mint a németjuhászok. Úgymond kötelező vele dolgozni vagy sportolni. Kiváló [a~102~agility], dog dancing, obedience, [a~138~canincross], [a~160~bikejöring] versenyző. Remek családi és segítőkutyák. Talán a németjuhásznál nagyobb elköteleződést igényelnek, egy mali tartása teljes munkaidős állás még a nem munkavonalúaké is. Csak akkor válasszunk ilyen kutyát, ha a fizikai és szellemi igényeit minden nap ki tudjuk elégíteni. Rövidszőre sok ápolást nem igényel szerencsére, heti egyszeri átfésülés náluk is bőven elég. Fajtabetegségek tekintetében hajlamosak a [a~55~gyomorcsavarodásra], a diszpláziára és a [a~96~progresszív retina atrófiára]. Sportolni malik esetében is kizárólag kifejlett, egészséges kutyával szabad. Érdemes felkeresni egy ortopédszakállatorvost egyéves kora körül és az orvosi vizsgálat eredménye alapján választani sportot. Például egy diszpláziás kutyával még mindig [a~103~dog dancing-gelhetünk].

Érdekesség, hogy mostanában a mali-németjuhász keverékek igen népszerűek a szolgálati kutyák között.

És, hogy malinois vagy németjuhász?

A kérdésre, hogy melyiket válassza az ember, ha ehhez egy cikket kell elolvass, akkor válaszd a németjuhászt, az könnyebb eset, mint a mali. Malinois-t inkább tapasztalt kutyásnak érdemes választani.

Mindkét fajta alkalmas kint-és benti- tartásra is, de egyik sem [a~108~kerti] dísz. Igénylik a gazdával való szoros kapcsolatot, és a minőségi együtt töltött időt.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében