Malinois vagy németjuhász

Malinois vagy németjuhász

Malinois vagy németjuhász a két fajta egyformán népszerű világszerte, így az interneten az egyik leggyakoribb alanyai a fajta összehasonlításnak.

Így most mi is megpróbálkozunk ezzel.

Borítókp forrása: akc.org

Németjuhász

Malinois vagy németjuhász? Melyiket válaszd?

Kezdjük a németjuhászokkal németjuhászokkal. Jelenleg az egyik legintelligensebb kutyaként számontartott fajta. Sokoldalú munka-, sport- és családi kutya. Energikus, értelmes, figyelmes kutyák. Amennyiben dolgozni szeretnénk velük, úgy érdemes munkavonalú kutyát választani, viszont, ha családi kedvenc lesz akkor olyan tenyésztőt válasszunk, aki ezt a vonalat képviseli. A több nemzedéken át tartó munkára tenyésztés általában magasabb energiaszintű, munkamániás kutyákat eredményez. Azonban akár családi kedvenc akár munkakutya lesz új kedvencünk, amennyiben még nincs tapasztalatunk a fajtával, úgy érdemes kutyaiskolába járni vele, ugyanis határozott, következetes, de nem durva nevelést igényelnek. Jellemét tekintve barátságos, érdeklődő, fajtársaival esetenként domináns. Megfelelő neveléssel és korai szocializációval tökéletes társunk lehet. A rövidszőrű egyedek ápolása igen egyszerű hetente egy fésülés elegendő. A hosszúszőrű egyedeket hetente 3 alkalommal ajánlott átfésülni és a vedlési időszakban kozmetikushoz elvinni. Jó tudni, hogy a fajta hajlamos a diszpláziára, a gyomorcsavarodásra, az Überreiter szindrómára, a degeneratív myelopathiára. A diszplázia kialakulásának esélye csökkenthető, a gyomorcsavarodás megelőzhető. Mint mondtam számos sportban jeleskedik a fajta, de talán leggyakrabban engedelmes versenyezni, nyomkövetni, mantrailingezni szoktak velük. De egy ortopédszakállatorvosi szűrővizsgálat után, kifejlett állattal még számos sport közül választhatunk úgy, mint bikejöring, canicross, agility, dog dancing, stb.

németjuhász
Forrás: canva.com
Malinois

A mali mali a németjuhász nagy riválisa, mind a sport rendezvényeken, mind a szolgálati kutyák világában. Kimondottan egygazdás kutya. Általában kizárólag a gazdával hajlandó dolgozni, neki fogad szót a legjobban. Rendkívül energikusak és okosak, minden nap szükségük van a szellemi és fizikai fárasztásra, ellenkező esetben nehezen kezelhetővé válnak. Kizárólag aktív gazdinak ajánlott a fajta. Persze lehetnek kivételek, de egy malinak általában nem elég a napi séta és a szeretet, legtöbbször munkamániásabbak, mint a németjuhászok. Úgymond kötelező vele dolgozni vagy sportolni. Kiváló agility, dog dancing, obedience, canincross, bikejöring versenyző. Remek családi és segítőkutyák. Talán a németjuhásznál nagyobb elköteleződést igényelnek, egy mali tartása teljes munkaidős állás még a nem munkavonalúaké is. Csak akkor válasszunk ilyen kutyát, ha a fizikai és szellemi igényeit minden nap ki tudjuk elégíteni. Rövidszőre sok ápolást nem igényel szerencsére, heti egyszeri átfésülés náluk is bőven elég. Fajtabetegségek tekintetében hajlamosak a gyomorcsavarodásra, a diszpláziára és a progresszív retina atrófiára. Sportolni malik esetében is kizárólag kifejlett, egészséges kutyával szabad. Érdemes felkeresni egy ortopédszakállatorvost egyéves kora körül és az orvosi vizsgálat eredménye alapján választani sportot. Például egy diszpláziás kutyával még mindig dog dancing-gelhetünk.

malinois
Forrás: canva.com

Érdekesség, hogy mostanában a mali-németjuhász keverékek igen népszerűek a szolgálati kutyák között.

És, hogy malinois vagy németjuhász?

A kérdésre, hogy melyiket válassza az ember, ha ehhez egy cikket kell elolvass, akkor válaszd a németjuhászt, az könnyebb eset, mint a mali. Malinois-t inkább tapasztalt kutyásnak érdemes választani.

Mindkét fajta alkalmas kint-és benti- tartásra is, de egyik sem kerti dísz. Igénylik a gazdával való szoros kapcsolatot, és a minőségi együtt töltött időt.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek