Mi is a kutyachip? Miért fontos?

A kutyachip egy rizsszem méretű mikrochip, amit a kutya (és ma már egyre több macska) bőre alá ültetnek, rajta a kutya és a gazda adataival.

Lukács Gabriella

De mi is a mikrochip lényege?

A mikorchipre minden a kutyával kapcsolatos adatot rögzíteni kell, mint:

Ezek, mind-mind nagyon fontos adatok egy talált, újonnan megvett, elveszett állat esetén. A chippezés bevezetésének köszönhetően ma már a legtöbb eltűnt/és sok ellopott kutya haza tud jutni gazdájához. De a chip nem csak akkor fontos, ha elveszett kutyánk. Amennyiben kedvencünk jön velünk külföldre úgy a határon is leolvashatják a chipjét és összevethetik az [a~51~útlevelével]. De ellenőrzik kutyás versenyeken, kiállításokon is.

Fáj a chippezés a kutyának?

Nem kellemes, de egy nagyon praktikus eszközzel történik így kibírható. Egy látványra ijesztően nagy tűvel lövik bele a nyak bőr alatti szöveteibe, de olyan gyorsan történik az egész, hogy mire a kutya felfogja, hogy ez fájt addigra már vége is az egésznek. A legtöbb kutyának veszettség oltás jobban fáj, mivel az egy csípős injekció. Emellett kis testű kutyusoknak lehet kérni kisebb chippet.

Mely kutyáknak kötelező?

Minden négy hónaposnál idősebb kutyának kötelező rendelkeznie mikrochippel, de általában az első veszettség oltással szokták megkapni a kis kutyák. Előbb is kérheti a gazdi, ha fél, hogy elveszik kedvence vagy külön engedéllyel ilyen fiatalon külföldre viszi, de nyilván minél nagyobb már a kutyus annál kisebbnek tűnik a chip a méretéhez képest. És annál kevésbé fáj a berakása.

Hol van a kutya chipje?

A nyak baloldalára teszik, de vannak kutyák akiknek később lecsúszik a nyak alsó oldalára vagy a mellkas bőre alá.

Tévhitek a kutya chippel kapcsolatban

Igaz, hogy a chipben van GPS és így könnyen megtalálom eltűnt kutyusomat?

Sajnos egyelőre még itt nem tartunk, de reméljük hamarosan ez is elérhető funkciója lesz a chipnek, egyelőre csak egy adatbázisba kerülnek fel a kutya adatait.

Igaz, hogy így minden adatom nyilvánossá válik, ami a chippen van?

Nem. Az adatok a petvetdata.hu adatbázisra kerülnek fel és kizárólag állatorvosok láthatják és ők is csak a címünket és a telefonszámunkat. A Facebookról többet megtudnak rólunk idegenek, mint a kutya chipjéről az állatorvosok.

Ki tudja leolvasni a chippet?

Magát az azonosítót bárki, aki vesz egy chip olvasót 50-70.000,-ért. De ők csak egy hosszú azonosítószámot fognak látni, az adatainkat nem. Ahhoz fel kell hívjanak egy állatorvost, aki viszont nem adja ki az adatainkat, csak felhívnak minket a megadott telefonszámon.

Fontos, hogy a chippen naprakészek legyenek az adataink. Költözés vagy telefonszám változás esetén hívjuk fel állatorvosunkat és kérjük meg az adatok frissítésére.

Kutya chip ára

A mikrochip nagyságrendileg 5000-6000,- mondhatni jelképes. Az oltás többe kerül ennél.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében