Mi is a kutyachip? Miért fontos?

Mi is a kutyachip? Miért fontos?

A kutyachip egy rizsszem méretű mikrochip, amit a kutya (és ma már egyre több macska) bőre alá ültetnek, rajta a kutya és a gazda adataival. Magyarországon 2010 óta kötelező chippel ellátni a kutyákat, 2013 óta ellenőrzik is. A chip egy egyedi azonosító számmal és vonalkóddal látja el az állatot. Olyan ez nekik, mint nekünk a személyi, lakcímkártya, adókártya, TAJ kártya egyben.

De mi is a mikrochip lényege?

A mikorchipre minden a kutyával kapcsolatos adatot rögzíteni kell, mint:

  • az állatneve
  • születési ideje
  • utolsó veszettség elleni oltása,
  • egyéb oltásai,
  • ivartalanításának ideje,
  • tenyésztője/ vagy első gazdája
  • jelenlegi tulajdonosa
  • a tulajdonos lakcíme
  • a tulajdonos telefonszáma
  • chippet beültető, oltó, ivartalanító állatorvosa (így, ha a gazda adatai nem naprakészek, talán az orvos be tudja azonosítani).

Ezek, mind-mind nagyon fontos adatok egy talált, újonnan megvett, elveszett állat esetén. A chippezés bevezetésének köszönhetően ma már a legtöbb eltűnt/és sok ellopott kutya haza tud jutni gazdájához. De a chip nem csak akkor fontos, ha elveszett kutyánk. Amennyiben kedvencünk jön velünk külföldre úgy a határon is leolvashatják a chipjét és összevethetik az útlevelévelDe ellenőrzik kutyás versenyeken, kiállításokon is.

Fáj a chippezés a kutyának?

Nem kellemes, de egy nagyon praktikus eszközzel történik így kibírható. Egy látványra ijesztően nagy tűvel lövik bele a nyak bőr alatti szöveteibe, de olyan gyorsan történik az egész, hogy mire a kutya felfogja, hogy ez fájt addigra már vége is az egésznek. A legtöbb kutyának veszettség oltás jobban fáj, mivel az egy csípős injekció. Emellett kis testű kutyusoknak lehet kérni kisebb chippet.

A chippet egy nagy méretű tűvel juttatják a kutya bőre alá, fotó: lapunk.hu
A chippet egy nagy méretű tűvel juttatják a kutya bőre alá, fotó: lapunk.hu

Mely kutyáknak kötelező?

Minden négy hónaposnál idősebb kutyának kötelező rendelkeznie mikrochippel, de általában az első veszettség oltással szokták megkapni a kis kutyák. Előbb is kérheti a gazdi, ha fél, hogy elveszik kedvence vagy külön engedéllyel ilyen fiatalon külföldre viszi, de nyilván minél nagyobb már a kutyus annál kisebbnek tűnik a chip a méretéhez képest. És annál kevésbé fáj a berakása.

Kölyök staffik pórázon
Minden négy hónapos kort betöltött kutyának kötelező rendelkeznie chippel

Hol van a kutya chipje?

A nyak baloldalára teszik, de vannak kutyák akiknek később lecsúszik a nyak alsó oldalára vagy a mellkas bőre alá.

Keverék kutya
A chippet mindig a kutya nyakának baloldalára rakják, de lecsúszhat a mellkasi részre

Tévhitek a kutya chippel kapcsolatban

Igaz, hogy a chipben van GPS és így könnyen megtalálom eltűnt kutyusomat?

Sajnos egyelőre még itt nem tartunk, de reméljük hamarosan ez is elérhető funkciója lesz a chipnek, egyelőre csak egy adatbázisba kerülnek fel a kutya adatait.

Igaz, hogy így minden adatom nyilvánossá válik, ami a chippen van?

Nem. Az adatok a petvetdata.hu adatbázisra kerülnek fel és kizárólag állatorvosok láthatják és ők is csak a címünket és a telefonszámunkat. A Facebookról többet megtudnak rólunk idegenek, mint a kutya chipjéről az állatorvosok.

Ki tudja leolvasni a chippet?

Magát az azonosítót bárki, aki vesz egy chip olvasót 50-70.000,-ért. De ők csak egy hosszú azonosítószámot fognak látni, az adatainkat nem. Ahhoz fel kell hívjanak egy állatorvost, aki viszont nem adja ki az adatainkat, csak felhívnak minket a megadott telefonszámon.

Fontos, hogy a chippen naprakészek legyenek az adataink. Költözés vagy telefonszám változás esetén hívjuk fel állatorvosunkat és kérjük meg az adatok frissítésére.

Kutya chip ára

A mikrochip nagyságrendileg 5000-6000,- mondhatni jelképes. Az oltás többe kerül ennél.

Kutyát ölelgető lány
A chippelésnek hála nagy eséllyel haza találnak az elveszett kutyusok

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek