Patellaficam kutyáknál

A patellaficam térdkalács ficamot jelent. Kutyáknál ez egy rendkívül gyakori probléma.

Lukács Gabriella

A patellaficam térdkalács ficamot jelent. Kutyáknál ez egy rendkívül gyakori probléma. Vannak fajták, amik különösen hajlamosak a térdkalács ficamra, ilyenek például a [v~463~yorkshire terrierek], [v~29~spánielek] vagy a [v~24~staffordshire terrierek]. Oka lehet genetikai vagy traumás, bár az utóbbi a ritkább.

A leggyakoribb genetikai okok, hogy a sípcsont és a combcsont nem megfelelő szöget zárnak be, az térdkalács árka nem elég mély vagy a térdszalagok megnyúltak. Négy súlyossági fokozata van, súlyosságtól függ szükség van e konzervatív vagy műtéti kezelésre. A legenyhébb formáival akár tünetmentesen is élhet az állat. Foglalkozni akkor kell csak vele, ha tüneteket mutat. Konzervatív kezelés alatt a fájdalomcsillapítók adását értjük, szigorú pihenéssel, illetve a fizioterápiát. Viszont két rossz hírünk is van. Az egyik, hogy a súlyos fokú térdkalács ficam legtöbb esetben teljes vagy részleges szalagszakadáshoz vezet, ami pedig műtéti indikáció. Illetve, hogy amennyiben az egyik térdszalag elszakad, úgy 70% az esélye, hogy egy éven belül a másik is elszakad.

A patellaficamra való hajlam örökletes, de tartási körülmények is befolyásolják kialakulását, illetve súlyosságát.

Tünetei

Hajlamosító tényezők

Nem megfelelő mozgatás, főként a [a~114~kölyökkori túlmozgatás]. [a~53~Túlsúly]. Kanapéról le-fel ugrálás, lépcsőzés.

Diagnosztizálása

Ortopéd szakállatorvosnál egyszerű fizikai vizsgálattal.

Megelőzés

Természetesen nem árt, ha megbízható tenyésztőtől veszünk kutyát, aki szűri kutyáit az örökletes betegségekre, persze ez sem 100% garancia. Emellett, ha erre hajlamos kutyánk van akkor kiskorától tanítsuk meg, hogy ne ugráljon fel-le a bútorról. Szoktassuk rámpa használatához. Persze, hogy egy heves játék közben ne ugorjon ki a térde azt nem tudjuk megakadályozni.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében