Patellaficam kutyáknál

Patellaficam kutyáknál

A patellaficam térdkalács ficamot jelent. Kutyáknál ez egy rendkívül gyakori probléma

A patellaficam térdkalács ficamot jelent. Kutyáknál ez egy rendkívül gyakori probléma. Vannak fajták, amik különösen hajlamosak a térdkalács ficamra, ilyenek például a yorkshire terrierek yorkshire terrierek, spánielek spánielek vagy a staffordshire terrierek staffordshire terrierek. Oka lehet genetikai vagy traumás, bár az utóbbi a ritkább.

A leggyakoribb genetikai okok, hogy a sípcsont és a combcsont nem megfelelő szöget zárnak be, az térdkalács árka nem elég mély vagy a térdszalagok megnyúltak. Négy súlyossági fokozata van, súlyosságtól függ szükség van e konzervatív vagy műtéti kezelésre. A legenyhébb formáival akár tünetmentesen is élhet az állat. Foglalkozni akkor kell csak vele, ha tüneteket mutat. Konzervatív kezelés alatt a fájdalomcsillapítók adását értjük, szigorú pihenéssel, illetve a fizioterápiát. Viszont két rossz hírünk is van. Az egyik, hogy a súlyos fokú térdkalács ficam legtöbb esetben teljes vagy részleges szalagszakadáshoz vezet, ami pedig műtéti indikáció. Illetve, hogy amennyiben az egyik térdszalag elszakad, úgy 70% az esélye, hogy egy éven belül a másik is elszakad.

A patellaficamra való hajlam örökletes, de tartási körülmények is befolyásolják kialakulását, illetve súlyosságát.

Staffi az erdőben
Staffiknál rendkívül gyakori a patellaficam
Tünetei
  • Időnkénti hátsó láb sántítás.
  • Egy-egy ütemet kihagy futásközben az érintett végtag, azaz felkapkodja a kutya a problémás lábát. 
  • Ennek következő fokozata a gyakori, esetleg állandósult sántaság, illetve a háromlábon futás, az érintett végtag kímélése.
Kölyökkutya a parkban
Kölyökkorban nagyon oda kell figyelni a megfelelő mozgatásra

Hajlamosító tényezők

Nem megfelelő mozgatás, főként a kölyökkori túlmozgatás. Túlsúly. Kanapéról le-fel ugrálás, lépcsőzés.

Diagnosztizálása

Ortopéd szakállatorvosnál egyszerű fizikai vizsgálattal.

Megelőzés

Természetesen nem árt, ha megbízható tenyésztőtől veszünk kutyát, aki szűri kutyáit az örökletes betegségekre, persze ez sem 100% garancia. Emellett, ha erre hajlamos kutyánk van akkor kiskorától tanítsuk meg, hogy ne ugráljon fel-le a bútorról. Szoktassuk rámpa használatához. Persze, hogy egy heves játék közben ne ugorjon ki a térde azt nem tudjuk megakadályozni.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek