Utazás macskával

Az utazás macskával sok gazdinak jelent aránytalan stresszt ugyanis legtöbb cica nem szeret utazni, autóval sem, hát még tömeg közlekedéssel.

Lukács Gabriella

Macskahordozó

Akár autóval akár tömegközlekedéssel utazunk macskánkkal mindenképpen macskahordozóval tegyük ezt. Ez a legbiztonságosabb módja cicánk A pontból B pontba való eljuttatásának. Ezért első lépésként a hordozót érdemes pozitív érzelmekkel társítani. Érdemes lehet szem előtt tartani a hordozót, ugyanis, ha a gardróbba vagy a garázsban elrakva tartjuk és csak évente kétszer vesszük elő mikor orvoshoz megyünk akkor nyilván stressz forrássá válik cicánk számára. Ha nincs hely, hogy a szobában tartsuk akkor érdemes lehet időnként elővenni és egy két napra elől hagyni, hogy cicánk szokja egy kicsit.

Hogyan tudom vonzóbbá tenni a macskahordozót?

Több módja van, hogy a cica hordozót megkedveltessük kedvencünkkel.

Hogyan tudom kevésbé stresszes hellyé tenni az autót?

Érdemes lehet befújni a kocsit macska nyugtató spray-vel vagy betenni macskamentát az ülésre. Emellett útközben is próbáljuk csökkenteni a stressz szintet. A rádió kikapcsolásával, az ablakok felhúzva tartásával (amennyiben a hőmérséklet engedi ezt). Vezessünk óvatosan, hogy cicánk gyomra kisebb eséllyel kavarodjon fel. Amennyiben van rá mód, úgy kölyök korától járjunk vele máshova is autóval (ahogyan a kutyával), ne csak az orvoshoz. Például rokonokhoz, barátokhoz, természetesen ilyenkor is első a biztonság.

Utazás macskával biztonságosan

A legbiztonságosabb módja a macskával utazásnak a stabil macskahordozó ketrec. Győződjünk meg róla, hogy cicánk nem tudja kinyitni azt, és a súlya alatt sem fog szétesni. Tömegközlekedési eszközön a pórázhoz szokott cicánkat is hordozóban vigyük ugyanis bármitől bepánikolhat útközben. Amennyiben cicánk a macskapopulációban azon kisebbséget képviseli, akik szeretnek autózni és a pórázt is megszokták akkor is fokozottan figyeljünk, hogy ne juthasson ki a kocsiból kedvencünk. Az ablakot tartsuk felhúzva menet közben és győződjünk meg a hám és póráz biztonságosságáról mielőtt kiszállunk. Ma már a cicákba is lehet chippet kérni ezzel növelve annak az esélyét, hogy haza találnak, ha ne adj isten elvesznének.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében