Utazás macskával

Utazás macskával

Az utazás macskával sok gazdinak jelent aránytalan stresszt ugyanis legtöbb cica nem szeret utazni, autóval sem, hát még tömeg közlekedéssel. Nem is csoda. A kutyákkal ellentétben őket általában nem kirándulni viszik ilyenkor, hanem állatorvoshoz így az autót és sok esetben a macskahordót csakis negatív élménnyel tudják társítani. 

Macskahordozó

Akár autóval akár tömegközlekedéssel utazunk macskánkkal mindenképpen macskahordozóval tegyük ezt. Ez a legbiztonságosabb módja cicánk A pontból B pontba való eljuttatásának. Ezért első lépésként a hordozót érdemes pozitív érzelmekkel társítani. Érdemes lehet szem előtt tartani a hordozót, ugyanis, ha a gardróbba vagy a garázsban elrakva tartjuk és csak évente kétszer vesszük elő mikor orvoshoz megyünk akkor nyilván stressz forrássá válik cicánk számára. Ha nincs hely, hogy a szobában tartsuk akkor érdemes lehet időnként elővenni és egy két napra elől hagyni, hogy cicánk szokja egy kicsit.

Hogyan tudom vonzóbbá tenni a macskahordozót?

Több módja van, hogy a cica hordozót megkedveltessük kedvencünkkel.

  • Kis korától etessük a hordozóban. Ne csukjuk rá ilyenkor az ajtaját, hadd legyen szabad ki-bejárása cicánknak.
  • Legyen benne neki egy kényelmes fekhely, ahova elvonulhat, ha kedve tartja.
  • Tegyünk be neki macskamentát vagy fújjuk be macskamenta spray-vel a dobozt.
  • Játék közben legyen az is a “pálya” része.
Macska a kocsiban
Viszonylag kevés cica szeret önként autózni

Hogyan tudom kevésbé stresszes hellyé tenni az autót?

Érdemes lehet befújni a kocsit macska nyugtató spray-vel vagy betenni macskamentát az ülésre. Emellett útközben is próbáljuk csökkenteni a stressz szintet. A rádió kikapcsolásával, az ablakok felhúzva tartásával (amennyiben a hőmérséklet engedi ezt). Vezessünk óvatosan, hogy cicánk gyomra kisebb eséllyel kavarodjon fel. Amennyiben van rá mód, úgy kölyök korától járjunk vele máshova is autóval (ahogyan a kutyával), ne csak az orvoshoz. Például rokonokhoz, barátokhoz, természetesen ilyenkor is első a biztonság.

Main Coon a kocsiban
Ha kis koruktól megszokják akkor a cicák sem pánikolnak az autóban

Utazás macskával biztonságosan

A legbiztonságosabb módja a macskával utazásnak a stabil macskahordozó ketrec. Győződjünk meg róla, hogy cicánk nem tudja kinyitni azt, és a súlya alatt sem fog szétesni. Tömegközlekedési eszközön a pórázhoz szokott cicánkat is hordozóban vigyük ugyanis bármitől bepánikolhat útközben. Amennyiben cicánk a macskapopulációban azon kisebbséget képviseli, akik szeretnek autózni és a pórázt is megszokták akkor is fokozottan figyeljünk, hogy ne juthasson ki a kocsiból kedvencünk. Az ablakot tartsuk felhúzva menet közben és győződjünk meg a hám és póráz biztonságosságáról mielőtt kiszállunk. Ma már a cicákba is lehet chippet kérni ezzel növelve annak az esélyét, hogy haza találnak, ha ne adj isten elvesznének.

Irány Magyarország piacvezető kisállat eledel, és felszerelés webáruháza!

0 kommentek