Bedlington terrier

Sándor Kiss

Magasság: 41cm

Súly: 8-10kg

Méret: Kicsi

Szőrtípus: Rövid szőrű

Szín: Blue Liver Sandy

Jellemzők:

Harapásra való hajlam - 1
Gyerekbarát - 5
Ápolás és tisztántartás - 5
Vedlési szint - 1
Taníthatóság - 5
Játékosság - 5
Ugatás - 1
Házőrző képesség - 4
Harapási potenciál - 1
Lakásban tartható - 5
Macskabarát - 5
Háziállat-barát - 5
Kezdő gazdiknak - 5
Vízkedvelő kutyafajta? - 4
Egészség - 5
Mozgásigény - 4
Hízékonyság - 1

Bedlington terrier története

A Bedlington a terriercsalád egyik legrégebbi tagja. Valószínűleg az angliai Northhumberlandból származik, de ha ennél többet akarunk tudni, a dokumentált tények hiányában csak “intelligens találgatásokra és feltételezésekre” hagyatkozhatunk. Az első Bedlington, amelyről adatunk van, s amelyik, tegyük rögtön hozzá, még nem viselte fajtája nevét, Squire Trevelyan “Old Flynt” nevű kutyája volt, mely l782-ben született.
A kutyatörténészek élete sokkal könnyebb, ha az l873 utáni időszakkal foglalkoznak, mivel az ekkor megalakult Angol Kennel klub azóta gondos adatgyűjtést és nyilvántartást végez. A klub első tenyészkönyve harminc Bedlington terrier nevét tartalmazza. Ezeket a kutyákat akkoriban Rothbury terriereknek hívták, leginkább azért, mert a fajta egyik közismert példánya Rothburyben élt. Ki gondolná ma már, hogy ezek a kutyák valaha kiváló vadászkutyák voltak? Eredetileg dúvad irtásra, patkány- és kígyófogásra, szárnyas vadak vadászatára használták őket. S miközben feladatkörük változott – a föld alatt folytatott rágcsálóvadászat helyett a felszíni nyúlfogás lett a fő profiljuk -, megváltozott felépítésük, átalakultak körvonalaik. A rövid lábak helyébe hosszúak kerültek, a robusztus, erős felépítés elegáns, áramvonalas alkatnak adta át a helyét. Ebben az átalakulásban egyébként a [v~399~whippetnek] is volt némi szerepe. Milyen fajták vehettek még részt a fajta megszületésében? Feltehetően a [v~242~bull]- és a dandie dinmont terrier, ám valószínűleg [v~27~agarak] vére is csörgedez a fajta ereiben.
A fajta nem csak vadászatra volt alkalmas. Az angliai Bedlington bányavárosban a bányászok megbízható kísérője, jelző- és őrzőkutyája volt, sőt – és ezt már végképp nehéz elképzeli erről a “barikáról” – kutyaviadalokban is megállta a helyét! A terrier bátor vadászösztönének és kitartásának az ötvözése a kutyaversenyek sztárfutója ügyességével mellesleg olyan kutyát eredményezett, mely minden vadorzó álma. Mind a mai napig akadnak Angliában olyan emberek, akik a bedlingtont “cigány kutyának” hívják…

Külleme

Első ránézésre bárányszerű a megjelenése. 

Jelleme

Nem agresszív fajta. Jó hangulatú, szeretetteljes természetű, méltóságteljes, nem félénk vagy ideges. Nagyon nyugodt, tele bátorsággal, ha felmérgesítik kiáll az érdekei mellett. Nagyon jól tanítható fajta. Kimondottan tehetséges a különböző kutyás sportokban, mint a [a~103~dog dance], az [a~102~agility], de felmenőinek köszönhetően akár agár pályára is kivihetjük. Kimondottan gyerekbarát, a szőrét nem hullajtja hipoallergén.

Fajtabetegségek

A fajtának nincsenek jellegzetes betegségei. Egy dolog van amire oda kell figyelni, hogy olyan helyről vásároljunk kiskutyát ahol a fajtára jellemző Copper toxicosis nevű szűrővizsgálatról hitelt érdemlő laboreredményt kapunk. Ez egy veleszületett betegség ami azt takarja, hogy a kutya mája nem tudja a rezet kiválasztani a szervezetből, felhalmozódik és az állat elpusztul.

Ápolás, kozmetika

A jellegzetes forma kialakításhoz tapasztalt kozmetikusra van szükség és 4-6 hetente érdemes elvinni kedvencünket szépítésre.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Olyan tenyésztőtől vegyünk kutyát aki Copper toxicosis-ra szűreti a szülőket. Ne vegyünk szaporítótól kölyköt!

Tenyészet

Kiss Sándor vagyok a Witch Master Kennel alapítója. A Bedli egy örök szerelem! A Witch Master Bedlington terrier Kennel 1994-ben alakult addig Carmencita volt. 2000-ben felhagytunk a tenyésztéssel de 2016 ban ismét folytatjuk hasonló és töretlen lendülettel a fajta népszerűsítését és minőségi tenyésztését. Az első 16 évben 8 alomból 23 kutyus született. Több tulajdonossal jó azóta is a kapcsolat és van aki több kutyust is vett tőlünk. A leendő tulajdonosoknak a maximális szakmai és emberi támogatást megadjuk akár személyesen is. Több nemzetközi és hazai kiállításon részt veszünk a szakmai munka eredményességének javítása és a megmérettetés miatt.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében