Bedlington terrier
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
41cm
Súly
8-10kg
Méret
Kicsi
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szín
Blue Liver Sandy
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Bedlington terrier

A Bedlington a terriercsalád egyik legrégebbi tagja. Valószínűleg az angliai Northhumberlandból származik, de ha ennél többet akarunk tudni, a dokumentált tények hiányában csak “intelligens találgatásokra és feltételezésekre” hagyatkozhatunk.
Kedvencem Létrehozás

Bedlington terrier története

A Bedlington a terriercsalád egyik legrégebbi tagja. Valószínűleg az angliai Northhumberlandból származik, de ha ennél többet akarunk tudni, a dokumentált tények hiányában csak “intelligens találgatásokra és feltételezésekre” hagyatkozhatunk. Az első Bedlington, amelyről adatunk van, s amelyik, tegyük rögtön hozzá, még nem viselte fajtája nevét, Squire Trevelyan “Old Flynt” nevű kutyája volt, mely l782-ben született.
A kutyatörténészek élete sokkal könnyebb, ha az l873 utáni időszakkal foglalkoznak, mivel az ekkor megalakult Angol Kennel klub azóta gondos adatgyűjtést és nyilvántartást végez. A klub első tenyészkönyve harminc Bedlington terrier nevét tartalmazza. Ezeket a kutyákat akkoriban Rothbury terriereknek hívták, leginkább azért, mert a fajta egyik közismert példánya Rothburyben élt. Ki gondolná ma már, hogy ezek a kutyák valaha kiváló vadászkutyák voltak? Eredetileg dúvad irtásra, patkány- és kígyófogásra, szárnyas vadak vadászatára használták őket. S miközben feladatkörük változott – a föld alatt folytatott rágcsálóvadászat helyett a felszíni nyúlfogás lett a fő profiljuk -, megváltozott felépítésük, átalakultak körvonalaik. A rövid lábak helyébe hosszúak kerültek, a robusztus, erős felépítés elegáns, áramvonalas alkatnak adta át a helyét. Ebben az átalakulásban egyébként a <strong>whippetnek whippetnek is volt némi szerepe. Milyen fajták vehettek még részt a fajta megszületésében? Feltehetően a <strong>bull bull- és a dandie dinmont terrier, ám valószínűleg <strong>agarak agarak vére is csörgedez a fajta ereiben.
A fajta nem csak vadászatra volt alkalmas. Az angliai Bedlington bányavárosban a bányászok megbízható kísérője, jelző- és őrzőkutyája volt, sőt – és ezt már végképp nehéz elképzeli erről a “barikáról” – kutyaviadalokban is megállta a helyét! A terrier bátor vadászösztönének és kitartásának az ötvözése a kutyaversenyek sztárfutója ügyességével mellesleg olyan kutyát eredményezett, mely minden vadorzó álma. Mind a mai napig akadnak Angliában olyan emberek, akik a bedlingtont “cigány kutyának” hívják…

Bedlington terrier pár
A Bedlington terrierről ma már nem mondanánk meg, pedig sok oldalú vadász kutya

Külleme

Első ránézésre bárányszerű a megjelenése. 

  • Szőrzete: lágy, selymes, lehet hullámos.
  • Testfelépítése: Kecses, hajlékony, izmos, gyengeségnek vagy durvaságnak nincs jele. Nyaka karcsú, hosszú. Hasa felhúzott, fara lejt. Farkát lógatja.
Bedlington terrier ábrázolás
Bedlington terrier ábrázolás
  • Végtagok: párhuzamosak. Kicsi mancsokkal.
  • Koponya/ Fej: Egész fej körte vagy ék alakú, nyugalmi kifejezése enyhe és szelíd. Állkapcsa erős, ollós harapású. Szemei: sötétbarnák, kicsik. Füle lelógó.
Bedlington terrier
Méltóság teljes, nyugodt kutyák

Jelleme

Nem agresszív fajta. Jó hangulatú, szeretetteljes természetű, méltóságteljes, nem félénk vagy ideges. Nagyon nyugodt, tele bátorsággal, ha felmérgesítik kiáll az érdekei mellett. Nagyon jól tanítható fajta. Kimondottan tehetséges a különböző kutyás sportokban, mint a dog dance, az agility, de felmenőinek köszönhetően akár agár pályára is kivihetjük. Kimondottan gyerekbarát, a szőrét nem hullajtja hipoallergén.

Fajtabetegségek

A fajtának nincsenek jellegzetes betegségei. Egy dolog van amire oda kell figyelni, hogy olyan helyről vásároljunk kiskutyát ahol a fajtára jellemző Copper toxicosis nevű szűrővizsgálatról hitelt érdemlő laboreredményt kapunk. Ez egy veleszületett betegség ami azt takarja, hogy a kutya mája nem tudja a rezet kiválasztani a szervezetből, felhalmozódik és az állat elpusztul.

Kutya a padon
Ez a kutya tisztában van vele, hogy gyönyörű

Ápolás, kozmetika

A jellegzetes forma kialakításhoz tapasztalt kozmetikusra van szükség és 4-6 hetente érdemes elvinni kedvencünket szépítésre.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Olyan tenyésztőtől vegyünk kutyát aki Copper toxicosis-ra szűreti a szülőket. Ne vegyünk szaporítótól kölyköt!

Tenyészet

Kiss Sándor vagyok a Witch Master Kennel alapítója. A Bedli egy örök szerelem! A Witch Master Bedlington terrier Kennel 1994-ben alakult addig Carmencita volt. 2000-ben felhagytunk a tenyésztéssel de 2016 ban ismét folytatjuk hasonló és töretlen lendülettel a fajta népszerűsítését és minőségi tenyésztését. Az első 16 évben 8 alomból 23 kutyus született. Több tulajdonossal jó azóta is a kapcsolat és van aki több kutyust is vett tőlünk. A leendő tulajdonosoknak a maximális szakmai és emberi támogatást megadjuk akár személyesen is. Több nemzetközi és hazai kiállításon részt veszünk a szakmai munka eredményességének javítása és a megmérettetés miatt.

Szaladó Bedlington terrier
Számunkra a legfontosabb kutyáink boldogsága és jólléte

Gyakran ismételt kérdések

Abszolút. Ez a fajta kimondottan gyerek- és ember barát.

Ez a fajta nem hullajtja a szőrét így hipoallergén. Nyugodtan tarthatják kutyaszőr allergiások is.

A bemutatót Kiss Sándornak köszönhetjük

Image Description
Image Description
A Witch Master Bedlington terrier Kennel 1994-ben alakult addig Carmencita volt. 2000-ben felhagytunk a tenyésztéssel de 2016 ban ismét folytatjuk hasonló és töretlen lendülettel a fajta népszerűsítését és minőségi tenyésztését.
Image Description
Sándor Kiss — Witch Master Bedlington terrier kennel