Breton spániel

Székely István

Magasság: 46-52 cm

Súly: 13 - 15 kg

Méret: Közepes

Jellemzők:

Egészség - 5
Ápolás és tisztántartás - 4
Vedlési szint - 3
Taníthatóság - 4
Játékosság - 4
Ugatás - 3
Házőrző képesség - 3
Harapási potenciál - 3
Lakásban tartható - 2
Gyerekbarát - 5
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 4
Kezdő gazdiknak - 3
Vízkedvelő kutyafajta? - 4
Mozgásigény - 4
Hízékonyság - 1

Breton spániel története

A 17. századból fennmaradtak festmények, amelyeken a Breton Spániel őseit örökítették meg, ezek a fehér-máj barna színű vadászkutyák nagyon hasonlítanak a mai egyedekre.

De egyes feljegyzések szerint  ezeknek a kutyáknak a felmenőit említik már az 1387-ben megjelent Gaston Phoebus "Livre de Chasse"-ben (Vadászat könyvében). Feltehetően a fajta végleges alakja az 1800-as években alakult ki mikor angol nemesek Franciaországba, Bretagne-be érkeztek vadászni.

Feltehetően ezek az angolok magukkal hozták [v~36~szettereiket] és [v~32~pointereiket] és a vadászidény végén mikor haza tértek, néhány kutya itt maradt helyi családoknál. A fajta a legtehetségesebb helyi vadászkutyák (spánielek) és Angliából behozott kutyák keresztezésével alakult ki. John Kemp 1859-ben lejegyezte, hogy spánielt és angliai szetter szukát pároztatott és a két kutya legjobb tulajdonságait kapta a kölyköktől. Arról is beszámol, hogy a pointerek vékony bőrük miatt sem alkalmasak a helyi terepen történő fogoly vadászatra így mindenki igyekszik kivonni őket a vadászatból. A Brittany hamar meghódította Európát és a ’70-es évekre Ausztráliát is. 1934-ben fogadta el az Amerikai Kennel Klub a fajta standerdet. Mára sok országban elhagyták a nevéből a spánielt ugyanis a spánielekkel ellentétben nem felriasztja a vadat, hanem mutatja. A versenyeken kiállításokon nem is spánielekkel versenyeznek ezek a kutyák.

Külleme

Küllemét tekintve közepes testfelépítésű, 13 - 18 kg, 46-53 cm. Rövid fülű, kurta farkú, egyenes hátú kutya. Szőrzet: félhosszú, és hosszú változatban létezik. Szín: Orange - Fehér, (más néven Sárga-Fehér), Fekete - Fehér, Deres, Gesztenyebarna - Fehér, Tricolor, Barna Tricolor.

 

Jelleme

Nagy mozgásigényű, rendkívül intelligens , ragaszkodó, érzékeny kutya. Erősebb szidalmazás, parforc lelkileg megviseli. Inkább pozitív megerősítéssel képezzük. Ha nem szükséges nem ugat. Viszont éber, jó házőrző. Területét figyeli és védelmezi. Ezért ha a közelbe jön valaki azt megfelelő ugatással jelzi. Ha illetéktelen behatolás történik, nem ijed meg az árnyékától, és harapás árán is megvédi szeretteit. De nem őrző-védő kutyáról beszélünk! Abszolút családi kutya. Minden korosztályú gyerekért rajong. Mindent eltűr a gyerekeknek. Nagyon barátságos fajta, nem agresszív. Nagyon játékosak, könnyen szocializálható fajta. A különböző sportokban is kiemelkedően tehetséges például [a~102~agility], flyball, nyomkereső. De romkutató illetve terápiás kutyának is javasolt. És persze vadászkutyának, de házi kedvencnek, családtagnak is!

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens, érdeklődő, könnyen motiválható. Keresi nagyon a gazdival való közös perceket, órákat, szomjazza a tudást. A [a~105~benti] körülményeket élvezi. Könnyedén [a~47~szobatiszta] lesz, de mivel kereső kutya, ezért mindig a szelet keresi. Az viszi neki az információt az orrán keresztül az agyába, szinte állandóan futna. Rendkívül nagy mozgásigényű, ezért így én lakásba nem ajánlanám inkább [a~108~kertbe]. Kölyökkorban hozzá lehet szoktatni könnyedén a macskákhoz. Kifejlett egyedeknél ez nem feltétlen igaz, főleg ha vadásztak vele. Kezdő gazdinak is javasolt, ha megfelelő időt, és körülményeket tud biztosítani a számára. Sosem lesz egy [v~215~labrador], de abszolút kedveli a vizet. Nekem az idős kutyám még a - 11 fok vízbe is bement a kacsáért.

Ápolása, kozmetika

A rövidebb szőrűvel szinte semmi különösebb teendő nincs, a hosszúszőrűt, érdemes hetente kikefélni, havonta fürdetni, negyed évente kivágni a szőrt az ujjai közül, de nyilván ez nagyban függ a kutya életvitelétől. Nem mindegy, hogy egész nap a saját kertjében van, vagy minden nap más, más területen vadásznak vele. Nem vedlik jobban, mint bármelyik kutya. A logó füleit érdemes időnként ellenőrizni nem koszos e és, ha szükséges kitisztítani, elkerülendő a [a~85~fülgyulladást].

Fajtabetegségek

Mivel ritka fajtáról beszélünk, nincs túltenyésztve, ennek köszönhetően, nincsenek fajtabetegségek. Rendkívül egészséges és megfelelő tartási körülményekkel hosszú ideig élnek. Az átlag életkoruk 14-16 év, de láttam már 19 éves egyedet is.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag [a~97~oltott], [a~83~chippezett], [a~66~féreghajtott], törzskönyves kiskutyát vegyünk.

Tenyészet

Szakmám és hivatásom a minőségi tenyésztés. 2 évet csak azzal töltöttem, hogy mindent megtudjak lexikálisan a Breton Spánielről, és hogy kapcsolatot építsek ki a világ tenyésztőivel. Majd másik 2 évet pedig azzal, hogy bejártam Európát, keresve azt, hogy fajtahonosítóként honnan tudnám behozni a legmegfelelőbb egyedeket, akik megalapozhatják a magyarországi állomány alapjait mind show vonalon, mind munkavonalon egyaránt!

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében