Breton spániel
FCI fajtacsoport
Vizslák
Magasság
46-52 cm
Súly
13 - 15 kg
Méret
Közepes
Egészség
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Breton spániel

French Brittany Spaniel, Brittany, Epagnuel Breton

A 17. századból fennmaradtak festmények, amelyeken a Breton Spániel őseit örökítették meg, ezek a fehér-máj barna színű vadászkutyák nagyon hasonlítanak a mai egyedekre.
Kedvencem Létrehozás

Breton spániel története

A 17. századból fennmaradtak festmények, amelyeken a Breton Spániel őseit örökítették meg, ezek a fehér-máj barna színű vadászkutyák nagyon hasonlítanak a mai egyedekre.

De egyes feljegyzések szerint  ezeknek a kutyáknak a felmenőit említik már az 1387-ben megjelent Gaston Phoebus "Livre de Chasse"-ben (Vadászat könyvében). Feltehetően a fajta végleges alakja az 1800-as években alakult ki mikor angol nemesek Franciaországba, Bretagne-be érkeztek vadászni.

Kép breton spánielről: brittanydogclub.co.nz
Kép: brittanydogclub.co.nz

Feltehetően ezek az angolok magukkal hozták szettereiket szettereiket és pointereiket pointereiket és a vadászidény végén mikor haza tértek, néhány kutya itt maradt helyi családoknál. A fajta a legtehetségesebb helyi vadászkutyák (spánielek) és Angliából behozott kutyák keresztezésével alakult ki. John Kemp 1859-ben lejegyezte, hogy spánielt és angliai szetter szukát pároztatott és a két kutya legjobb tulajdonságait kapta a kölyköktől. Arról is beszámol, hogy a pointerek vékony bőrük miatt sem alkalmasak a helyi terepen történő fogoly vadászatra így mindenki igyekszik kivonni őket a vadászatból. A Brittany hamar meghódította Európát és a ’70-es évekre Ausztráliát is. 1934-ben fogadta el az Amerikai Kennel Klub a fajta standerdet. Mára sok országban elhagyták a nevéből a spánielt ugyanis a spánielekkel ellentétben nem felriasztja a vadat, hanem mutatja. A versenyeken kiállításokon nem is spánielekkel versenyeznek ezek a kutyák.

Külleme

Küllemét tekintve közepes testfelépítésű, 13 - 18 kg, 46-53 cm. Rövid fülű, kurta farkú, egyenes hátú kutya. Szőrzet: félhosszú, és hosszú változatban létezik. Szín: Orange - Fehér, (más néven Sárga-Fehér), Fekete - Fehér, Deres, Gesztenyebarna - Fehér, Tricolor, Barna Tricolor.

 

Jelleme

Nagy mozgásigényű, rendkívül intelligens , ragaszkodó, érzékeny kutya. Erősebb szidalmazás, parforc lelkileg megviseli. Inkább pozitív megerősítéssel képezzük. Ha nem szükséges nem ugat. Viszont éber, jó házőrző. Területét figyeli és védelmezi. Ezért ha a közelbe jön valaki azt megfelelő ugatással jelzi. Ha illetéktelen behatolás történik, nem ijed meg az árnyékától, és harapás árán is megvédi szeretteit. De nem őrző-védő kutyáról beszélünk! Abszolút családi kutya. Minden korosztályú gyerekért rajong. Mindent eltűr a gyerekeknek. Nagyon barátságos fajta, nem agresszív. Nagyon játékosak, könnyen szocializálható fajta. A különböző sportokban is kiemelkedően tehetséges például agility, flyball, nyomkereső. De romkutató illetve terápiás kutyának is javasolt. És persze vadászkutyának, de házi kedvencnek, családtagnak is!

Kutya fekszik madárral a szájában
Kitűnő vadászok

Nevelése, igényei

Rendkívül intelligens, érdeklődő, könnyen motiválható. Keresi nagyon a gazdival való közös perceket, órákat, szomjazza a tudást. A benti körülményeket élvezi. Könnyedén szobatiszta lesz, de mivel kereső kutya, ezért mindig a szelet keresi. Az viszi neki az információt az orrán keresztül az agyába, szinte állandóan futna. Rendkívül nagy mozgásigényű, ezért így én lakásba nem ajánlanám inkább kertbe. Kölyökkorban hozzá lehet szoktatni könnyedén a macskákhoz. Kifejlett egyedeknél ez nem feltétlen igaz, főleg ha vadásztak vele. Kezdő gazdinak is javasolt, ha megfelelő időt, és körülményeket tud biztosítani a számára. Sosem lesz egy labrador labrador, de abszolút kedveli a vizet. Nekem az idős kutyám még a - 11 fok vízbe is bement a kacsáért.

Kutya alszik gyerekkel
A gyerekeket nagyon szeretik

Ápolása, kozmetika

A rövidebb szőrűvel szinte semmi különösebb teendő nincs, a hosszúszőrűt, érdemes hetente kikefélni, havonta fürdetni, negyed évente kivágni a szőrt az ujjai közül, de nyilván ez nagyban függ a kutya életvitelétől. Nem mindegy, hogy egész nap a saját kertjében van, vagy minden nap más, más területen vadásznak vele. Nem vedlik jobban, mint bármelyik kutya. A logó füleit érdemes időnként ellenőrizni nem koszos e és, ha szükséges kitisztítani, elkerülendő a fülgyulladást.

kutya kupával a szájában
Nem igényel túl sok ápolást

Fajtabetegségek

Mivel ritka fajtáról beszélünk, nincs túltenyésztve, ennek köszönhetően, nincsenek fajtabetegségek. Rendkívül egészséges és megfelelő tartási körülményekkel hosszú ideig élnek. Az átlag életkoruk 14-16 év, de láttam már 19 éves egyedet is.

kutya a szénabálán
Hosszú életű kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag oltott, chippezett, féreghajtott, törzskönyves kiskutyát vegyünk.

Kölyökkutyák
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyökkutyát

Tenyészet

Szakmám és hivatásom a minőségi tenyésztés. 2 évet csak azzal töltöttem, hogy mindent megtudjak lexikálisan a Breton Spánielről, és hogy kapcsolatot építsek ki a világ tenyésztőivel. Majd másik 2 évet pedig azzal, hogy bejártam Európát, keresve azt, hogy fajtahonosítóként honnan tudnám behozni a legmegfelelőbb egyedeket, akik megalapozhatják a magyarországi állomány alapjait mind show vonalon, mind munkavonalon egyaránt!

Gyakran ismételt kérdések

Abszolút.

Igen, rendkívül intelligens kutyák akik imádnak dolgozni és a gazda kedvére tenni.

Igen, a legtöbbjük szeret, főként vízből apportozni. 

A bemutatót Székely Istvánnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
Szakmám és hivatásom a minőségi tenyésztés.
Image Description
Székely István — First Hungarian Breton Kennel