Dobermann

Tímea Veres

Magasság: 63–68 cm

Súly: 30-36 kg

Méret: Közepes

Szőrtípus: Rövid szőrű

Jellemzők:

Egészség - 4
Harapásra való hajlam - 2
Ápolás és tisztántartás - 1
Vedlési szint - 2
Taníthatóság - 5
Játékosság - 4
Ugatás - 3
Házőrző képesség - 5
Harapási potenciál - 5
Lakásban tartható - 5
Gyerekbarát - 4
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 2
Kezdő gazdiknak - 2
Vízkedvelő kutyafajta? - 3
Mozgásigény - 5
Hízékonyság - 2

Dobermann története

Német kutyafajta, amely kitenyésztőjének, Friedrich Louis Dobermann-nak (1834. január 2. – 1894. június 9.) a nevét viseli. Karl Friedrich Louis Dobermann adószedő volt, de egyúttal ellátta a gyepmesteri és sintéri teendőket is, így feladatai közé tartozott, hogy a kóbor kutyákat befogja. Ezek közül választotta ki a legvadabb egyedeket, amelyeket pároztatások során felhasznált. A fajta tenyésztésében a legnagyobb szerepet az ún. „mészároskutyák” játszották, amely akkoriban egy tudatosan szelektált „fajtának” számított, amely a mai rottweiler korai ősének tekinthető.

Ezeket az elsősorban Türingiában előforduló fekete-rozsdabarna jegyekkel rendelkező juhászkutyákkal keresztezték. Dobermann ezeket a keverék egyedeket használta fel tenyésztő munkája során az 1870-es években. 1895-ben Manchester terrier-eket vont be a tenyésztésbe, majd a 20. század elején Agarakat. 1939-ben Philip Grunig így ír a fajtáról: jelenleg nehéz lenne megkülönböztetni egy finomabb alkatú Rottweillert egy erősebb alkatú Dobermanntól, ahogy egy vékonyabb, kisebb alkatú Dobermannt is nehéz lenne megkülönböztetni egy durvább megjelenésű, nagyobb Pincsertől.

Az 1899-es kiállítás győztes „dobi” Graf Belling von Gronland küllemében leginkább a mai [v~465~Bauceronra] hajaz, de akkoriban is elismerték, hogy nehéz megkülönböztetni egy[v~314~ Rotweillertől]. A Beauceronhoz való hasonlóság oka abban kereshető, hogy 1806-ban Napóleon seregeivel érkeztek ilyen kutyák Poroszországba és keveredtek az itteni kutyákkal.

Külleme

Elegáns és nemes felépítésű, erős és szikár a testalkata. Régebben vágták a fülét és a farkát (kupírozás). A fajtagondozó Németország módosította az addig érvényben lévő standardet és 2016. augusztus 1-je óta a fajta FCI által jóváhagyott standardje szerint is tilos a fül és farok vágása.

Dobermann színek

 Elfogadott szín: fekete vagy barna tisztán körülhatárolt rozsdavörös jegyekkel. A kék és az izabella színek nem elfogadottak. 

Mivel a fajta nem rendelkezik aljszőrzettel (ami megóvná a hidegtől és a melegtől egyaránt), ezért kizárólag lakásban való tartásra alkalmas.
• Marmagassága: 68–72 cm (kan), illetve 63–68 cm (szuka),
• Testtömege: 32–45 kg

Jelleme

Igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egygazdás kutyává válnak. Temperamentumos, bátor, kitűnő idegzetű, harcias, de hűséges, tanulékony kutya. Ha támad, veszélyes ellenfél.

Nevelése, igényei

Könnyen kiképezhető, gyors, jó ugró, szaglása kiváló. Ez az erős, jóképű kutya igen gondos nevelést és következetes bánásmódot igényel. A tanítás során mindvégig a harmóniára kell törekedni. Aki eddig még nem sok tapasztalatot szerzett a kutyákkal, annak kifejezetten nem ajánlott ez a fajta. Velük mindig egyértelműen és következetesen kell viselkedni; soha nem szabad megütni, és arra is vigyázni kell, hogy ne érezze magát zaklatva. A nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki belőle. Ez a kutya igen gyorsan tanulja meg az új parancsokat, és szívesen teljesíti is azokat. Azok a kutyák, amelyeket nem megfelelően tartanak, például izolálva, egyedül élnek egy kennelben, kevés figyelmet kapnak, nem bízhatnak a falkavezérükben, valamint nem foglalják le őket testileg és szellemileg egyaránt, gyakran rossz magatartási formákat vesznek fel. A foglalkozás hiánya és az unalom miatt saját magukat kell lefoglalniuk. Könnyebben válnak ingerültté, feszülten rohangálnak a házban, húzzák a pórázt, a legkisebb zajra is ugatnak. A megfelelően tartott egyedek azonban nyugodtak, kiegyensúlyozottak és egy élménydús edzés után élvezik a semmittevést is. Annak, aki úgy dönt, hogy családjába fogadna egy dobit, tisztában kell lennie azzal, hogy ennek a kutyának a nevelése és fejlesztése sok időt, pénzt és türelmet vesz igénybe. A kutya és az ember harmonikus együttélésének alapja a jó nevelés, elegendő mozgás és a kreatív szellemi fejlődést elősegítő játékok. Rengeteg olyan [a~49~játék] létezik, amelyet nem csak a kutya, hanem a gazdi is élvez, például a húzó és elkapó játékok, kereső játékok, etetőjátékok vagy vízi játékok. Fontos, hogy a dobi levezethesse energiáját, ezt megteheti a hasonszőrűekkel való tombolás vagy hosszú [a~77~séták] révén. Rendkívüli módon szeret "dolgozni"; sok mozgást, mindennapos foglalkozást igényel. Kitűnő sportkutya. A testfelépítése a gyorsaságot szolgálja, s ehhez rendkívül nagy kitartás társul. Ez a kutya nem éri be a naponkénti sétával a környéken. Szívesen végez bármilyen testmozgást - [a~81~úszást], [a~59~futást], hancúrozást, labdázást, vagy a gazdájával való kocogást. Erre naponta nagyjából egy órát kell szánni. Ha egyébként eleget mozoghat, ez a kutya a [a~105~lakásban] nyugodtan viselkedik.

Ápolása, kozmetika

A fajta szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével, majd átdörzsölni egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban dudoros felszínű kopókesztyűt érdemes használni a kilazult szőrszálak eltávolítására. A [a~80~karmokat] röviden kell tartani, és időnként szükséges ellenőrizni, nincs-e[a~64~fogkőlerakódás] a fogakon.

Fajtabetegségek

block.subtitle

Más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, nyaki csigolyák instabilitása, DCM (a szívüregek kitágulásával járó szívbetegség), pajzsmirigy alulműködés. Átlag életkor: 10-12 év

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Sajnos ezt a fajtát is szaporítják, így kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát. Szánjunk időt a kutya keresésére, ne hirtelen, azonnali döntés legyen. Látogassuk meg a tenyésztőt, nézzük meg az anyakutyát , apakutyát (ha van rá mód). Így láthatjuk az adott tenyésztőnél a tartási körülményeket, kutyáit, a kutyák idegrendszerét. Kérjük el a szülők egészségügyi szűréseit, kiállítási és munka eredményeit (egy korrekt tenyésztő ezen nem fog megsértődni). Ha a ‘’tenyésztő" azt mondja, hogy van törzskönyves és törzskönyv nélküli ár, az már gyanús…a törzskönyv ára nagyon elhanyagolható, egy alom felnevelési költségeihez képest. Kizárólag [a~97~oltott], [a~83~chippezett], [a~66~féreghajtott], törzskönyves kutyát vegyünk. Érdemes tájékozódni a fajtáról amennyiben még nem volt ilyen kutyánk, hogy biztosak lehessünk benne nekünk való e.

Tenyészet

Veres Tímea vagyok, a CARESI - dobermann kennel büszke tulajdonosa.  A fajta iránti szeretetem már gyermekkoromban kezdődött, az első Dobermann kutyámmal, akivel együtt nőttem fel. Ez a szeretet a későbbiekben szenvedéllyé vált, így természetes volt, hogy a fajta a mindennapjaim részévé válik és a kutyatartásból tenyésztés lesz, a hobbiból hivatás. Munkámat, életemet, úgy alakítottam, hogy nekik élhessek. Életemet a hazai fajta állomány további nemesítésére tettem fel. Számomra a legfontosabb az egészség és a fajtára jellemző temperamentum megőrzése a fajtára jellemző elegancia ,szépség megtartása mellett. Rengeteg hazai és külföldi rangos kiállítás, sikeres résztvevője vagyok az általam tenyésztett kutyákkal. Küllem mellett a kutyaiskolát és munkát sem hanyagoljuk el, rangos külföldi munkavizsgákon veszünk részt. Kennelemben a kutyák családtagként vannak tartva , és ezt a leendő gazdiktól is elvárom. Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében