Dobermann
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
63–68 cm
Súly
30-36 kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Dobermann

A fajta tenyésztője Friedrich Louis Dobermann (1834. január 2. – 1894. június 9.) a nevét viseli.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Dobermann története

Német kutyafajta, amely kitenyésztőjének, Friedrich Louis Dobermann-nak (1834. január 2. – 1894. június 9.) a nevét viseli. Karl Friedrich Louis Dobermann adószedő volt, de egyúttal ellátta a gyepmesteri és sintéri teendőket is, így feladatai közé tartozott, hogy a kóbor kutyákat befogja. Ezek közül választotta ki a legvadabb egyedeket, amelyeket pároztatások során felhasznált. A fajta tenyésztésében a legnagyobb szerepet az ún. „mészároskutyák” játszották, amely akkoriban egy tudatosan szelektált „fajtának” számított, amely a mai rottweiler korai ősének tekinthető.

1899.-es kép 2 akkori Dobermannról_forrás: dpca.org
1899.-es kép két Dobermannról_forrás: dpca.org

Ezeket az elsősorban Türingiában előforduló fekete-rozsdabarna jegyekkel rendelkező juhászkutyákkal keresztezték. Dobermann ezeket a keverék egyedeket használta fel tenyésztő munkája során az 1870-es években. 1895-ben Manchester terrier-eket vont be a tenyésztésbe, majd a 20. század elején Agarakat. 1939-ben Philip Grunig így ír a fajtáról: jelenleg nehéz lenne megkülönböztetni egy finomabb alkatú Rottweillert egy erősebb alkatú Dobermanntól, ahogy egy vékonyabb, kisebb alkatú Dobermannt is nehéz lenne megkülönböztetni egy durvább megjelenésű, nagyobb Pincsertől.

1915.-ös kép egy Dobermannról, forrás: wikipedia.org
1915.-ös kép egy Dobermannról, forrás: wikipedia.org

Az 1899-es kiállítás győztes „dobi” Graf Belling von Gronland küllemében leginkább a mai <i><strong>Bauceronra Bauceronra hajaz, de akkoriban is elismerték, hogy nehéz megkülönböztetni egy Rotweillertől Rotweillertől. A Beauceronhoz való hasonlóság oka abban kereshető, hogy 1806-ban Napóleon seregeivel érkeztek ilyen kutyák Poroszországba és keveredtek az itteni kutyákkal.

Külleme

Elegáns és nemes felépítésű, erős és szikár a testalkata. Régebben vágták a fülét és a farkát (kupírozás). A fajtagondozó Németország módosította az addig érvényben lévő standardet és 2016. augusztus 1-je óta a fajta FCI által jóváhagyott standardje szerint is tilos a fül és farok vágása.

Dobermann színek

 Elfogadott szín: fekete vagy barna tisztán körülhatárolt rozsdavörös jegyekkel. A kék és az izabella színek nem elfogadottak. 

Mivel a fajta nem rendelkezik aljszőrzettel (ami megóvná a hidegtől és a melegtől egyaránt), ezért kizárólag lakásban való tartásra alkalmas.
• Marmagassága: 68–72 cm (kan), illetve 63–68 cm (szuka),
• Testtömege: 32–45 kg

Dobermann gazdájával, díjakkal
Megjelenésük erős mégis elegáns

Jelleme

Igen mozgékony, éber, értelmes és okos kutya. A gazdájához és a családjához hűséges és odaadó, a házat nagy buzgalommal védelmezi. Viselkedésében elszánt és bátor, s erő tekintetében is igen szívós. Néha egy kicsit sokat ugat. Egyes példányai egygazdás kutyává válnak. Temperamentumos, bátor, kitűnő idegzetű, harcias, de hűséges, tanulékony kutya. Ha támad, veszélyes ellenfél.

Dobermann őrző-védő verseny
Ha támad veszélyes ellenfél

Nevelése, igényei

Könnyen kiképezhető, gyors, jó ugró, szaglása kiváló. Ez az erős, jóképű kutya igen gondos nevelést és következetes bánásmódot igényel. A tanítás során mindvégig a harmóniára kell törekedni. Aki eddig még nem sok tapasztalatot szerzett a kutyákkal, annak kifejezetten nem ajánlott ez a fajta. Velük mindig egyértelműen és következetesen kell viselkedni; soha nem szabad megütni, és arra is vigyázni kell, hogy ne érezze magát zaklatva. A nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobb tulajdonságokat hozhatja ki belőle. Ez a kutya igen gyorsan tanulja meg az új parancsokat, és szívesen teljesíti is azokat. Azok a kutyák, amelyeket nem megfelelően tartanak, például izolálva, egyedül élnek egy kennelben, kevés figyelmet kapnak, nem bízhatnak a falkavezérükben, valamint nem foglalják le őket testileg és szellemileg egyaránt, gyakran rossz magatartási formákat vesznek fel. A foglalkozás hiánya és az unalom miatt saját magukat kell lefoglalniuk. Könnyebben válnak ingerültté, feszülten rohangálnak a házban, húzzák a pórázt, a legkisebb zajra is ugatnak. A megfelelően tartott egyedek azonban nyugodtak, kiegyensúlyozottak és egy élménydús edzés után élvezik a semmittevést is. Annak, aki úgy dönt, hogy családjába fogadna egy dobit, tisztában kell lennie azzal, hogy ennek a kutyának a nevelése és fejlesztése sok időt, pénzt és türelmet vesz igénybe. A kutya és az ember harmonikus együttélésének alapja a jó nevelés, elegendő mozgás és a kreatív szellemi fejlődést elősegítő játékok. Rengeteg olyan játék létezik, amelyet nem csak a kutya, hanem a gazdi is élvez, például a húzó és elkapó játékok, kereső játékok, etetőjátékok vagy vízi játékok. Fontos, hogy a dobi levezethesse energiáját, ezt megteheti a hasonszőrűekkel való tombolás vagy hosszú séták révén. Rendkívüli módon szeret "dolgozni"; sok mozgást, mindennapos foglalkozást igényel. Kitűnő sportkutya. A testfelépítése a gyorsaságot szolgálja, s ehhez rendkívül nagy kitartás társul. Ez a kutya nem éri be a naponkénti sétával a környéken. Szívesen végez bármilyen testmozgást - úszást, futást, hancúrozást, labdázást, vagy a gazdájával való kocogást. Erre naponta nagyjából egy órát kell szánni. Ha egyébként eleget mozoghat, ez a kutya a lakásban nyugodtan viselkedik.

Kölyök Dobermann a kanapén
A megfelelően lefárasztott dobi tökéletes lakás kutya

Ápolása, kozmetika

A fajta szőrzete nem igényel túl sok figyelmet. Elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtekefével, majd átdörzsölni egy kopókesztyűvel. A vedlési időszakban dudoros felszínű kopókesztyűt érdemes használni a kilazult szőrszálak eltávolítására. A karmokat röviden kell tartani, és időnként szükséges ellenőrizni, nincs-e fogkőlerakódás a fogakon.

Barna dobi
Szőrzete nem igényel különösebb ápolást
Dobermann betegségek

Fajtabetegségek

Más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, nyaki csigolyák instabilitása, DCM (a szívüregek kitágulásával járó szívbetegség), pajzsmirigy alulműködés. Átlag életkor: 10-12 év

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Sajnos ezt a fajtát is szaporítják, így kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kutyát. Szánjunk időt a kutya keresésére, ne hirtelen, azonnali döntés legyen. Látogassuk meg a tenyésztőt, nézzük meg az anyakutyát , apakutyát (ha van rá mód). Így láthatjuk az adott tenyésztőnél a tartási körülményeket, kutyáit, a kutyák idegrendszerét. Kérjük el a szülők egészségügyi szűréseit, kiállítási és munka eredményeit (egy korrekt tenyésztő ezen nem fog megsértődni). Ha a ‘’tenyésztő" azt mondja, hogy van törzskönyves és törzskönyv nélküli ár, az már gyanús…a törzskönyv ára nagyon elhanyagolható, egy alom felnevelési költségeihez képest. Kizárólag oltott, chippezett, féreghajtott, törzskönyves kutyát vegyünk. Érdemes tájékozódni a fajtáról amennyiben még nem volt ilyen kutyánk, hogy biztosak lehessünk benne nekünk való e.

Dobi család
Kölyök vásárlásakor látogassunk el személyesen a tenyészetbe

Tenyészet

Veres Tímea vagyok, a CARESI - dobermann kennel büszke tulajdonosa.  A fajta iránti szeretetem már gyermekkoromban kezdődött, az első Dobermann kutyámmal, akivel együtt nőttem fel. Ez a szeretet a későbbiekben szenvedéllyé vált, így természetes volt, hogy a fajta a mindennapjaim részévé válik és a kutyatartásból tenyésztés lesz, a hobbiból hivatás. Munkámat, életemet, úgy alakítottam, hogy nekik élhessek. Életemet a hazai fajta állomány további nemesítésére tettem fel. Számomra a legfontosabb az egészség és a fajtára jellemző temperamentum megőrzése a fajtára jellemző elegancia ,szépség megtartása mellett. Rengeteg hazai és külföldi rangos kiállítás, sikeres résztvevője vagyok az általam tenyésztett kutyákkal. Küllem mellett a kutyaiskolát és munkát sem hanyagoljuk el, rangos külföldi munkavizsgákon veszünk részt. Kennelemben a kutyák családtagként vannak tartva , és ezt a leendő gazdiktól is elvárom. Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!

Kölyök dobermannok
Kennelemben a kutyák családtagként vannak tartva , és ezt a leendő gazdiktól is elvárom.

Gyakran ismételt kérdések

Ezek a  kutyák átlag 10-12 évet élnek.

Nem. Ok nélkül nem harapnak, de ha a családjukat kell védeniük vagy megtámadják őket akkor határozottan fellépnek.

Munkakutyaként nagy mozgásigényük van. Szükségük van a mindennapos fizikai és szellemi kihívásokra.

A bemutatót Veres Tímeának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes!
Image Description
Tímea Veres — Caresi Dobermann kennel