Francia bulldog

Roland Tölösi

Magasság: 30-40 cm

Súly: 8-14kg

Méret: Közepes

Szőrtípus: Rövid szőrű

Szőr minta: Egyszínű Tarka

Szín: Barna Szürke Fekete Blue merle

Jellemzők:

Harapásra való hajlam - 1
Gyerekbarát - 5
Ápolás és tisztántartás - 2
Vedlési szint - 2
Taníthatóság - 4
Játékosság - 4
Ugatás - 2
Házőrző képesség - 1
Harapási potenciál - 1
Lakásban tartható - 5
Macskabarát - 2
Háziállat-barát -
Kezdő gazdiknak - 3
Vízkedvelő kutyafajta? - 2
Egészség - 4
Mozgásigény - 2
Hízékonyság - 4

A Francia Bulldog története

Az első regisztrált egyedtől számítva kevesebb mint 140 év alatt a bolygó legnépszerűbb kutyafajtájává vált. A Francia Bulldog több kutya keresztezésének eredménye ([v~28~angol bulldog], [v~243~mopsz] és vadász terrierek). Kialakulásának szerves része az angol bulldog, amely kutyák a mészárosok oldalán segédkeztek hosszú idők óta. Majd az ipari forradalom következtében munkájuk feleslegessé vált és a további időkben az arénák viadalain bizonyíthatták erejüket.  Az akkori bulldogok félelmetes, fáradságot nem ismerő harcosok voltak. Medvékkel, bikákkal harcoltatták szórakozásképpen őket. A viadalok betiltása hanyatlásnak indította a bulldogot.

Az első „hivatalos kutya kiállítást” 1859-ben rendezték meg Angliában. Majd a következő évben először mutatták be a bulldogokat, mint önálló fajtát. A 19.sz végén csipkeverő munkások települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték csomagjaik között törpe “TOY” buldogjaikat is. Melyeket az 1875-ben alakult első fajtaklub nemkívánatosnak nyilvánított a bulldog tenyésztésben kisebb méretük miatt. Míg a TOY bulldogot Angliában kitagadták, Franciaországban főként Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket. Az első álló fülű bulldogokat kétkedve fogadták a kiállításokon. A következő mondat hangzott el Le Coulteux gróf-tól amikor először látta az álló fülű bulldogra hasonlító törpe kutyákat.

A francia előkelők hamar észrevették, hogy a bulldogok jól teljesítenek a vadászatokon. Ez köszönhető volt tömör szikár izomzatuknak, szívósságuknak, melyet az arénákban már bizonyítottak. És itt rögzült az a küllem ami miatt ma ennyire szeretjük ezt a fajtát. Az álló fülek, jó izomzat, mindig vidám és játékos viselkedés a terrier keresztezések eredménye.

A másik fajta amely része a Francia Bulldog kialakulásának a már-már ősi eredetű Mopsz. Első feljegyzések már 2000 évvel ezelőtt említik a tompa orrú, kunkori farkú kutyákat.A Mopszok a kínai császári udvarban igen népszerű kutyák voltak. Európába a XVII.-XVIII. században az uralkodói házak környéken bukkantak fel. Feltehetően az angol, holland, francia tengeri kereskedők segítségével jutottak el Európába is. Ölebként, jelző ebként tartották őket. A „Bouledogue Français” csak akkor vált szalonképessé, amikor VII. Eduárd brit király is a fajta kedvelője lett. Eddig a pontig a fajta egy utcai keverékebnek számított. Az első fajta standard 1888-ban jelent meg ahol pontosan leírták a Francia Bulldog küllemi elvárásait. A fajtát bevonták a [v~82~boston terrier] tenyésztésébe.

Külleme

1790. Mopsz ábrázolás. Már a 18. században megmutatkoznak a degenerációk, látható a kunkori farkon és rövid orron.

Tenyésztés

A túl rövid faroknak egészségügyi kockázata van, mégpedig a gerinc torziója. Hajlamosak a [a~98~sérvre], ezért lépcsőzni és ágyról fel le ugrálni nem célszerű nekik és semmiképp ne vegyünk nekik függőágyat. Válasszunk nekik a gerincet megtámasztó keményebb [a~70~fekhelyet].

Légzőszervi betegségei

Első az orrnyílás-szűkület, aminek defektusait nehezen tudjuk kiszűrni, mivel kiskorban csak a durva deformitások észlelhetőek, amelyek felnőtt korig még változhatnak is. Ha csak ez az egy légzőszervi problémátok van, akkor nem nagy a gond és egy kisebb korrekciós műtéttel megoldható a dolog.

Második lehetséges ok az orrüreg redőssége, ez minimális mértékben csak állandó röfögést okoz, nem jár komolyabb bajokkal, de az állat “zajos” lesz. Nagyobb mértékű redősség az orrüregben azt eredményezi, hogy csak a száján tud majd levegőt venni! Ez viszont műtéti beavatkozást igényel, ha akarunk javítani kedvencünk életminőségén!

Harmadik a megnyúlt szájpadlás, úgynevezett lágy szájpadlás. Kerülendők a túlzott logó bőrös, zsírtól fedett típusok, mivel, ha a bőr, mint petyhüdt laza kötőszövet látszik kívül, akkor belül sem jobb a helyzet! A levegő útjába gyakran belelóg a laza szájpadlás, amitől máris fulladozik a kutya. Ez felelős a reflux, hányásszerű tüneteké nagyrészéért. Korrigálható műtéttel! (Érdekes párhuzam, hogy a nehezített légzés és a zsírtól fedett testnek ugyanazon kockázata merül fel a francia bulldognál és az embernél is: a nagyobbodott szív, és a szűkebb szívkoszorú erek. Ez bizony nagy problémát tud okozni az erre érzékenyebb egyedek számára.)

Negyedik gyakori légzőszervi betegség a légcsőszűkület, ami egy veleszületett rendellenesség. Az ilyen kutya egyáltalán nem terhelhető, melegben főként nem! Élhet ugyan teljesértékű életet az állat, de figyelni kell a mozgatására. A légcsőszűkület kiskori röntgennel könnyen kiszűrhető!

A legnagyobb hátránya majdnem minden bulldognak a légzőszerve, bár ennek javítására is vannak törekvések. Például: Hollandia elsőként szabályozza a Brachycephal szindrómás fajták (Affenpincher, [v~28~Angol Bulldog], [v~82~Boston Terrier], Francia Bulldog, [v~94~Belga Griffon, Brüsszeli Griffon, Petit Brabancon], Japán Spániel, King Charles Spániel, [v~243~Mopsz], [v~287~Pekingi Palotakutya], Shih-Tzu, Bordeauxi Dog, [v~85~Boxer],[v~95~ Bullmasztiff], [v~471~Pomerániai Törpespitz], [v~113~Chihuahua], Hasa Apso, Masztiff, Mastino Napoletano, [v~35~Staffordshier Bull Terrier], Yorkshire Terrier) tenyésztését. Túl rövid orral rendelkező egyedek tenyésztését nem engedélyezik.

Jelleme, igényei

Bohóc, mindig vidám jellemük teszik őket igazán szerethetővé. Akkor is mosolyt csalnak az ember arcára amikor semmi másnak nem sikerül. A francia bulldog tökéletesen tartható lakásban vagy akár udvaron. Amire figyelni kell, hogy [a~106~télen a hidegtől] kell óvni, nyáron a melegtől. Könnyedén [a~67~hőgutát] kaphatnak, ami akár végzetes is lehet számukra. Ezért a kinti tartást kizárólag megfelelően kialakított menedékhellyel ajánljuk. Gyerekekhez és idősekhez is könnyedén alkalmazkodnak. Makacsságát és kitartását az egykoron bikákkal viaskodó őseinek köszönheti. Az alapengedelmesség megtanításához mindenképp kérj segítséget kutyakiképzőtől. Nevelése egyszerű, hiszen egy finom falatért bármire képesek, de meg kell tanulni egy kezdő gazdinak mikor kell nemet mondani a könyörgő szemeknek. Etetése lehet tápos, főzött vagy nyers, ehhez külön kisállat dietetikus bevonása javasolt. Mivel igen hajlamosak az [a~35~allergiákra], amik a nem megfelelő táplálással kezdődnek általában.

Ápolás, fürdetés

Ápolásuk rendkívül egyszerű. Még kutyakozmetikusra sincs szükség rendben tartásukhoz. Évente két alkalommal vedlik, tavasszal és ősszel. Ezt az időszakot vitaminokkal és egy erre a célra kialakított kefével 2-3 hét alatt könnyedén átvészelhetjük. Vannak már kimondottan bulldog samponok, bár nem célszerű a fürdést túlzásba vinni náluk. Ha mérlegeljük, hogy mik a fajta előnyei és hátrányai akkor a pozitív oldalra billen a mérleg.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag [a~97~oltott], [a~66~féreghajtott], [a~83~chippezett], törzskönyves kölyökkutyát vegyünk. Nézzük meg a kutyák tartási körülményeit és a felnőtt egyedeket, hogy mennyire kapnak levegőt.

Thug Life Kennel

2010-ben vettem az első̋ saját Francia Bulldogom, aki a mai napig az udvaromon rohangál. Kisgyermek korom óta állatokkal főként kutyákkal vagyok körülvéve! Mindig is kiegyensúlyozott stabil idegrendszerű̋ kutyáim voltak! Nem vagyok híve a zárt tartásnak! Kutyáim egytől egyig velem élik hétköznapjaikat! Kis egyedszámmal tenyésztek (5-10.felnőtt egyed). A tőlem származó kiskutyákat gondosan előnevelem, szobatisztaságra, pórázon sétálásra, alap parancsokra. (Pici baba korukban nagyon könnyen tanulnak 6-12 hetes kor között.) Hamar felismertem, hogy a fajta tenyésztés során egy kontra produktív folyamat indult el a nem megfelelő tenyésztői eljárások alkalmazása miatt. Ez a fajta nem alkalmas a szoros rokontenyésztésre, mivel mindegyik egyed hordoz valamilyen genetikai hibát magában. Céljaim között szerepel a zsugorítás és a ritka színek létrehozása úgy, hogy közben a régi küllemtől nem térünk el. Ezért 2019-től egyedi szűrési rendszert dolgoztunk ki tenyésztésükre, melyet ma már több tenyésztő̋ is használ a világon a fajta egészségének megőrzése érdekében! (Teljes testes röntgen felvétel, szívultrahangos vizsgálat, patella, orrlyuk, lágy szájpadlás vizsgálat.)2020-ban tenyésztőtársaimmal úgy döntöttünk, hogy életre hívjuk a fajta alfaját, a Mini boulét, melyet 2020 szeptember 6-án Magyarországon az Országos Terrier Klub kiállításán mutattunk be elsőként! Célunk a fajtára jellemző̋ gyengeségek javítása, jobb mozgathatóság, légzés, lehetőség szerint hibátlan anatómia, erősebb immunitás! Ez mind egy ritka különleges színű̋, harmad akkora testen, mint egy standard méretű francia bulldog! A tenyésztés nem más, mint gondos szelekció́. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő̋ 30-40 évben méltó́ módon tudom/tudjuk tovább vinni elképzeléseinket.

Gyakran ismételt kérdések

(Források: Savaria galéria gyűjteménye, Kocsis Miklós Bulldog enciklopédia, Dr Zöldág László Állatorvosi genetika és állattenyésztéstan, Dr. Pelbáth József által készített szűrések)

Borítókép: tenyésztőnk fiatal szuka kutyája.

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében