Francia bulldog
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
30-40 cm
Súly
8-14kg
Méret
Közepes
Szőrtípus
Rövid szőrű
Szőr minta
Egyszínű Tarka
Szín
Barna Szürke Fekete Blue merle
Harapásra való hajlam
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Francia bulldog

Az első regisztrált egyedtől számítva kevesebb mint 140 év alatt a bolygó legnépszerűbb kutyafajtájává vált. A Francia Bullog több kutya keresztezésének eredménye (angol bulldog, mopsz és vadász terrierek). Kialakulásának szerves része az angol bulldog, amely kutyák a mészárosok oldalán segédkeztek hosszú idők óta.

A Francia Bulldog története

Az első regisztrált egyedtől számítva kevesebb mint 140 év alatt a bolygó legnépszerűbb kutyafajtájává vált. A Francia Bulldog több kutya keresztezésének eredménye (angol bulldog angol bulldog, mopsz mopsz és vadász terrierek). Kialakulásának szerves része az angol bulldog, amely kutyák a mészárosok oldalán segédkeztek hosszú idők óta. Majd az ipari forradalom következtében munkájuk feleslegessé vált és a további időkben az arénák viadalain bizonyíthatták erejüket.  Az akkori bulldogok félelmetes, fáradságot nem ismerő harcosok voltak. Medvékkel, bikákkal harcoltatták szórakozásképpen őket. A viadalok betiltása hanyatlásnak indította a bulldogot.

Bulldog ábrázolás 1790.
Bulldog ábrázolás (Joseph und Matthias Trentsensky 1790)
Bulldogok támadnak bikára
Bulldogok támadnak bikára

Az első „hivatalos kutya kiállítást” 1859-ben rendezték meg Angliában. Majd a következő évben először mutatták be a bulldogokat, mint önálló fajtát. A 19.sz végén csipkeverő munkások települtek át Angliából Normandiába, és magukkal vitték csomagjaik között törpe “TOY” buldogjaikat is. Melyeket az 1875-ben alakult első fajtaklub nemkívánatosnak nyilvánított a bulldog tenyésztésben kisebb méretük miatt. Míg a TOY bulldogot Angliában kitagadták, Franciaországban főként Párizs környékén sok rajongója volt. Ott terrierekkel és griffonokkal keresztezték őket. Az első álló fülű bulldogokat kétkedve fogadták a kiállításokon. A következő mondat hangzott el Le Coulteux gróf-tól amikor először látta az álló fülű bulldogra hasonlító törpe kutyákat.

"Hiszen ezek tönkre teszik a fajtát! Mit kezdjünk a vadászatokon ezekkel a kutyákkal”

 

Bulldog medve harc
Bulldog medve harc

A francia előkelők hamar észrevették, hogy a bulldogok jól teljesítenek a vadászatokon. Ez köszönhető volt tömör szikár izomzatuknak, szívósságuknak, melyet az arénákban már bizonyítottak. És itt rögzült az a küllem ami miatt ma ennyire szeretjük ezt a fajtát. Az álló fülek, jó izomzat, mindig vidám és játékos viselkedés a terrier keresztezések eredménye.

Bulldog kis lánnyal
Bulldog kis lánnyal
Bulldogok csoportja
Bulldogok csoportja

A másik fajta amely része a Francia Bulldog kialakulásának a már-már ősi eredetű Mopsz. Első feljegyzések már 2000 évvel ezelőtt említik a tompa orrú, kunkori farkú kutyákat.A Mopszok a kínai császári udvarban igen népszerű kutyák voltak. Európába a XVII.-XVIII. században az uralkodói házak környéken bukkantak fel. Feltehetően az angol, holland, francia tengeri kereskedők segítségével jutottak el Európába is. Ölebként, jelző ebként tartották őket. A „Bouledogue Français” csak akkor vált szalonképessé, amikor VII. Eduárd brit király is a fajta kedvelője lett. Eddig a pontig a fajta egy utcai keverékebnek számított. Az első fajta standard 1888-ban jelent meg ahol pontosan leírták a Francia Bulldog küllemi elvárásait. A fajtát bevonták a boston terrier boston terrier tenyésztésébe.

Előkelő hölgy Mopsszal
Előkelő hölgy Mopsszal
Mopsz az Udvari családban
Mopsz az Udvari családban
1900-as évek Bulldog ábrázolás
(Norman Rockwell 1900-as évek)
VII. Edward Bulldogjával
VII. Edward Bulldogjával
Előkelő hölgy Bulldogjaival
Előkelő hölgy Bulldogjaival

Külleme

 • A Francia Bulldog aktív, intelligens, izmos felépítésű, sportos, közepesen vastag csontozatú, kompakt felépítésű, kis termetű kutya. A fajta védjegyei az apró méreten kívül a párhuzamosan felálló lekerekített végű fülek, nagy, távol ülő kerek formájú szemek és jól látható szögellésű csánkok.
 • Tettre kész, igazi bohóc. A denevér fülek és a rövid farok a fajta igazi sajátosságai. Életrevaló természetű, erősen ragaszkodó, barátságos és intelligens.
 • Tipikusan egy micro molosszus. Méretéhez képest erőteljes kutya, rövid, kompakt minden részletében, rövid arcorri résszel, felálló fülekkel és eredendően rövid farokkal.
 • Agykoponya: Minden oldalról négyzetbe írható, soha nem gömbölyded, lebernyegmentes, száraz. A kanok és a szukák közötti nemi jelleg könnyedén megkülönböztethető.
 • Szemek: kerek formájú, távol ülő szemek. Fontos törekedni a szimmetrikusan elhelyezkedő szemekre, kerülendő a szemtengelyferdülés bármely fokozata.
 • Orr: Az orrnyílások szélesek (sosem zártak!), szabad légzést biztosítanak, határozott barázda választja el őket Oldalnézetből nem kívánatosak a túl rövid orral rendelkező egyedek, 1-2 ujjnyi orrhossz kívánatos! Az orr hegyének a koponya csúcsával 60 fokos szöget kell alkotnia. Fang: Széles, erőteljes.
 • Állkapocs, fogak, harapás: Párhuzamos alsó és felső metszőfog-sorok. Kismértékű előreharapás. Normál fogazat, mely nem látható, ha a száj zárt. Csukott szájnál a  nyelv nem lóghat ki.
 • Fülek: Denevérfülek, a tűzésnél szélesek, hosszúkásak, lekerekített hegyűek. Magasan tűzöttek, de nincsenek túl közel egymáshoz, egymással párhuzamosan hordottak, előre nyitottak. A fülbőr puha és finom tapintású. A denevérfüleken kívül minden más fülforma kizáró hibának minősül.
 • Izomzat, bőr: Kívánatos a szikár tónusos izomzat! Az egész testnek zsírszövettől és túlzott bőrözöttségtől mentesnek kell lennie!  Nem kívánatos a lógó bőr, szivacsos kötőszövetek.
 • Mozgás: A lábak a test középső síkjával párhuzamosan mozognak, akár szemből, akár oldalról nézve. Szabad, erőteljes, folyamatos mozgás.
 • Végtagok: Általános megjelenés: A hátulsó lábak erősek és izmosak. A lábak függőlegesek szemből és hátulról nézve. A mellső lábak párhuzamos végtagállásúak, oldalról nézve a talajra függőlegesek, a hátulsó végtagok jól szögelltek. Combok: Jól izmoltak, erősek.
 • Csánkok: Mélyre helyezettek, se nem túlszögelltek, se nem túl egyenesek. Mindig jól látható szögellésnek kell lennie. A „farkaskarom” eltávolítható.
 • Mancsok: Kerekek, zártak. Elülső végtagok: Elülső lábak rövidek, egyenesek, vaskosak, izmosak, szélesen állnak.
 • Törzs: A mellkas széles és mély, jól kitölti mellső lábak közti teret, de nem eltúlzott.Zömök, izmos törzs. Enyhe „roachback” felső vonallal. Enyhén felhúzott ágyékkal. A test a vállaknál szélesebb, majd a bordák után enyhén keskenyedik. A csípő széles, nem kívánatos a keskeny csípő!
 • Farok: Kívánatos a lándzsa farok. Minimum farokméret 2cm. Túl rövid farok hiba, de nem kizáró ok tenyésztésből!
 • Marmagasság 30-40 cm között
 • Súly 8-14kg-ig, típusos egyednél 500 g/2cm eltérés a felső határtól megengedett.
 • ELFOGADOTT SZÍNEK: Fekete, bézs, vörös, csíkos és ezek foltos kombinációi. A világon több FCI-n kívüli szervezet is foglalkozik a ritka színű francia bulldogok(kék, csoki, merle) tenyésztésével. Magyarországon az Magyar Kutyás Szövetség tagjaként az Országos Terrier Klub.

1790. Mopsz ábrázolás. Már a 18. században megmutatkoznak a degenerációk, látható a kunkori farkon és rövid orron.

1790. Mopsz
1790. Mopsz(Joseph und Matthias trentsensky 1790)
Francia bulldog testfelépítése
Testfelépítése

Tenyésztés

 • Hiba: Túl redős, bőrözött egyedek, szűk orrlyuk. A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.
 • Súlyos hiba: Légzési nehézségek, szűk légcső, szív és keringési és mozgásszervi betegségek melyek mozgatással és képalkotó módszerekkel kiszűrhetők.
 • Csak funkcionálisan és klinikailag egészséges egyedet szabad tenyésztésbe vonni.

A túl rövid faroknak egészségügyi kockázata van, mégpedig a gerinc torziója. Hajlamosak a sérvre, ezért lépcsőzni és ágyról fel le ugrálni nem célszerű nekik és semmiképp ne vegyünk nekik függőágyat. Válasszunk nekik a gerincet megtámasztó keményebb fekhelyet.

Egészséges bulldog gerinc
Egészséges gerinc
Gerinc betegség Francia Bulldogban
Gerinc betegség Francia Bulldogban

Légzőszervi betegségei

Első az orrnyílás-szűkület, aminek defektusait nehezen tudjuk kiszűrni, mivel kiskorban csak a durva deformitások észlelhetőek, amelyek felnőtt korig még változhatnak is. Ha csak ez az egy légzőszervi problémátok van, akkor nem nagy a gond és egy kisebb korrekciós műtéttel megoldható a dolog.

Második lehetséges ok az orrüreg redőssége, ez minimális mértékben csak állandó röfögést okoz, nem jár komolyabb bajokkal, de az állat “zajos” lesz. Nagyobb mértékű redősség az orrüregben azt eredményezi, hogy csak a száján tud majd levegőt venni! Ez viszont műtéti beavatkozást igényel, ha akarunk javítani kedvencünk életminőségén!

Harmadik a megnyúlt szájpadlás, úgynevezett lágy szájpadlás. Kerülendők a túlzott logó bőrös, zsírtól fedett típusok, mivel, ha a bőr, mint petyhüdt laza kötőszövet látszik kívül, akkor belül sem jobb a helyzet! A levegő útjába gyakran belelóg a laza szájpadlás, amitől máris fulladozik a kutya. Ez felelős a reflux, hányásszerű tüneteké nagyrészéért. Korrigálható műtéttel! (Érdekes párhuzam, hogy a nehezített légzés és a zsírtól fedett testnek ugyanazon kockázata merül fel a francia bulldognál és az embernél is: a nagyobbodott szív, és a szűkebb szívkoszorú erek. Ez bizony nagy problémát tud okozni az erre érzékenyebb egyedek számára.)

Negyedik gyakori légzőszervi betegség a légcsőszűkület, ami egy veleszületett rendellenesség. Az ilyen kutya egyáltalán nem terhelhető, melegben főként nem! Élhet ugyan teljesértékű életet az állat, de figyelni kell a mozgatására. A légcsőszűkület kiskori röntgennel könnyen kiszűrhető!

Francia bulldog orr nyílás típusai
Francia bulldog orr nyílás típusai

A legnagyobb hátránya majdnem minden bulldognak a légzőszerve, bár ennek javítására is vannak törekvések. Például: Hollandia elsőként szabályozza a Brachycephal szindrómás fajták (Affenpincher, Angol Bulldog Angol Bulldog, Boston Terrier Boston Terrier, Francia Bulldog, Belga Griffon, Brüsszeli Griffon, Petit Brabancon Belga Griffon, Brüsszeli Griffon, Petit Brabancon, Japán Spániel, King Charles Spániel, Mopsz Mopsz, Pekingi Palotakutya Pekingi Palotakutya, Shih-Tzu, Bordeauxi Dog, Boxer Boxer, Bullmasztiff Bullmasztiff, Pomerániai Törpespitz Pomerániai Törpespitz, Chihuahua Chihuahua, Hasa Apso, Masztiff, Mastino Napoletano, Staffordshier Bull Terrier Staffordshier Bull Terrier, Yorkshire Terrier) tenyésztését. Túl rövid orral rendelkező egyedek tenyésztését nem engedélyezik.

Jelleme, igényei

Bohóc, mindig vidám jellemük teszik őket igazán szerethetővé. Akkor is mosolyt csalnak az ember arcára amikor semmi másnak nem sikerül. A francia bulldog tökéletesen tartható lakásban vagy akár udvaron. Amire figyelni kell, hogy télen a hidegtől kell óvni, nyáron a melegtől. Könnyedén hőgutát kaphatnak, ami akár végzetes is lehet számukra. Ezért a kinti tartást kizárólag megfelelően kialakított menedékhellyel ajánljuk. Gyerekekhez és idősekhez is könnyedén alkalmazkodnak. Makacsságát és kitartását az egykoron bikákkal viaskodó őseinek köszönheti. Az alapengedelmesség megtanításához mindenképp kérj segítséget kutyakiképzőtől. Nevelése egyszerű, hiszen egy finom falatért bármire képesek, de meg kell tanulni egy kezdő gazdinak mikor kell nemet mondani a könyörgő szemeknek. Etetése lehet tápos, főzött vagy nyers, ehhez külön kisállat dietetikus bevonása javasolt. Mivel igen hajlamosak az allergiákra, amik a nem megfelelő táplálással kezdődnek általában.

Thug Life Kennel fekete kölyök
Thug Life Kennel fekete kölyök
Thug Life Kennel fiatal kan Bulldog
Thug Life Kennel fiatal kan

Ápolás, fürdetés

Ápolásuk rendkívül egyszerű. Még kutyakozmetikusra sincs szükség rendben tartásukhoz. Évente két alkalommal vedlik, tavasszal és ősszel. Ezt az időszakot vitaminokkal és egy erre a célra kialakított kefével 2-3 hét alatt könnyedén átvészelhetjük. Vannak már kimondottan bulldog samponok, bár nem célszerű a fürdést túlzásba vinni náluk. Ha mérlegeljük, hogy mik a fajta előnyei és hátrányai akkor a pozitív oldalra billen a mérleg.

Dwayne Johnson és kutyája
Dwayne Johnson és kutyája
Berki Krisztián és kutyája
Berki Krisztián és kutyája

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Kizárólag oltott, féreghajtott, chippezett, törzskönyves kölyökkutyát vegyünk. Nézzük meg a kutyák tartási körülményeit és a felnőtt egyedeket, hogy mennyire kapnak levegőt.

Thug Life Kennel

2010-ben vettem az első̋ saját Francia Bulldogom, aki a mai napig az udvaromon rohangál. Kisgyermek korom óta állatokkal főként kutyákkal vagyok körülvéve! Mindig is kiegyensúlyozott stabil idegrendszerű̋ kutyáim voltak! Nem vagyok híve a zárt tartásnak! Kutyáim egytől egyig velem élik hétköznapjaikat! Kis egyedszámmal tenyésztek (5-10.felnőtt egyed). A tőlem származó kiskutyákat gondosan előnevelem, szobatisztaságra, pórázon sétálásra, alap parancsokra. (Pici baba korukban nagyon könnyen tanulnak 6-12 hetes kor között.) Hamar felismertem, hogy a fajta tenyésztés során egy kontra produktív folyamat indult el a nem megfelelő tenyésztői eljárások alkalmazása miatt. Ez a fajta nem alkalmas a szoros rokontenyésztésre, mivel mindegyik egyed hordoz valamilyen genetikai hibát magában. Céljaim között szerepel a zsugorítás és a ritka színek létrehozása úgy, hogy közben a régi küllemtől nem térünk el. Ezért 2019-től egyedi szűrési rendszert dolgoztunk ki tenyésztésükre, melyet ma már több tenyésztő̋ is használ a világon a fajta egészségének megőrzése érdekében! (Teljes testes röntgen felvétel, szívultrahangos vizsgálat, patella, orrlyuk, lágy szájpadlás vizsgálat.)2020-ban tenyésztőtársaimmal úgy döntöttünk, hogy életre hívjuk a fajta alfaját, a Mini boulét, melyet 2020 szeptember 6-án Magyarországon az Országos Terrier Klub kiállításán mutattunk be elsőként! Célunk a fajtára jellemző̋ gyengeségek javítása, jobb mozgathatóság, légzés, lehetőség szerint hibátlan anatómia, erősebb immunitás! Ez mind egy ritka különleges színű̋, harmad akkora testen, mint egy standard méretű francia bulldog! A tenyésztés nem más, mint gondos szelekció́. Bízom benne, hogy az elkövetkezendő̋ 30-40 évben méltó́ módon tudom/tudjuk tovább vinni elképzeléseinket.

Gyakran ismételt kérdések

Egy valamire való tenyésztő a szülőket és a kölyköket is szűri a fajtára jellemző betegségekre. Magyarországon ma jelenleg két szervezet folytat francia bulldog tenyésztést a Magyar Kutyás Szövetség és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége. Akik kiskutya vásárlás előtt állnak érdemes megkeresniük több a fajtával foglalkozó kennelt is, mivel nagy eltérések lehetnek kutya és kutya között is. Fontos a kívül belül orvos által ellenőrzött kiskutya, mivel később az orvosi költségek az egekbe rúghatnak.

A tenyésztők figyelnek a kölykök előnevelésére és felkészítik őket arra, hogy egy családban fogják élni tovább hétköznapjaikat. Akik az örökbefogadás mellett döntenek azoknak megfelelő segítséget tud nyújtani az

https://www.facebook.com/OsirisAlapitvany

Mindenkinek, aki nem kutyát szeretne magának, hanem egy hű társat, családtagot. Nagyon szociális kutyák révén, nem javaslom őket olyan személynek, akik sokat szeretnék egyedül tartani őt akár napi 10-16 órát. Erre nem alkalmasak. Viszont a megfelelő energialevezetés mellett pár órát könnyedén átalszanak otthon. 

"Egy szó mint száz, aki egyszer “bulldogos” lesz többet nem akar más fajta kutyát magának!"

(Források: Savaria galéria gyűjteménye, Kocsis Miklós Bulldog enciklopédia, Dr Zöldág László Állatorvosi genetika és állattenyésztéstan, Dr. Pelbáth József által készített szűrések)

Borítókép: tenyésztőnk fiatal szuka kutyája.

A bemutatót Tölösi Rolandnak köszönhetjük

Image Description
Image Description
2010-ben vettem az első̋ saját francia bulldogom, aki a mai napig az udvaromon rohangál. Kisgyermek korom óta állatokkal főként kutyákkal vagyok körülvéve!
Image Description
Roland Tölösi — Thug Life Kennel