Berni pásztor

István Halász

Magasság: 58-66 cm, ideális méret: 60-63 cm

Súly: 36–48 kg

Méret: Nagy

Szőrtípus: Hosszú szőrű

Szín: Barna Fehér Fekete

Jellemzők:

Gyerekbarát - 5
Ápolás és tisztántartás - 4
Taníthatóság - 5
Játékosság - 4
Ugatás - 1
Házőrző képesség - 4
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 5
Kezdő gazdiknak - 5
Vízkedvelő kutyafajta? - 4
Egészség - 3
Mozgásigény - 3
Hízékonyság - 3

Berni pásztor története

A Berner Sennenhund egy ősi származású gazdasági kutya, amelyet Bern környékén az Alpok lábainál, mint őrző- vontató- és terelő kutyát tartottak. Bern kantonban, a „Dürrbach” Vendéglő neve után – ahol ez a hosszúszőrű, háromszínű kutya nagy számban volt található – kapta az eredeti, „Dürrbächler” nevet. Az 1902-ben először mutatták be kutyakiállításon. 1907. novemberében néhány Burgdorf környéki tenyésztő összefogott azzal a céllal, hogy ezt a fajtát tisztán tenyéssze. Megalapították a „Schweizerische Dürrbach – Klubot”, és összeállították a fajta ismertető jegyeit. Az 1910-ben rendezett kutyakiállításon, már 107 ilyen kutyát mutattak be. Ettől kezdve a fajtát „Berner Sennenhundnak” neveztek. Gyorsan barátokat szerzett Svájc egész területén,a szomszédos Németországban, Ausztriában majd az egész világon. Ma már a Berner Sennenhund impozáns megjelenése háromszínűségének, és alkalmazkodóképességének köszönhetően az egész világon mint családi kutya ismert. A fajta gyors népszerűségre törésében nincs semmi meglepő, ha impozáns külsejét és szeretetre méltó jellemét nézzük. Tökéletes családi kutya.

Külleme

Általános megjelenése

Hosszú szőrű, három színű, közepesnél nagyobb, erőteljes és mozgékony használati kutya, vaskos végtagokkal; harmonikus és kiegyensúlyozott. 

Fontos méretarányok 

A fajta standard forrása: a Magyar Bernipásztor egyesület leírása.

Jelleme

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos nagytermetű kutya. Ugyanakkor kifejezetten éber és figyelmes. Terület őrző, mély hangú ugatását akkor hallatja, ha komoly bajt érzékel. Idegenekkel szemben, ha a gazdája beengedi a terültére kedves és barátságos. Ugyanakkor figyeli a gazdája minden rezdülését, ha bajt érzékel azonnal gazdája segítségére siet és molosszus termetével mély hangjával bárkit megtántorít, de sosem agresszív! Gyerekekkel feltűnően kedves és barátságos, még akkor is, mikor életében először lát kisgyermeket. Ösztönösen tudja, hogyan kel viselkedni a gyerekekkel. Kezdő kutyások is nyugodt szívvel választhatják maguknak, alkalmazkodó képessége és intelligenciája miatt, ugyanakkor okosságából adódóan felismeri családjának leggyengébb embereit és hajlamos kihasználni ezt, ha valamit el szeretne érni. Igazi bújós, nagy szőrös, puha plüss mackó, imádja a gazdái társaságát, ha tehetné egész nap mellettük lenne. Nagyon fontos nekik a gazdival való folyamatos kontaktus, de jól viseli, ha a gazda magára hagyja napi munkavégzés miatt.

Nevelése, tanítása

Magas intelligenciája miatt egészen kicsi korától érdemes tanítani és szocializálni más kutyákkal, állatokkal és emberekkel. Ajánlatos kutya iskolába járni vele nagyon élvezi a foglakozásokat gyakorlatilag azonnal érti, hogy mit szeretne a gazdája tőle, de ehhez szüksége van a folyamatos képzésre, foglakozásra. Naponta 10 perc agymunka elég neki, de akár több órán keresztül is képes folyamatosan koncentrálni. Bármit meg lehet tanítani nekik szívesen dolgoznak. Kezdő gazdiknak ezért is ajánlottak mert kis odafigyeléssel tökéletesen engedelmes kutya válik belőle. Nem egy sportkutya tehát aki aktívan sportolna kutyával annak nem ajánlatos berni pásztorban gondolkodnia. Ugyanakkor a napi [a~77~sétákat] igényli és a hosszabb sétákat is jól viseli, ha hozzászoktatják. Durva fenyítésre nincs szüksége, és nem is viseli jól, elég, ha a gazdája megfelelő hangsúllyal szól rá. Nem utolsó sorban imádják a vizet ezért remek társak például [a~81~vízparti nyaralásokhoz] is, gyakorlatilag bárhol jól érzik magukat a gazdájuk mellett.

A Berni pásztor különleges igényei

Szigorúan figyelni kell a táplálására, hogy az ízületei normális ütemben fejlődjenek és ne terhelhesse túl, illetve a gazdák se terheljék túl. Szigorúan tilos kényszer mozgatni fejlődése során, legkritikusabb időszaka a fejlődésben 5-12 hónapos korig. Mindig csak annyit mozogjon amennyi neki kényelmes ezért baba és fiatal korban még hosszabb sétákat nem lehet vele tenni. Érdemes még figyelni arra, hogy kicsi korától szoktassuk hozzá a Berni pásztorokat, hogy evés után mindig pihenés van legalább 1 órára, de inkább kettőre, hogy megelőzzük a [a~55~gyomorcsavarodást].

A legkülönlegesebb igénye a Berni pásztornak, hogy mindig a családja közelében szeret lenni akár kinn az udvaron akár benn a [a~105~lakásban], szüksége van a folyamatos kontaktusra a gazdikkal.

Ápolás, kozmetika

A Berni pásztorok szőre két rétegből áll fedő- és aljszőrzetből. Folyamatos fésülést igényelnek, ha naponta nem is, de hetente többször át kell alaposan fésülni, hogy megakadályozzuk a csomósodást. Ez elengedhetetlen, ha szeretnénk, hogy kedvencünk szőre szép és egészséges legyen. A szőrtípusából adódóan ápolás tekintetében nem lusta gazdinak való fajta. Évente kétszer (tavasszal és ősszel) vedlenek. Vedlési időszakban igen nagy mennyiségben hullajtják a szőrüket ilyenkor több ápolást, fésülést igényelnek. Évente kétszer vedlési időszakban ajánlatos kutyakozmetikába vinni, ahol alaposan kifésülik belőle a szőrt és meg is fürdetik, a szőrükre való speciális samponnal. Fontos, hogy ha otthon fürdetik meg a gazdi a Berni pásztort, a szőrét gyakorlatilag teljesen szárazra kell szárítani még nyáron is, mert ha nyirkos marad a szőre befülledhet és az bőrproblémákat okozhat. 

Fajtabetegségek

Sajnálatosan a Berni pásztor nem túl hosszú élettartamú kutyafajta. Életkora átlagosan 7-9 év. Ez testméretéből következik. A vezető halálozás arány sajnos a daganatos megbetegedésekből kerül ki. Ezek megelőzésére ajánlatos 5-6 éves koruktól évente [a~42~időskori] kivizsgálásra menni velük. És bizony akadnak fajtára jellemző betegségei.

Szem problémák Berni pásztoroknál

Előfordulhatnak örökletes megbetegedések entropium (a szemhéjak befelé fordulása) ilyenkor a kutya szempillái folyamatosan irritálják a szemet, ezért a kutyák egyfolytában dörzsölik a szemüket és komoly károkat tudnak okozni saját maguknak, illetve az ectropium ( a szemhéjak  kifelé fordulása). Mindkét elváltozásra van műtéti megoldás, de szemész szakállatorvoshoz forduljunk vele. Amennyiben azt látjuk, hogy kedvencünk szeme könnyezik, vagy dörzsöli magának esetleg piros a kötőhártyája, úgy mielőbb vigyük el szakorvoshoz.

Mozgásszervi problémáik 

A legnagyobb problémát a csípőízületi- illetve a könyök- és váll- ízületi [a~45~diszplázia] okozza náluk. Ezért ajánlatos Berni pásztort csak megbízható, lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolni, akik ezeket a betegségeket különböző szűrővizsgálatokkal kizárják a tenyésztésből!

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Mielőtt kiskutyát vásárolunk gondoljuk át, hogy a napi ritmusunkba be tudjuk-e illeszteni a kiskutyát, amivel sokat kell foglalkozni, hogy számunkra igazi családtaggá válhasson. Mivel egy elég közkedvelt fajtáról van szó ezért különös körültekintéssel járjunk el, ha kiskutyát szeretnénk. Csak és kizárólag tenyésztőtől vásároljunk kérdezzünk rá, hogy milyen egészségügyi szűrései vannak a szülőknek. A Berni pásztornál a tenyészthetőség alap feltétele a csípő- és könyök ízületi diszplázia szűrés, amit egy igazolás formájában minden tenyésztő meg tud mutatni a vásárlónak, de sok esetben több egészségügyi és genetikai szűrése is van 1-1 tenyész kutyának, mert a lelkiismeretes tenyésztő próbál minden betegséget amit tőle telik kizárni, azért hogy a kutyái (amik mindig a kutyái maradnak) boldog és hosszú életet élhessen az új családjával. Ezért törekszik mindig a legjobbat kihozni, nem a pénzért csinálja hanem, hogy a fajtát nemesítse. Nem utolsó sorban a jó tenyésztő a tőle származó kutyát élete végéig nyomon követi és ha a gazdáknak bármilyen problémája merül fel szívesen segít.

Galagonya Szépe Kennel

Történetünk ott kezdődött, mikor megvettük első kutyánkat, Jacket. Első pillanatban tudtuk, hogy jó fajtát választottunk, mert számunka is kiderült, hogy a berni pásztor egy igazi családi kutya. Intelligens, barátságos, játékos nagy mackó. Egy idő után úgy éreztük még nem teljes a család, hisz Jacknek is szüksége van egy társra, így megérkezett hozzánk Bonny. Beleástuk magunkat a fajta megismerésébe, és ekkor döntöttük el, hogy ezt a csodálatos kutyafajtát tenyészteni szeretnénk. Ők ketten lettek kennelünk alapító tagjai, azóta családunk folyamatosan bővül, hisz berniből sosem elég. Majd te is megtapasztalod. Egy évben csak 1-2 alom születik nálunk, mert a tenyésztésre hobbiként, nem pedig megélhetésként tekintünk. Célunk a fajta eredeti jellegének megőrzése, nemesítése,  illetve idegrendszerileg stabil, egészséges és hosszú életű kutyák tenyésztése. Fontosnak tartjuk a kennelünkben született kiskutyák utógondozását is, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy aki egyszer tőlünk vásárolt kutyát, ragaszkodik hozzánk a következőnél is….mert mindig lesz következő.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében