Berni pásztor
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
58-66 cm, ideális méret: 60-63 cm
Súly
36–48 kg
Méret
Nagy
Szőrtípus
Hosszú szőrű
Szín
Barna Fehér Fekete
Gyerekbarát
Ápolás és tisztántartás
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Egészség
Mozgásigény
Hízékonyság

Berni pásztor

Berner Sennenhund - Dürrbächler- Bernese Mountain Dog

A Berner Sennenhund vagyis a Berni pásztor egy ősi származású gazdasági kutya, amelyet Bern környékén az Alpok lábainál, mint őrző- vontató- és terelő kutyát tartottak. Bern kantonban, a „Dürrbach” Vendéglő neve után – ahol ez a hosszúszőrű, háromszínű kutya nagy számban volt található – kapta az eredeti, „Dürrbächler” nevet.

Berni pásztor története

A Berner Sennenhund egy ősi származású gazdasági kutya, amelyet Bern környékén az Alpok lábainál, mint őrző- vontató- és terelő kutyát tartottak. Bern kantonban, a „Dürrbach” Vendéglő neve után – ahol ez a hosszúszőrű, háromszínű kutya nagy számban volt található – kapta az eredeti, „Dürrbächler” nevet. Az 1902-ben először mutatták be kutyakiállításon. 1907. novemberében néhány Burgdorf környéki tenyésztő összefogott azzal a céllal, hogy ezt a fajtát tisztán tenyéssze. Megalapították a „Schweizerische Dürrbach – Klubot”, és összeállították a fajta ismertető jegyeit. Az 1910-ben rendezett kutyakiállításon, már 107 ilyen kutyát mutattak be. Ettől kezdve a fajtát „Berner Sennenhundnak” neveztek. Gyorsan barátokat szerzett Svájc egész területén,a szomszédos Németországban, Ausztriában majd az egész világon. Ma már a Berner Sennenhund impozáns megjelenése háromszínűségének, és alkalmazkodóképességének köszönhetően az egész világon mint családi kutya ismert. A fajta gyors népszerűségre törésében nincs semmi meglepő, ha impozáns külsejét és szeretetre méltó jellemét nézzük. Tökéletes családi kutya.

Berni pásztorkutyák kislánnyal
Berni pásztorok kislánnyal

Külleme

Általános megjelenése

Hosszú szőrű, három színű, közepesnél nagyobb, erőteljes és mozgékony használati kutya, vaskos végtagokkal; harmonikus és kiegyensúlyozott. 

Fontos méretarányok 

 • A marmagasság és a szügytől a farcsontig mért törzshossz aránya kb. 9:10; inkább zömök, mint hosszú.
 • A marmagasság viszonya a mellkas mélységhez ideális esetben 2:1.
 • FEJ: Erőteljes; a nagysága harmonikus az általános megjelenéshez, nem túl nehéz.
 • FEJTETŐ: Koponya: Profilból és elölről nézve kevéssé boltozott. Kevéssé kialakult közép-barázda. Stop: Határozott, de nem túl erős.
 • ARCKOPONYA: Orrtükör: Fekete Fang: Erőteljes, középhosszú, az orrhát egyenes.
 • Ajkak: Feszes, fekete.
 • Állkapocs / Fogak: Komplett, erőteljes ollós fogazat (az M3-asokat figyelmen kívül kell hagyni) Harapófogó záródás tolerált.
 • Szemek: Sötétbarna, mandulavágású, jól záródó szemhéjakkal, nem túl mélyen ülőek, és nem túl kiállóak. Laza szemhéj hiba.
 • Fülek: Középnagy, magasan tűzött, háromszögletű, enyhén lekerekített, nyugalmi állapotban laposan felfekvő; figyelemnél a fültő hátul felemelve, mialatt a fül elülső széle a fejhez simulva marad.
 • NYAK: Erőteljes, jól izmolt, középhosszú.
 • TEST: Felső vonal: A nyaktól lefelé harmonikus átmenettel a marhoz, majd egyenes, és vízszintesen futó. Hát: Feszes, egyenes és vízszintes. Ágyékrész: Széles és erőteljes, felülrõl nézve enyhén behúzva. Far: Enyhén lekerekítve. Mellkas: Széles és mély, a könyökmagasságig ér, erőteljes szügy; bordázat lehetőleg hosszú, szélesovális keresztmetszettel. Alsó vonal és has: A mellkastól a hátsó láb felé enyhén emelkedő. FAROK: Bozontos, legalább a csánkig ér, nyugalmi állapotban lelógó, mozgásban enyhén lengetve, hátmagasságig, vagy kicsivel a fölé emelve. VÉGTAGOK - Erőteljes csontozat. Mellső lábak: Elölről nézve egyenesek és párhuzamosak, állásuk inkább széles. Váll: Lapocka erőteljes, hosszú, ferdevonalú, a felkarral nem túl tompaszöget zár be; feszes és jól izmolt. Felsõkar: Hosszú, ferde vonalú. Könyök: Jól felfekvő, sem kifelé – sem befelé forduló. Alsókar: Erőteljes, egyenes. Mellső lábközép: Oldalról nézve majdnem függőleges állású, erős; elölről nézve az alsókar egyenes vonalú meghosszabbítása. Elülső mancsok: Rövid, kerek; szorosan záródó, jól boltozott ujjakkal; sem befelé-sem kifelé forduló. Hátsó lábak: Az állásuk hátulról nézve egyenes és párhuzamos. Felső comb: Hosszú, széles, erőteljes és jól izmolt. Térd ízület: Határozottan szögelt. Ugró ízület / csánk: Erőteljes, jól szögelt. Hátsó lábközép: Majdnem függőleges állású. A farkaskörmöket el kell távolítani. (Kivéve azokat az országokat, ahol a farkaskörmök műtéti eltávolítását törvény tiltja) Hátsó mancsok: Valamivel kevésbé boltozottak, mint az elülső mancsok; sem befelé – sem kifelé fordulóak.
 • MOZGÁS - Minden mozgásformában térölelõ, egyenletes mozgási folyamat; erőteljes, szabad kilépés, és jó tolás a hátsó lábakkal. Ügetésben elölről és hátulról nézve egyenes vonalú végtagvezetés.
 • SZÕRZET: Hosszú és fényes, egyenes szálú vagy enyhén hullámos.
 • SZÍN: Mélyfekete alapszín, telt, vörösbarna jegyekkel az arcon, a szemek fölött, mind a négy lábon és a mellen; fehér jegyek a következők szerint: Tiszta, szimmetrikus, fehér fejrajzolat; homlokcsík (Blesse) amelyik az orron lefelé haladva mindkét oldalon fehér fang rajzolattá szélesedik. A homlokcsík ne érintse a szem feletti foltokat, és a fehér fang rajzolat legfeljebb a szájszögletig érjen. Fehér, közepes szelességű folyamatos torok-és mellrajzolat. Kívánatos: Fehér mancsok, fehér farokvég. Nem kívánatos, de tolerálható: - kis fehér nyakfolt - kis fehér folt a végbélnyílás körül.
 • VISELKEDÉS / KARAKTER (WESEN): Biztos, figyelmes, éber és félelem nélküli a mindennapi szituációkban, jóindulatú és ragaszkodó ismerős személyekkel való érintkezésben, magabiztos és békés idegenekkel szemben; közepes temperamentum, jó vezethetőség.

A fajta standard forrása: a Magyar Bernipásztor egyesület leírása.

Berni pásztorkutya család
Apa, anya és a lányuk

Jelleme

Nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és barátságos nagytermetű kutya. Ugyanakkor kifejezetten éber és figyelmes. Terület őrző, mély hangú ugatását akkor hallatja, ha komoly bajt érzékel. Idegenekkel szemben, ha a gazdája beengedi a terültére kedves és barátságos. Ugyanakkor figyeli a gazdája minden rezdülését, ha bajt érzékel azonnal gazdája segítségére siet és molosszus termetével mély hangjával bárkit megtántorít, de sosem agresszív! Gyerekekkel feltűnően kedves és barátságos, még akkor is, mikor életében először lát kisgyermeket. Ösztönösen tudja, hogyan kel viselkedni a gyerekekkel. Kezdő kutyások is nyugodt szívvel választhatják maguknak, alkalmazkodó képessége és intelligenciája miatt, ugyanakkor okosságából adódóan felismeri családjának leggyengébb embereit és hajlamos kihasználni ezt, ha valamit el szeretne érni. Igazi bújós, nagy szőrös, puha plüss mackó, imádja a gazdái társaságát, ha tehetné egész nap mellettük lenne. Nagyon fontos nekik a gazdival való folyamatos kontaktus, de jól viseli, ha a gazda magára hagyja napi munkavégzés miatt.

Nevelése, tanítása

Magas intelligenciája miatt egészen kicsi korától érdemes tanítani és szocializálni más kutyákkal, állatokkal és emberekkel. Ajánlatos kutya iskolába járni vele nagyon élvezi a foglakozásokat gyakorlatilag azonnal érti, hogy mit szeretne a gazdája tőle, de ehhez szüksége van a folyamatos képzésre, foglakozásra. Naponta 10 perc agymunka elég neki, de akár több órán keresztül is képes folyamatosan koncentrálni. Bármit meg lehet tanítani nekik szívesen dolgoznak. Kezdő gazdiknak ezért is ajánlottak mert kis odafigyeléssel tökéletesen engedelmes kutya válik belőle. Nem egy sportkutya tehát aki aktívan sportolna kutyával annak nem ajánlatos berni pásztorban gondolkodnia. Ugyanakkor a napi sétákat igényli és a hosszabb sétákat is jól viseli, ha hozzászoktatják. Durva fenyítésre nincs szüksége, és nem is viseli jól, elég, ha a gazdája megfelelő hangsúllyal szól rá. Nem utolsó sorban imádják a vizet ezért remek társak például vízparti nyaralásokhoz is, gyakorlatilag bárhol jól érzik magukat a gazdájuk mellett.

A Berni pásztor különleges igényei

Szigorúan figyelni kell a táplálására, hogy az ízületei normális ütemben fejlődjenek és ne terhelhesse túl, illetve a gazdák se terheljék túl. Szigorúan tilos kényszer mozgatni fejlődése során, legkritikusabb időszaka a fejlődésben 5-12 hónapos korig. Mindig csak annyit mozogjon amennyi neki kényelmes ezért baba és fiatal korban még hosszabb sétákat nem lehet vele tenni. Érdemes még figyelni arra, hogy kicsi korától szoktassuk hozzá a Berni pásztorokat, hogy evés után mindig pihenés van legalább 1 órára, de inkább kettőre, hogy megelőzzük a gyomorcsavarodást.

A legkülönlegesebb igénye a Berni pásztornak, hogy mindig a családja közelében szeret lenni akár kinn az udvaron akár benn a lakásban, szüksége van a folyamatos kontaktusra a gazdikkal.

Ápolás, kozmetika

A Berni pásztorok szőre két rétegből áll fedő- és aljszőrzetből. Folyamatos fésülést igényelnek, ha naponta nem is, de hetente többször át kell alaposan fésülni, hogy megakadályozzuk a csomósodást. Ez elengedhetetlen, ha szeretnénk, hogy kedvencünk szőre szép és egészséges legyen. A szőrtípusából adódóan ápolás tekintetében nem lusta gazdinak való fajta. Évente kétszer (tavasszal és ősszel) vedlenek. Vedlési időszakban igen nagy mennyiségben hullajtják a szőrüket ilyenkor több ápolást, fésülést igényelnek. Évente kétszer vedlési időszakban ajánlatos kutyakozmetikába vinni, ahol alaposan kifésülik belőle a szőrt és meg is fürdetik, a szőrükre való speciális samponnal. Fontos, hogy ha otthon fürdetik meg a gazdi a Berni pásztort, a szőrét gyakorlatilag teljesen szárazra kell szárítani még nyáron is, mert ha nyirkos marad a szőre befülledhet és az bőrproblémákat okozhat. 

Berni pásztor kozmetika
Dulcinea a tavaszi kozmetika után

Fajtabetegségek

Sajnálatosan a Berni pásztor nem túl hosszú élettartamú kutyafajta. Életkora átlagosan 7-9 év. Ez testméretéből következik. A vezető halálozás arány sajnos a daganatos megbetegedésekből kerül ki. Ezek megelőzésére ajánlatos 5-6 éves koruktól évente időskori kivizsgálásra menni velük. És bizony akadnak fajtára jellemző betegségei.

Szem problémák Berni pásztoroknál

Előfordulhatnak örökletes megbetegedések entropium (a szemhéjak befelé fordulása) ilyenkor a kutya szempillái folyamatosan irritálják a szemet, ezért a kutyák egyfolytában dörzsölik a szemüket és komoly károkat tudnak okozni saját maguknak, illetve az ectropium ( a szemhéjak  kifelé fordulása). Mindkét elváltozásra van műtéti megoldás, de szemész szakállatorvoshoz forduljunk vele. Amennyiben azt látjuk, hogy kedvencünk szeme könnyezik, vagy dörzsöli magának esetleg piros a kötőhártyája, úgy mielőbb vigyük el szakorvoshoz.

Mozgásszervi problémáik 

A legnagyobb problémát a csípőízületi- illetve a könyök- és váll- ízületi diszplázia okozza náluk. Ezért ajánlatos Berni pásztort csak megbízható, lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolni, akik ezeket a betegségeket különböző szűrővizsgálatokkal kizárják a tenyésztésből!

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Mielőtt kiskutyát vásárolunk gondoljuk át, hogy a napi ritmusunkba be tudjuk-e illeszteni a kiskutyát, amivel sokat kell foglalkozni, hogy számunkra igazi családtaggá válhasson. Mivel egy elég közkedvelt fajtáról van szó ezért különös körültekintéssel járjunk el, ha kiskutyát szeretnénk. Csak és kizárólag tenyésztőtől vásároljunk kérdezzünk rá, hogy milyen egészségügyi szűrései vannak a szülőknek. A Berni pásztornál a tenyészthetőség alap feltétele a csípő- és könyök ízületi diszplázia szűrés, amit egy igazolás formájában minden tenyésztő meg tud mutatni a vásárlónak, de sok esetben több egészségügyi és genetikai szűrése is van 1-1 tenyész kutyának, mert a lelkiismeretes tenyésztő próbál minden betegséget amit tőle telik kizárni, azért hogy a kutyái (amik mindig a kutyái maradnak) boldog és hosszú életet élhessen az új családjával. Ezért törekszik mindig a legjobbat kihozni, nem a pénzért csinálja hanem, hogy a fajtát nemesítse. Nem utolsó sorban a jó tenyésztő a tőle származó kutyát élete végéig nyomon követi és ha a gazdáknak bármilyen problémája merül fel szívesen segít.

Berni pásztor kölykök
Berni pásztor kölykök

Galagonya Szépe Kennel

Történetünk ott kezdődött, mikor megvettük első kutyánkat, Jacket. Első pillanatban tudtuk, hogy jó fajtát választottunk, mert számunka is kiderült, hogy a berni pásztor egy igazi családi kutya. Intelligens, barátságos, játékos nagy mackó. Egy idő után úgy éreztük még nem teljes a család, hisz Jacknek is szüksége van egy társra, így megérkezett hozzánk Bonny. Beleástuk magunkat a fajta megismerésébe, és ekkor döntöttük el, hogy ezt a csodálatos kutyafajtát tenyészteni szeretnénk. Ők ketten lettek kennelünk alapító tagjai, azóta családunk folyamatosan bővül, hisz berniből sosem elég. Majd te is megtapasztalod. Egy évben csak 1-2 alom születik nálunk, mert a tenyésztésre hobbiként, nem pedig megélhetésként tekintünk. Célunk a fajta eredeti jellegének megőrzése, nemesítése,  illetve idegrendszerileg stabil, egészséges és hosszú életű kutyák tenyésztése. Fontosnak tartjuk a kennelünkben született kiskutyák utógondozását is, és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy aki egyszer tőlünk vásárolt kutyát, ragaszkodik hozzánk a következőnél is….mert mindig lesz következő.

Gyakran ismételt kérdések

Kölyök kutya vásárlásakor, mint minden fajtatiszta kutya esetében nagyon fontos, hogy megbízható tenyésztőtől vegyünk kis kutyát. Ennél a fajtánál az örökletes betegségek miatt ez talán még fontosabb.

Sajnos a Berni pásztornak lehetnek örökletes szembetegségei illetve mozgásszervi problémái is.

A külleme miszerint egy óriási plüss mackó nem megtévesztés. Ő a tökéletes családi kutya, gyerekek mellé is biztonsággal választható.

A bemutatót Halász Istvánnak köszönhetjük.

Image Description
Image Description
Halász István vagyok a Galagonya Szépe FCI Kennel tulajdonosa. Családunk 2010 óta foglalkozik Berni pásztorkutya tenyésztésével.
Image Description
István Halász — Galagonya Szépe Kennel