Biewer Yorkshire Terrier

Erzsébet Nagy

Magasság: 20-24 cm

Súly: 2,5-3,4 kg

Méret: Kicsi

Szőrtípus: Hosszú szőrű

Szín: Tricolor

Jellemzők:

Egészség - 4
Harapásra való hajlam - 4
Ápolás és tisztántartás - 3
Vedlési szint - 4
Taníthatóság - 5
Játékosság - 5
Ugatás - 3
Házőrző képesség - 3
Lakásban tartható - 5
Gyerekbarát - 5
Macskabarát - 5
Háziállat-barát - 5
Kezdő gazdiknak - 4
Vízkedvelő kutyafajta? - 3
Mozgásigény - 4
Hízékonyság - 4

Biewer yorkshire terrier története

A fajta Németországban alakult ki egy mutáció eredményeként 1984-ben, mely Werner Biewer és Gertrud yorki kutyáinál született kis fekete-fehér-arany foltos kutya. A házaspár úgy látta ez a szín kombináció nagyon vonzó ezért el kezdték a szelektált tenyésztési folyamatot. A fehér szín kizáró ok lett volna a tenyésztésből, de mivel olyan elbűvölőek voltak ezek a kis kutyák inkább fajta alapítókká váltak. Az első szülőpár: Frufru of Friedheck és Darling of Friedheck voltak. A pár ezeket a kicsi kutyákat Biewer Yorkshire a la pom ponnak nevezték el. Mai ismereteink szerint ez volt a fajta megszületésének kezdete. Első Német Biewer Yorkshire Terrier Klub 2003-bal alakult meg. Bár önálló fajtaként már a klub meg alakulása előtt is elismerték Hivatalosan még a mai napig a nem elismert fajták közé tartozik. Az egyedeket regisztrálják, kiállítják és tenyésztik világszerte. Németországban a fajta népszerűsége 2000-re csökkent, és a tenyésztők száma is jelentősen csökkent. A fajta azonban új népszerűségnek örvendett Amerikába. Néhány évvel később, 2014-ben az Amerikai Kennelklub (AKC) beiktatta a fajtát. Az Amerikai Ebnyilvántartó (AKC) az első olyan nyilvántartó amely elismerte, 2021-ben önálló fajtaként és támogatja az Egyesült Államokbeli, valamint szerte a világon lévő tenyészeteket a Toy Group teljes jogú fajtájaként.

Külleme

Standard mérete 2,5 kg-tól 3,4 kg-ig viszonylag kicsi.l Magassága: 20 cm-24 cm. Színe: Fekete-Fehér-Arany, Kékesfekete-Fehér-Arany. Szőre fényes, hosszú, jellegzetes külsőt kölcsönöz neki. Testfelépítése kompakt, masszív, arányos. Lábai egyenesek, rövidek, de jól izmoltak. Mancsok kerekek, karmok sötét barnák, feketék. Szemei kerekek, gomb szemek, nem előre ugróak, tekintete értelmes, érdeklődő. Koponyája kicsi, lapos, orrháta rövid. Harapása ollós. Bordák mérsékelten íveltek. Háta egyenes. Farka magasan tűzött, zászlós.

Jelleme

Nagyon energikus, szeret játszani, valamint végtelen mennyiségű szeretetet ad a gazdáinak. Ezek a kutyák szeretnek bújni és különösen szeretnek a gazdájuk ölébe telepedni. Állandó felfedezők, pillanatok alatt tanulnak meg mindent. Bár ezek a kutyák meglehetősen intelligensek, makacsok lehetnek, ami kissé megnehezíti a képzésüket. Ügyelni kell arra, hogy meg legyen a kitartást és a következetesség, amikor tanítjuk a kiskutyát. Célszerű minél kisebb korban elkezdeni a tanítást, nevelést hogy később könnyen és gond nélkül büszkén tudjuk öt elvinni magunkkal. Bár terrier fajta, nem rendelkeznek terrier hajlamokkal, mint az erős zsákmány hajtás. Kicsi kutya, így a túl izgatott kiskutyák könnyen megsérülhetnek. Bár jól kijönnek kisgyermekekkel, a legjobb, ha meg bizonyosodunk arról, hogy a gyerekek korán megtanulják és megértik, hogyan kell megfelelően megközelíteni és játszani egy kiskutyával. Ezek a kutyák gyakorlatilag mindenkivel jól kijöhetnek, beleértve a felnőtteket, a kisgyerekeket az idősebb gyerekeket és az időseket. Ez a fajta nagyszerű, aktív társ lehet. Amikor más háziállatokról van szó, időre van szüksége, hogy hozzászokjon a másikhoz és jól érezze magát. Ezek a kis kutyák általában nagy személyiséggel rendelkeznek, nem félnek kiállni a nagyobb kutyák ellen. Ha életük korai szakaszában bemutatjuk őket más kutyáknak és kutyaparkoknak, megkönnyítjük a más háziállatokkal való szocializációt.  Szinte mindenkivel kijön, de minden a megfelelő képzésen, szocializáción és a foglalkozáson múlik. Ezek a kutyák okosak, barátságosak, játékosak és aktívak, ezek a legjobb tulajdonságaik. Mivel ezek a kutyák kis termetűek így nagyszerű választás azoknak is akik [a~105~lakásban] élnek, de a kertes házak előnyeit is élvezik hála energiaszintjüknek. Jól illeszkednek a háztartások széles köréhez, az egyedülálló és idős emberektől a gyermekes családokig. Tökéletes házi kedvencek, és általában jól kijönnek a gyerekekkel és más háziállatokkal, bár elég aktívak és hajlamosak az ugatásra, különösen idegenekkel és kutyákkal, akiket nem ismernek.

Nevelése, igényei

Fontos a megfelelő étrend kialakítása számukra. Első időben napi háromszor, négy hónapos kortól pedig napi kétszer kell enni adni neki. Alapvetően hajlamosak a [a~53~hízásra]. Be kell tartani a rendszeres etetést, kevés jutalomfalattal az étkezések között. Mivel kisebb fajta, a bélrendszerük kissé érzékenyebb lehet, mint a legtöbb kutyának. Ügyelni kell arra, hogy kiváló minőségű ételeket kapjon. Mint minden kutya esetében, a tápanyag szükségletei kölyökkortól felnőttkorig változnak, és idősebb korban is változnak. Kérje állatorvosa vagy tenyésztője segítségét az étrendjével kapcsolatban, mivel sok eltérés van az egyes kutyák között-beleértve a testsúlyt, az energiát és az egészségi állapotot. A kiképzése tekintetében következetes, határozott nevelést igényel, ami pozitív megerősítésen alapul. Magas energiaszintje miatt mindennap szüksége van a lemozgatásra.

Fajtabetegségek

A Yorkik leszármazottjaként hajlamosak lehetnek ugyanolyan egészségügyi problémákra, mint elődeik. Bár a legtöbben általában egészségesek, néhány egyed hajlamos lehet egészségügyi problémákra, ezért fontos a jó ellátás és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés.

Néhány gyakoribb egészségügyi probléma, mely előfordulhat a fajtánál:

Ápolás, kozmetika

Hosszú szőrzetük van, amely napi fésülést igényel, hogy megakadályozza a mattosodást és a gubancos szőrzetet. A szőrzetet nyírható, ami csökkenti a gubancolódást könnyebbé teszi a fésülést. Szőrzete hipoallergén. [a~80~Karmukat] rendszeresen vágni kell karomvágóval vagy csiszolóval, hogy elkerüljék a túlnövekedést, a hasadást és a repedést. A fülüket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy elkerüljék a zsír felhalmozódását, ami fertőzést okoz. Kis fajtaként ezek a kutyák hajlamosabbak a fogászati problémákra. Lehet mosni a fogukat, de vannak olyan termékek amik segítik meggátolni a fogkő lerakódást. 

Fürdetés

1. lépés

Általában kéthetente-havonta kell fürdetni. Fürdetés előtt készítsünk ki minden kelléket, hogy ne kelljen kapkodni! Nagyon fontos, hogy kutyák számára kifejlesztett, bőr specifikus sampont válasszunk. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy a sampon nem tartalmazhat mesterséges illatanyagokat és színezéket, ugyanis ezek irritálják a kutyus bőrét és nehezíthetik vagy bolyhosság tehetik a bundáját. Ügyeljünk a hígítási arány betartására! A biztonságérzetet növeli a kádba helyezett csúszásgátló gumiszőnyeg. Sose hagyjuk magára a kádban!

2. lépés

Ha hosszúszőrű kutyánk van, fürdetés előtt bontsuk ki bontókefével az összes szőrcsomóját, majd fésüljük át először ritkább, majd sűrűbb fogú fésűvel a problémásabb területeket is, hogy elkerüljük az összegubancolódást. A sampont alaposan dörgöljük be a bundájába. Ezt a szőr növekedésével megegyező irányban végezzük. Így megakadályozhatjuk, hogy gubancok alakuljanak ki. Ne körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, mert különben a kutyus bundája össze csomósodhat.

3. lépés

Jó alaposan öblítsük ki a sampont. Ha ezt nem tesszük meg, a sampon maradék kiszárítja a kutya bőrét, bundája pedig fakóvá, bolyhossá válhat. Egy műanyag pohárból öntsünk vizet a bundájára, és győződjünk meg róla, hogy nem maradt sampon az olyan nehezen öblíthető területeken sem, mint a has és a nyak.

4. lépés

A bundát finoman fújjuk be kondicionálóval. Mivel a yorki bundájának simának és fényesnek kell lennie, szükség van kondicionálóra, de a „nehéz” kondicionálók lehúzhatják a bundáját. Az is megoldás lehet, ha egy fele kondicionáló-fele víz keveréket használunk. Ennek használatával könnyebb lesz a fésülés is.

5. lépés

Tekerjünk a kutyus köré egy törölközőt. Így a bundája beszívja a felesleges nedvességet, és nem fog mindent összefröcskölni, amikor megrázza magát. Ráadásul így a szárítási időt is a felére csökkenthetjük. Használjunk vastag, bolyhos törölközőt, mert az sok vizet szív be és melegen tartja a vizes kutyust.

6. lépés

Finoman dörgöljük meg a törölközővel. Ne dörzsöljük erősen, különben összegubancolódik a bundája. Ehelyett finoman és szaporán dörgöljük. Így nem csomósodik össze a szőr, és szárítás is könnyebb lesz.

7. lépés

Addig szárítsuk a kutyust, amíg teljesen meg nem szárad. A hajszárítóhoz már kölyökkorától szoktassuk hozzá, ne használjunk túl forró fokozatban és ne tartsuk túl közel a kutyához. A szárítást a nyakon és a mellkasnál kezdjük, ugyanis ezek különösen érzékeny területek, és nem szabad sokáig nedvesen maradniuk. A test többi részének szárításakor a műveletet hátulról kell kezdenünk, szakaszonként haladva.

Fésülés

Mivel a yorkit nem szabad szárazon fésülni, a műveletet vagy fürdetés után kell végezni, vagy pedig egy permetező flakonba kell vizet tölteni, és azzal befújni a bundáját. Kisméretű kefével és fém fogú fésűvel dolgozzunk, ennek fogazata ne legyen sem túl sűrű, sem túl ritka. A pofiját és a füleit azonban nem szavad hagyományos kefével fésülni, mert ezek érzékeny területek. Lassú, óvatos mozdulatokkal haladjunk, hátulról előre és mindig a szőr növekedési irányával megegyezően fésüljük a bundáját. Utolsó lépésként egy lekerekített fogú fésűvel (ez azért fontos, hogy ne sértsük meg a bőrét) szintén a szőr növekedési irányával megegyezően fésüljük végig a bundát, hogy ellenőrizzük, megfelelően fellazult-e illetve hogy nincsenek-e benne csomók. A gubancok kialakulását egyébként úgy előzhetjük meg legjobban, ha naponta meg fésüljük. Ha nincs türelmünk a rendszeres napi fésüléshez, a rövidre nyírt, Westi-szerű fazon is jól áll a nekik.

Szemtisztítás

Mindig tisztítsuk ki a felgyülemlett váladékot a kutyus szemének sarkából. Ha kell, ezt akár naponta tegyük meg. Ehhez használjunk meleg vízzel átitatott tiszta, puha kendőt vagy vattacsomót és finoman töröljük ki a váladékot. Ezután óvatosan töröljük szárazra a területet.

Fültisztítás

A kutyus fülét is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy tiszta e a [a~85~fülproblémák] elkerülése érdekében. A hallójáratnak és környékének mindig tisztának és szagtalannak kell lennie! Néha megkérhetjük az állatorvost, hogy szabadítsa meg a kutyust a fülében lévő szőrtől. A fül felső egyharmadáról rendszeresen le kell nyírni a szőrt, mert a túl sok szőr súlyától lekonyulhat a kutya füle.


A mancsok ápolása

A hosszú- és szálkás szőrű fajták esetében a mancsok között is érdemes rendszeresen kivágni a szőrt, így megakadályozhatjuk, hogy sár vagy kosz ragadjon bele. Ha a kutyus karmai nem kopnak megfelelően, 2-3 havonta vigyük el kutyakozmetikába, ahol szakszerűen levágják. Ha ezt elmulasztjuk, nehézkessé válik számára a járás, sőt az is előfordulhat, hogy deformálódnak az ujjak.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Ne vegyünk olyan tenyésztőtől kutyát aki törzskönyv nélkül i kiadja a kölyköt. Menjünk el személyesen a tenyészetbe, hogy lássuk a tartási körülményeket és a kutyák viselkedését.

Tenyészet

Mindig is állat és bogár barát voltam. Minden élőlénynek megvan a maga kis varázsa, mind különleges valami miatt. Különösképpen a kutyusokat kedvelem, mert ők azok akik hűségesek és bármikor készek arra hogy melletted legyenek jóban rosszban. Az a ragaszkodás amit ezek a kis állatok tudnak nyújtani az embernek elmondhatatlan. Képesek órák hosszat mozdulatlanul pihenni melletted hogy ne zavarjanak. Hogy miért pont emellett a fajta mellett döntöttem, mert  különleges színükkel előkelő tartásukkal, bájos küllemükkel cuki természetükkel teljesen el varázsoltak engem.  Mióta elhagytam gyermekkori otthonomat mindig voltak állataim. Tizenhárom éve foglalkozom a fajtával, először csak egy kutya párom volt aztán fel sem tűnt és mindig többen lettek ma már 17 ilyen édes pici kutyusom van.

Szokták kérdezni melyik a kedvencem mert nem létezik, hogy mindegyiket egyformán szeresse az ember. Márpedig lehet, mindegyiknek külön kis egyénisége van, ami miatt imádni lehet. Sajnos vannak pillanatok, amikor összeomlok mert tehetetlen vagyok, mert elveszítek egy kis tündért és ez rettenetesen, elviselhetetlenül fáj. De azt mondják ez az élet vele járója tudom, hogy az de így is nehéz elviselni. Büszke vagyok rájuk, mert mindig minden kiállításon tökéletesen viselkednek nyugodtak szófogadóak. Hosszú évek óta szép eredményekkel tudunk haza jönni. Vannak kudarcok is mert nem nyerhet mindig az ember vannak más szép kutyusok is, akik megérdemlik a címet. Kimondhatatlanul boldog vagyok, hogy velük foglalkozhatom. Mikor együtt vagyunk a nyugalom szigetén érzem magam ők nekem az élet, a levegő, a napsütés.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében