Brüsszeli griffon, Belga griffon és Petit Brabancon

Márta Mikó

Magasság: 28-30 cm

Súly: 5-6 kg

Méret: Kicsi

Szín: Fekete Vörös Fekete-cser

Jellemzők:

Egészség - 4
Harapásra való hajlam - 1
Ápolás és tisztántartás - 3
Vedlési szint - 2
Taníthatóság - 5
Játékosság - 4
Ugatás - 3
Házőrző képesség - 3
Harapási potenciál - 1
Lakásban tartható - 5
Gyerekbarát - 4
Macskabarát - 4
Háziállat-barát - 4
Kezdő gazdiknak - 4
Vízkedvelő kutyafajta? - 3
Mozgásigény - 3
Hízékonyság - 3

A griffon fajták története

Griffon szerű kutyákat már a 15., 16. és 17.században is láthatunk festményeken. Bármi is az eredete, a 15. századra vagy még előbbre nyúlik vissza. Mind a három fajta egy kis termetű, drótszőrű kutyára vezethető vissza. Abból a kevés információból ami a korai egyedekről Európából elérhető , különösen Belgium brüsszeli területén éltek, ahol a bérkocsisok, mint patkányfogó és jelző kutyát tartották. Gazdáik fiákerén ültek és jól ismerték őket majomszerű és szemtelen arckifejezésükről. Általánosan elfogadott, hogy a fajta Belgiumban honos és az első brüsszeli griffont onnan importálták Angliába. Az 1880-as években készült el az első tenyésztési standard és 1883-ban az első tenyésztési osztályt minősítették a kiállításon. 1894-ben a belgák királynője, Marie Henriette – akit érdekeltek ezek a kis kutyák- elkezdte tenyészteni őket, javított minőségükön és elkezdte promótálni őket az európai nemesség körében.

Innentől kezdve mind a nemesség, mind a munkás osztály körében nagy népszerűségnek örvendtek ezek a kutyák. Európa számos országába eljutottak társasági kutya mivoltukban. 1897-ben létrejött a  Griffon Bruxellois club Angliában. 1899-ben az AKC kiadja az első törzskönyvet a fajtának. 1900-ra amerikában is divatba jöttek ezek a kis kutyák és 1908-ban nyert először kiállítást. Mint sok más kutyafajtát, ezeket a kutyákat is érintette a háború. Nem sokan tudták etetni még egy kutyát is így számuk megcsappant. A II: Világháború végére Belgiumban majdnem teljesen kihalt a fajta. De Angliában lelkes fajta mentőknek sikerült megmenteni a kihalástól. A fajta mai típusának kialakulásában közrejátszott a King Charles spániel, a [v~243~Mopsz], az Affenpincher de benne van a Yorkshire terrier is. Amerikában az “As Good as It Gets” ("Lesz ez még így se") című Jack Nicholson film növelte a fajta népszerűségét, de ennek ellenére se ott, se Európában a mai napig nem tekinthető divat kutyának.

Külleme

Drótszőrű vagy sima szőrű változatban tenyésztik. A vörös a brüsszeli, a fekete vagy fekete-cser a belga alfaja a fajtának. E fajtáknak durva szőre van, aljszőrzettel. Harmadik változata a petit brabancon, melynek rövid szőre van és mindhárom színváltozatban megjelenik. Tenyészteni a 3 fajtát csak együtt lehet. Marmagasságuk 28-30 cm, súlyuk átlagban 5-6 kg körül mozog. Felépítésük kvadratikus, erős csontozattal, de ennek ellenére elegáns, könnyed mozgással. Jellegzetessége a fejszőrzet vagy szakáll, ami a fültöveknél kezdődik és hosszabb, mint a testen található többi szőr.

Jelleme

Kis termetű kísérő kutya, intelligens, kiegyensúlyozott, érdeklődő, éber, büszke, gazdájához ragaszkodó. Nem félénk, minden után érdeklődik amit a gazdája csinál, könnyen tanítható, barátságos és szófogadó. A fajtától mesze áll az [a~58~agresszivitás], jól összeszoktatható más háziállattal is. Idegenek érkezését és szokatlan hangokat ugatással jelez, de nem ugat feleslegesen.

Nevelése, igényei

Nagyon erősen kötődik a gazdájához és családjához, nehezen tűri az egyedüllétet, ezért olyan helyre, ahol egész nap egyedül lenne, nem ajánljuk. Kiváló az alkalmazkodó képességük, emiatt gazdájuk szinte bárhová magával tudja vinni. [a~105~Lakásban] tarthatók, de szeretnek sok időt tölteni a kertben is, azonban állandóan nem lehet [a~108~kint] tartani őket. A szélsőséges időjárást nem jól tűrik. Sportos, szeret kirándulni és labdázni, de nagyobb távolság megtétele vagy sok futtatás nem ajánlott.

Ápolása, kozmetika

A két szálkás szőrű fajtát 2-3 havonta trimmelni kell, míg a rövid szőrű változat nem igényel kozmetikát. Előbbi változatnál különösen ügyelni kell a szem körüli hosszabb és folyamatosan nővő szőrre. A meleget rövid orruk miatt nehezen viselik, nyáron csak hűvösebb időszakban ajánlott a mozgatásuk a [a~67~hőguta] elkerülése érdekében.

Fajtabetegségek

Szerencsére mivel nem népszerű, nem lett divatfajta és megtartotta egészséges, betegségektől mentes mivoltát. Rövid orra miatt a meleget nehezen viseli és gyakran horkolhat. Mint minden kis termetű kutyánál, náluk is a térdkalácsot ([a~99~patella] probléma miatt) kímélni kell, a gyakori lépcsőzés, kanapéról leugrálás kerülendő. Felnőtt korban, az emésztési problémák elkerülése miatt, a napi kétszeri étkeztetés javasolt , jó minőségű, szuper prémium táppal.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk

Mivel nem lett divat kutya így a szaporítok nem jelentenek akkora veszélyt rájuk, mint sok más fajtára. [a~44~Kölyök vásárlásakor] érdemes ki kérni a tenyésztő véleményét melyik kis kutya személyisége illik a miénkhez illetve az életmódunkhoz. Legyünk teljesen őszinték magunkkal és a tenyésztővel életvitelünkkel kapcsolatban így tud csak segíteni a megfelelő kutyus kiválasztásában. Kérdezzük meg bátran a tenyésztőt, hogy mivel etessük, hogyan mozgassuk a kis kutyát.

Tenyészet

Tenyészetünk a Griffonfalvi kennel. Több mint 10 éve egy véletlen hozott össze a fajtával és utána került hozzánk első szukánk egy cseh tenyésztőtől. Kira kiemelkedő intelligenciája és kimagasló kiállítási eredményei indítottak el a fajtával való komolyabb foglalkozás útján. Híres, külföldi tenyésztőktől igyekeztem mindent megtudni a fajtáról, hogy ezt a különleges és remek kiskutyát Magyarországon is megismerjék és megszeressék.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében