Brüsszeli griffon, Belga griffon és Petit Brabancon
FCI fajtacsoport
Társasági kutyák
Magasság
28-30 cm
Súly
5-6 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Brüsszeli griffon, Belga griffon és Petit Brabancon

Griffon szerű kutyákat már a 15., 16. és 17.században is láthatunk festményeken. Bármi is az eredete ezeknek a fajtáknak, a 15. századra vagy még előbbre nyúlik vissza.
Kedvencem Létrehozás

A griffon fajták története

Griffon szerű kutyákat már a 15., 16. és 17.században is láthatunk festményeken. Bármi is az eredete, a 15. századra vagy még előbbre nyúlik vissza. Mind a három fajta egy kis termetű, drótszőrű kutyára vezethető vissza. Abból a kevés információból ami a korai egyedekről Európából elérhető , különösen Belgium brüsszeli területén éltek, ahol a bérkocsisok, mint patkányfogó és jelző kutyát tartották. Gazdáik fiákerén ültek és jól ismerték őket majomszerű és szemtelen arckifejezésükről. Általánosan elfogadott, hogy a fajta Belgiumban honos és az első brüsszeli griffont onnan importálták Angliába. Az 1880-as években készült el az első tenyésztési standard és 1883-ban az első tenyésztési osztályt minősítették a kiállításon. 1894-ben a belgák királynője, Marie Henriette – akit érdekeltek ezek a kis kutyák- elkezdte tenyészteni őket, javított minőségükön és elkezdte promótálni őket az európai nemesség körében.

nationalpurebreddogday.com foto_griffonok
A fajta a nemesek és a munkásosztály körében is nagy népszerűségnek örvendet, Fotó: nationalpurebreddogday.com

Innentől kezdve mind a nemesség, mind a munkás osztály körében nagy népszerűségnek örvendtek ezek a kutyák. Európa számos országába eljutottak társasági kutya mivoltukban. 1897-ben létrejött a  Griffon Bruxellois club Angliában. 1899-ben az AKC kiadja az első törzskönyvet a fajtának. 1900-ra amerikában is divatba jöttek ezek a kis kutyák és 1908-ban nyert először kiállítást. Mint sok más kutyafajtát, ezeket a kutyákat is érintette a háború. Nem sokan tudták etetni még egy kutyát is így számuk megcsappant. A II: Világháború végére Belgiumban majdnem teljesen kihalt a fajta. De Angliában lelkes fajta mentőknek sikerült megmenteni a kihalástól. A fajta mai típusának kialakulásában közrejátszott a King Charles spániel, a Mopsz Mopsz, az Affenpincher de benne van a Yorkshire terrier is. Amerikában az “As Good as It Gets” ("Lesz ez még így se") című Jack Nicholson film növelte a fajta népszerűségét, de ennek ellenére se ott, se Európában a mai napig nem tekinthető divat kutyának.

Három griffon a fűbenn
Mai küllemükben visszaköszönnek a tenyésztésbe vont egyéb fajták

Külleme

Drótszőrű vagy sima szőrű változatban tenyésztik. A vörös a brüsszeli, a fekete vagy fekete-cser a belga alfaja a fajtának. E fajtáknak durva szőre van, aljszőrzettel. Harmadik változata a petit brabancon, melynek rövid szőre van és mindhárom színváltozatban megjelenik. Tenyészteni a 3 fajtát csak együtt lehet. Marmagasságuk 28-30 cm, súlyuk átlagban 5-6 kg körül mozog. Felépítésük kvadratikus, erős csontozattal, de ennek ellenére elegáns, könnyed mozgással. Jellegzetessége a fejszőrzet vagy szakáll, ami a fültöveknél kezdődik és hosszabb, mint a testen található többi szőr.

Petit brabancon
Petit brabancon

Jelleme

Kis termetű kísérő kutya, intelligens, kiegyensúlyozott, érdeklődő, éber, büszke, gazdájához ragaszkodó. Nem félénk, minden után érdeklődik amit a gazdája csinál, könnyen tanítható, barátságos és szófogadó. A fajtától mesze áll az agresszivitás, jól összeszoktatható más háziállattal is. Idegenek érkezését és szokatlan hangokat ugatással jelez, de nem ugat feleslegesen.

Nevelése, igényei

Nagyon erősen kötődik a gazdájához és családjához, nehezen tűri az egyedüllétet, ezért olyan helyre, ahol egész nap egyedül lenne, nem ajánljuk. Kiváló az alkalmazkodó képességük, emiatt gazdájuk szinte bárhová magával tudja vinni. Lakásban tarthatók, de szeretnek sok időt tölteni a kertben is, azonban állandóan nem lehet kint tartani őket. A szélsőséges időjárást nem jól tűrik. Sportos, szeret kirándulni és labdázni, de nagyobb távolság megtétele vagy sok futtatás nem ajánlott.

Kis kutya pulcsiban, az erdőben
Imádja a családi kirándulásokat

Ápolása, kozmetika

A két szálkás szőrű fajtát 2-3 havonta trimmelni kell, míg a rövid szőrű változat nem igényel kozmetikát. Előbbi változatnál különösen ügyelni kell a szem körüli hosszabb és folyamatosan nővő szőrre. A meleget rövid orruk miatt nehezen viselik, nyáron csak hűvösebb időszakban ajánlott a mozgatásuk a hőguta elkerülése érdekében.

Fajtabetegségek

Szerencsére mivel nem népszerű, nem lett divatfajta és megtartotta egészséges, betegségektől mentes mivoltát. Rövid orra miatt a meleget nehezen viseli és gyakran horkolhat. Mint minden kis termetű kutyánál, náluk is a térdkalácsot ( patella probléma miatt) kímélni kell, a gyakori lépcsőzés, kanapéról leugrálás kerülendő. Felnőtt korban, az emésztési problémák elkerülése miatt, a napi kétszeri étkeztetés javasolt , jó minőségű, szuper prémium táppal.

Kis kutya a balaton parton
Életerős, egészséges kis kutyák

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk

Mivel nem lett divat kutya így a szaporítok nem jelentenek akkora veszélyt rájuk, mint sok más fajtára. Kölyök vásárlásakor érdemes ki kérni a tenyésztő véleményét melyik kis kutya személyisége illik a miénkhez illetve az életmódunkhoz. Legyünk teljesen őszinték magunkkal és a tenyésztővel életvitelünkkel kapcsolatban így tud csak segíteni a megfelelő kutyus kiválasztásában. Kérdezzük meg bátran a tenyésztőt, hogy mivel etessük, hogyan mozgassuk a kis kutyát.

Kölyök kutya
Kölyökkutya tenyésztőnknél

Tenyészet

Tenyészetünk a Griffonfalvi kennel. Több mint 10 éve egy véletlen hozott össze a fajtával és utána került hozzánk első szukánk egy cseh tenyésztőtől. Kira kiemelkedő intelligenciája és kimagasló kiállítási eredményei indítottak el a fajtával való komolyabb foglalkozás útján. Híres, külföldi tenyésztőktől igyekeztem mindent megtudni a fajtáról, hogy ezt a különleges és remek kiskutyát Magyarországon is megismerjék és megszeressék.

5 kis kutya gazdájával
Célunk, hogy hazánkban is minél többen megismerjék és megszeressék ezeket a különleges kis kutyákat

Gyakran ismételt kérdések

Brüsszeli griffon.

Igen, ezek a kis kutyák gyorsan és szívesen tanulnak. Pozitív megerősítéssel ajánlott őket kiképezni.

Egyáltalán nem igaz, ha indokolt akkor jeleznek, de nem ugatnak feleslegesen.

A bemutatót Mikó Mártának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Több mint 10 éve egy véletlen hozott össze a griffonal és utána került hozzánk első szukánk Kira, ő indított el a griffonokkal való komolyabb foglalkozás útján.
Image Description
Márta Mikó — Griffonfalvi kennel