Kuvasz

Keresztes-Nagy Nikoletta

Magasság: 66-70
 cm

Súly: 37-50 kg

Méret: Nagy

Jellemzők:

Egészség - 5
Harapásra való hajlam - 2
Ápolás és tisztántartás - 1
Vedlési szint - 3
Taníthatóság - 4
Játékosság - 3
Ugatás - 2
Házőrző képesség - 5
Harapási potenciál - 2
Lakásban tartható - 1
Gyerekbarát - 5
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 4
Kezdő gazdiknak - 2
Vízkedvelő kutyafajta? - 3
Mozgásigény - 3
Hízékonyság - 2

Kuvasz története

A Kuvasz fajta kialakulása a népvándorlással kezdődött. A mai egyedekhez hasonló nagyobb termetű kutyák segítették eleinte a nagyvadak vadászatát, majd később, a haszonállattartás kialakulásával a pásztorokat segítették. Védelmezték a nyájat (vagy más haszonállatok csordáját) a vadállatoktól, egyben tartották és a hajtásban is részt vettek. Fontos volt, hogy a pásztor sötétben, rossz látási viszonyok között is meg tudja különböztetni kutyáját a farkastól, emiatt a fehér/világos színű ebeket részesítették előnyben, így alakult ki a fehér szín. A régi magyarok nagyra becsülték a sok területen segédkező kutyájukat, így a gazdák mellé oda lett temetve kutyájuk is. Fenékpusztán és Szentkirályon talált kutyakoponya szinte megegyezik a mai kuvaszokéval, ebből tudhatjuk, hogy már régóta részese a magyarok életének a kuvasz. Sokoldalúságának köszönhetően népszerű lett, Szent Lászlónak és Mátyás királynak is volt. 1400-1700 között a marhaexportok során még tovább nőtt népszerűségük, hiszen ők őrizték a marhákat a hosszú utakon a tolvajoktól, vadaktól. A marhaexportoknak köszönhetően Európa több részén is megjelent a fajta, és sok rokonfajta alakult ki (pl.: Akbas, Szlovák csuvacs, [v~298~Pireneusi hegyi kutya]). A ridegpásztorkodás visszaszorulásával, a farkasok irtásával sok helyen nem volt már szükség a kutyák munkájára, sokoldalúságának köszönhetően viszont más területeken tudták használni, tanyák, üzemek őrzésére. Kezdett egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni a fajta, de a II. világháború során, mivel élete árán is védelmezett, a tanyák fosztogatásakor sok kutya az életével fizetett. A megmaradt egyedek még tovább fogytak, mikor az 1950-es években a politikai helyzet miatt elvették sok ember földjét, akár erőszakkal is. Ebből a nagyon kis létszámú heterogén állományból kellett újjáéleszteni a fajtát. Ebben nagy segítségre volt az „Állatkert Kennel” és a „Gyapjas Kuvasz Kennel”. Az állam már akkor adókedvezménnyel támogatta azokat, akik foglalkoztak kuvasztenyésztéssel. A mai napig igyekszik az állam segíteni e nemes, magyar kutyafajtának a tenyésztését. A 32/2004 (IV. 19.) országgyűlési határozat a Kuvaszt nemzeti kinccsé nyilvánította. 2017-ben a magyar kutyafajták, köztük ők is, hungarikumok lettek. 2018-tól pedig a fajta megőrzése érdekében bevezették a született fajtatiszta kölykök DNS-alap származásellenőrzését, aminek költségét szintén az állam finanszírozza.

Külleme

Nagytestű, tiszteletet parancsoló kiállású, de mégis kedves arcú fajta. Mivel pásztorkutyák, ezért könnyed mozgású, de erős felépítésűek. A fehér szőr mellett feltűnő a jól pigmentált fekete orr, ajkak, szemhéjszél. A feje jellegzetes ék alakú, széles fejtető jellemzi, és az orr egyenletesen keskenyedik (nem hegyesedik). Enyhén domború a homlok, melynek közepén hosszanti árok húzódik. Az arcorri rész is széles, jól izmolt. Az ajkak feszesek, ennek is köszönhető, hogy sokszor úgy tűnik, mintha mosolyognának. Fogazatuk erős, ollósan záródó. A szemek mandula alakúak, sötétbarnák, és a szájszélhez hasonlóan, a szemhéjszél is feszes. A fül a fejtető folytatásából indul, tőben megtört, és tompa V alakot formáz. A nyak rövidebb, erőteljes izomzattal. A kanoknál jellemző a kifejezett szőrnyakörv és mellsörény. A far enyhén csapott, jól izmolt, melyen dús a szőrzet. Mély és hosszú mellkasuk van, ami nagyban hozzájárul nemes megjelenésükhöz. A farok alacsonyan tűzött, lefelé irányuló, melynek vége enyhén felfelé hajlik, kiegyenesítve a csánkig ér, teljes hosszábban dús, hullámos szőr fedi. A végtagoknál nagyon fontosak a megfelelő szögelések, és a megfelelő, párhuzamos lefutásuk a megfelelő, könnyed mozgáshoz. A mancsok kerekek, vagy kissé oválisak. Itt is jellemző rájuk a feszesség, az ujjak szorosan zártak. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék. Szőrzetük kissé durva, hullámos, nem nemezesedő. A fejen, füleken, elülső és hátsóvégtagok egy részén és a mancsokon rövidebb szőrzet van. A végtagok hátulsó élén szőrzászló található a csánkig. Színe lehet fehér, vagy elefántcsont fehér. Mozgása térölelő, lendületes, kitartó, lépése hosszú.

Jelleme

Úgy lettek kitenyésztve, hogy önállóan is el tudják látni a rájuk bízott feladatokat, tudjanak szükség esetén önálló döntést hozni, emiatt tapasztaltabb kutyatartóknak ajánlott fajta. A történelem során sokféle feladatot kellett ellátniuk, különböző helyzetekben kellett helytállniuk, így kellő tudatossággal sok féle feladatra betaníthatóak, vagy sok mindenre ösztöneiknek köszönhetően is képesek. Mivel nagytestűek, és határozott jelleműek, a kezdetektől fogva fontos a megfelelő szocializáció, tudatos nevelés, és hogy a gazdája határozott legyen. Pásztorkutya lévén tanulékony, emellett házőrzésre is kiválóak. Szeretnek dolgozni, őrizni a területüket, így ha sok időt kell kennelben vagy kötélen tölteniük, akkor hajlamosak [a~58~agresszívebben] viselkedni. 
Családi kutyának is megfelelőek, kisgyermekekkel figyelmesebbek, előzékenyebbek. 
A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesületnél be lett vezetve, hogy a tenyészszemlén nem csak küllemi követelményeknek kell megfelelniük, hanem egy alaptermészet vizsgát is teljesíteniük kell, hogy csak a megfelelő idegrendszerrel rendelkező egyedek legyenek tenyésztésbe vonva.

Nevelése, igényei

Határozott gazdát igényel, mivel tud önállóan is dolgozni, így ha a gazdája nem határozott, akkor a kutya veszi át az irányítást és próbál a gazdája helyett döntéseket hozni, mit is szabad neki, és mit nem. Sokoldalúságának köszönhetően sok féle munkavizsgát képes teljesíteni megfelelő felkészítéssel, csak a gazdának tudnia kell fenntartania az érdeklődését. Magyarországon több kutya is rendelkezik különféle munkavizsgával, és vesznek részt versenyeken is. 
Közepes mozgásigényűek. Nem igénylik, hogy 1-1 foglalkozással legyen intenzíven lemozgatva, inkább hogy többször tudjanak mozogni nem túlfeszített tempóban. Inkább „maraton futók”, nem sprinterek.

Ápolása, kozmetika

Átlagos ápolást igénylő fajta. Szőre jól alkalmazkodik nyáron a meleghez, ami együtt jár a vedléssel.  A meleg beköszöntével sok szőrt hullathat el, amit ha nem szeretnénk, hogy mindenfelé hulljon, segíthetünk az aljszőr ritkításával. Ehhez elég egy egyszerű eszköz, egy gereblye nevű fésű (egyszerű egysoros fém kutyafésű, a nyél és fésű rész alakja viszont egy gereblyéhez hasonlít), ami segít kihúzni az elhalt szőrszálakat. Fontos, hogy pengés aljszőr szedőt ne használjunk, mert azzal sérülhet a fedőszőr. Faroknál csak óvatosan fésüljük, mert ott nő vissza leglassabban a szőr. Fürdés nélkül is szépen tisztul a szőrük. A fülük nem hajlamos [a~85~gyulladásra], szépen tisztul, de időnként érdemes ellenőrizni, hiszen pl. a túlzott zsírosodása utalhat a [a~74~bűzmirigy] gyulladására. A karmok megfelelő végtagállás, és elegendő mozgás esetén maguktól is visszakopnak.

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta. Tenyésztésük során minden egyed szűrve van csípőízületi [a~45~diszpláziára], hogy ezt a betegséget elkerüljük. Nagytestű kutyafajta lévén előfordulhat náluk a [a~55~gyomorcsavarodás], így ha hirtelen nagy mennyiséget eszik egyszerre a kutyánk, figyelni kell, hogy utána egy rövid ideig kerülje az intenzív mozgást.

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Jelleme miatt nagyon fontos, hogy olyan helyről vegyünk kiskutyát, ahol meg tudunk bizonyosodni arról, hogy a tenyésztő kellő időt, figyelmet fordít a kiskutyák megfelelő szocializációjára, megalapozza lelkiismeretesen a kölyök emberekkel való jó viszonyát. Almon belül is lehetnek különbségek a kölykök személyiségében, így ne csak küllem alapján válasszunk, hanem bátran kérjük a tenyésztő segítségét a választásban, aki segít az új gazda számára legmegfelelőbb kiskutya kiválasztásában.

Tenyészet

A nevem Keresztes-Nagy Nikolett és a férjemmel, Keresztes-Nagy Ádámmal együtt miénk a Kurcamenti Becses Kuvasz kennel Szentesen. 2017-ben lett az első olyan kuvaszunk, akit tenyésztési szándékkal választottunk, de kedvtevésből már korábban is volt. A legfontosabb volt számunkra a megfelelő idegrendszer, és másodlagos a szép küllem. Kutyáinkat családi környezetben, kisgyermekünk mellett neveljük, de van egy tanyánk is, ahol találkozhatnak birkákkal is. Sajnos sokan nem ismerik a magyar kutyafajtákat, nem tudják mennyi érték rejlik bennük. Ennek érdekében szoktunk járni kutyás gyerektáborba, városi kutyás rendezvényekre és mindig látunk meglepődött embereket, akik kellemesen csalódnak, hogy ezek a kutyák milyen jó természetűek.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében