Kuvasz
FCI fajtacsoport
Juhász- és pásztorkutyák
Magasság
66-70
 cm
Súly
37-50 kg
Méret
Nagy
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Kuvasz

A mai Kuvaszhoz hasonló nagyobb termetű kutyák segítették eleinte a nagyvadak vadászatát, majd később, a haszonállattartás kialakulásával a pásztorokat segítették.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Kuvasz története

A Kuvasz fajta kialakulása a népvándorlással kezdődött. A mai egyedekhez hasonló nagyobb termetű kutyák segítették eleinte a nagyvadak vadászatát, majd később, a haszonállattartás kialakulásával a pásztorokat segítették. Védelmezték a nyájat (vagy más haszonállatok csordáját) a vadállatoktól, egyben tartották és a hajtásban is részt vettek. Fontos volt, hogy a pásztor sötétben, rossz látási viszonyok között is meg tudja különböztetni kutyáját a farkastól, emiatt a fehér/világos színű ebeket részesítették előnyben, így alakult ki a fehér szín. A régi magyarok nagyra becsülték a sok területen segédkező kutyájukat, így a gazdák mellé oda lett temetve kutyájuk is. Fenékpusztán és Szentkirályon talált kutyakoponya szinte megegyezik a mai kuvaszokéval, ebből tudhatjuk, hogy már régóta részese a magyarok életének a kuvasz. Sokoldalúságának köszönhetően népszerű lett, Szent Lászlónak és Mátyás királynak is volt. 1400-1700 között a marhaexportok során még tovább nőtt népszerűségük, hiszen ők őrizték a marhákat a hosszú utakon a tolvajoktól, vadaktól. A marhaexportoknak köszönhetően Európa több részén is megjelent a fajta, és sok rokonfajta alakult ki (pl.: Akbas, Szlovák csuvacs, Pireneusi hegyi kutya Pireneusi hegyi kutya). A ridegpásztorkodás visszaszorulásával, a farkasok irtásával sok helyen nem volt már szükség a kutyák munkájára, sokoldalúságának köszönhetően viszont más területeken tudták használni, tanyák, üzemek őrzésére. Kezdett egyre nagyobb népszerűségnek örvendeni a fajta, de a II. világháború során, mivel élete árán is védelmezett, a tanyák fosztogatásakor sok kutya az életével fizetett. A megmaradt egyedek még tovább fogytak, mikor az 1950-es években a politikai helyzet miatt elvették sok ember földjét, akár erőszakkal is. Ebből a nagyon kis létszámú heterogén állományból kellett újjáéleszteni a fajtát. Ebben nagy segítségre volt az „Állatkert Kennel” és a „Gyapjas Kuvasz Kennel”. Az állam már akkor adókedvezménnyel támogatta azokat, akik foglalkoztak kuvasztenyésztéssel. A mai napig igyekszik az állam segíteni e nemes, magyar kutyafajtának a tenyésztését. A 32/2004 (IV. 19.) országgyűlési határozat a Kuvaszt nemzeti kinccsé nyilvánította. 2017-ben a magyar kutyafajták, köztük ők is, hungarikumok lettek. 2018-tól pedig a fajta megőrzése érdekében bevezették a született fajtatiszta kölykök DNS-alap származásellenőrzését, aminek költségét szintén az állam finanszírozza.

kuvasz kecskékkel
Sokoldalú munkakutyák

Külleme

Nagytestű, tiszteletet parancsoló kiállású, de mégis kedves arcú fajta. Mivel pásztorkutyák, ezért könnyed mozgású, de erős felépítésűek. A fehér szőr mellett feltűnő a jól pigmentált fekete orr, ajkak, szemhéjszél. A feje jellegzetes ék alakú, széles fejtető jellemzi, és az orr egyenletesen keskenyedik (nem hegyesedik). Enyhén domború a homlok, melynek közepén hosszanti árok húzódik. Az arcorri rész is széles, jól izmolt. Az ajkak feszesek, ennek is köszönhető, hogy sokszor úgy tűnik, mintha mosolyognának. Fogazatuk erős, ollósan záródó. A szemek mandula alakúak, sötétbarnák, és a szájszélhez hasonlóan, a szemhéjszél is feszes. A fül a fejtető folytatásából indul, tőben megtört, és tompa V alakot formáz. A nyak rövidebb, erőteljes izomzattal. A kanoknál jellemző a kifejezett szőrnyakörv és mellsörény. A far enyhén csapott, jól izmolt, melyen dús a szőrzet. Mély és hosszú mellkasuk van, ami nagyban hozzájárul nemes megjelenésükhöz. A farok alacsonyan tűzött, lefelé irányuló, melynek vége enyhén felfelé hajlik, kiegyenesítve a csánkig ér, teljes hosszábban dús, hullámos szőr fedi. A végtagoknál nagyon fontosak a megfelelő szögelések, és a megfelelő, párhuzamos lefutásuk a megfelelő, könnyed mozgáshoz. A mancsok kerekek, vagy kissé oválisak. Itt is jellemző rájuk a feszesség, az ujjak szorosan zártak. A karmok erősek, feketék vagy palaszürkék. Szőrzetük kissé durva, hullámos, nem nemezesedő. A fejen, füleken, elülső és hátsóvégtagok egy részén és a mancsokon rövidebb szőrzet van. A végtagok hátulsó élén szőrzászló található a csánkig. Színe lehet fehér, vagy elefántcsont fehér. Mozgása térölelő, lendületes, kitartó, lépése hosszú.

kuvaszok
Kedves arcú, de tiszteletet parancsoló kutyák

Jelleme

Úgy lettek kitenyésztve, hogy önállóan is el tudják látni a rájuk bízott feladatokat, tudjanak szükség esetén önálló döntést hozni, emiatt tapasztaltabb kutyatartóknak ajánlott fajta. A történelem során sokféle feladatot kellett ellátniuk, különböző helyzetekben kellett helytállniuk, így kellő tudatossággal sok féle feladatra betaníthatóak, vagy sok mindenre ösztöneiknek köszönhetően is képesek. Mivel nagytestűek, és határozott jelleműek, a kezdetektől fogva fontos a megfelelő szocializáció, tudatos nevelés, és hogy a gazdája határozott legyen. Pásztorkutya lévén tanulékony, emellett házőrzésre is kiválóak. Szeretnek dolgozni, őrizni a területüket, így ha sok időt kell kennelben vagy kötélen tölteniük, akkor hajlamosak agresszívebben viselkedni. 
Családi kutyának is megfelelőek, kisgyermekekkel figyelmesebbek, előzékenyebbek. 
A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesületnél be lett vezetve, hogy a tenyészszemlén nem csak küllemi követelményeknek kell megfelelniük, hanem egy alaptermészet vizsgát is teljesíteniük kell, hogy csak a megfelelő idegrendszerrel rendelkező egyedek legyenek tenyésztésbe vonva.

házőrző kuvaszok
Kiváló házőrzők

Nevelése, igényei

Határozott gazdát igényel, mivel tud önállóan is dolgozni, így ha a gazdája nem határozott, akkor a kutya veszi át az irányítást és próbál a gazdája helyett döntéseket hozni, mit is szabad neki, és mit nem. Sokoldalúságának köszönhetően sok féle munkavizsgát képes teljesíteni megfelelő felkészítéssel, csak a gazdának tudnia kell fenntartania az érdeklődését. Magyarországon több kutya is rendelkezik különféle munkavizsgával, és vesznek részt versenyeken is. 
Közepes mozgásigényűek. Nem igénylik, hogy 1-1 foglalkozással legyen intenzíven lemozgatva, inkább hogy többször tudjanak mozogni nem túlfeszített tempóban. Inkább „maraton futók”, nem sprinterek.

kislány és kuvasz
Következetes neveléssel tökéletes családi kutyák tudnak lenni

Ápolása, kozmetika

Átlagos ápolást igénylő fajta. Szőre jól alkalmazkodik nyáron a meleghez, ami együtt jár a vedléssel.  A meleg beköszöntével sok szőrt hullathat el, amit ha nem szeretnénk, hogy mindenfelé hulljon, segíthetünk az aljszőr ritkításával. Ehhez elég egy egyszerű eszköz, egy gereblye nevű fésű (egyszerű egysoros fém kutyafésű, a nyél és fésű rész alakja viszont egy gereblyéhez hasonlít), ami segít kihúzni az elhalt szőrszálakat. Fontos, hogy pengés aljszőr szedőt ne használjunk, mert azzal sérülhet a fedőszőr. Faroknál csak óvatosan fésüljük, mert ott nő vissza leglassabban a szőr. Fürdés nélkül is szépen tisztul a szőrük. A fülük nem hajlamos gyulladásra, szépen tisztul, de időnként érdemes ellenőrizni, hiszen pl. a túlzott zsírosodása utalhat a bűzmirigy gyulladására. A karmok megfelelő végtagállás, és elegendő mozgás esetén maguktól is visszakopnak.

kuvaszok a tóban
Szőrük öntisztul

Fajtabetegségek

Alapvetően egészséges fajta. Tenyésztésük során minden egyed szűrve van csípőízületi diszpláziára, hogy ezt a betegséget elkerüljük. Nagytestű kutyafajta lévén előfordulhat náluk a gyomorcsavarodás, így ha hirtelen nagy mennyiséget eszik egyszerre a kutyánk, figyelni kell, hogy utána egy rövid ideig kerülje az intenzív mozgást.

kuvasz gazdájával
Egészséges kutyák

Mire figyeljünk kölyök vásárlásakor?

Jelleme miatt nagyon fontos, hogy olyan helyről vegyünk kiskutyát, ahol meg tudunk bizonyosodni arról, hogy a tenyésztő kellő időt, figyelmet fordít a kiskutyák megfelelő szocializációjára, megalapozza lelkiismeretesen a kölyök emberekkel való jó viszonyát. Almon belül is lehetnek különbségek a kölykök személyiségében, így ne csak küllem alapján válasszunk, hanem bátran kérjük a tenyésztő segítségét a választásban, aki segít az új gazda számára legmegfelelőbb kiskutya kiválasztásában.

kölyök kuvasz
Kizárólag megbízható tenyésztőtől vegyünk kölyköt

Tenyészet

A nevem Keresztes-Nagy Nikolett és a férjemmel, Keresztes-Nagy Ádámmal együtt miénk a Kurcamenti Becses Kuvasz kennel Szentesen. 2017-ben lett az első olyan kuvaszunk, akit tenyésztési szándékkal választottunk, de kedvtevésből már korábban is volt. A legfontosabb volt számunkra a megfelelő idegrendszer, és másodlagos a szép küllem. Kutyáinkat családi környezetben, kisgyermekünk mellett neveljük, de van egy tanyánk is, ahol találkozhatnak birkákkal is. Sajnos sokan nem ismerik a magyar kutyafajtákat, nem tudják mennyi érték rejlik bennük. Ennek érdekében szoktunk járni kutyás gyerektáborba, városi kutyás rendezvényekre és mindig látunk meglepődött embereket, akik kellemesen csalódnak, hogy ezek a kutyák milyen jó természetűek.

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran hangzik el ez a kérdés. Ha megfelelően van tartva egy kuvasz, a számára megérdemelt bánásmódot kapja, akkor nem szoktak agresszívvá válni idősödve. Akkor szokott baj lenni, ha megkötik, becsukják az állatot, amiből besokall egy idő után, és agresszívabb lehet.

Intelligens, könnyen tanítható kutyák. De önállóak is így kezdő kutyásnak nem ajánlott a tartásuk.

Igen, kiváló őrző kutyák.

A bemutatót Keresztes-Nagy Nikolettának köszönhetjük

Image Description
Image Description
Kutyáinkat családi környezetben, kisgyermekünk mellett neveljük, de van egy tanyánk is, ahol találkozhatnak birkákkal is.
Image Description
Keresztes-Nagy Nikoletta — Kurcamenti Becses Kuvasz kennel