Óriás schnauzer

Éva dr Vadócz

Magasság: 60-70 cm

Súly: 35-47 kg

Méret: Nagy

Szín: Fekete Só-bors Fekete-ezüst

Jellemzők:

Egészség - 5
Harapásra való hajlam - 3
Ápolás és tisztántartás - 3
Vedlési szint - 5
Taníthatóság - 5
Játékosság - 4
Ugatás - 3
Házőrző képesség - 5
Harapási potenciál - 3
Lakásban tartható - 5
Gyerekbarát - 5
Macskabarát - 3
Háziállat-barát - 4
Kezdő gazdiknak - 3
Vízkedvelő kutyafajta? - 4
Mozgásigény - 4
Hízékonyság - 3

Óriás schnauzer története

Az Óriás schnauzer eredetileg terelőkutya volt, szarvasmarhák hajtására használták. Feltehetően durva szőrű juhászkutyák és Dán dogok leszármazottjai. De egyes feltételezések szerint a fajta kialakulásában a Flandriai pásztorkutyák is szerepet játszottak.1913 óta a fajtát törzskönyvi nyilvántartásba vették. 1921-ben Németországban létrejött a Pinscher-Schnauzer Klub. A PSK felügyeli az érintet fajták standardjét és kiállítási szabály rendszerét, az egyedek tenyésztésbe vonását. 1925 -ben már a fajta hivatalosan is elismert munkakutya. A '30-as években érkezett meg a  fajta Amerikába a  [v~1~német juhászokkal] egy időben, azonban azok nagyobb népszerűségnek örvendtek. Amerikában csak a '60-as  években kezdett népszerűvé válni a fajta. Míg '62-ben 23 egyedet regisztráltak addig '74-ben már 386-ot. És ez a népszerűség Amerikában egyre nőtt '80-as évek végéig. 1971-ben az Amerikai Kennel Klub (AKC) elfogadta a Giant Schnauzer Club of America által felülvizsgált szabványt ami mindenben megegyezik a Német PSK által elfogadottal. Beleértve a szőrtípust és színt. Ennek ellenére a szabvány értelmezésben akadhatnak különbségek országonként, ahogyan a hibák súlyosságának megítélésében és ezáltal a tenyész kritériumokban is. Napjainkban világszerte növekvő népszerűségnek örvend ez a kivételes fajta hála sokoldalúságának. Ezek a kutyák helytállnak szolgálati-, kereső-mentő-, terelőkutyaként, de családi kedvencként is.

Külleme

Nagy testű, zömök kutya. Feje hosszú, szeme sötétbarna. Füle lelóg vagy ritkán csonkolják. Háta egyenes, ágyéka rövid, feszes, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farkát általában rövidre kurtítják, függőlegesen viseli. Szőrzete kemény, drótszerű, szálkás, sűrű, felálló. A fején bajuszt, szakállt és szemöldököt alakítanak ki. Megjelenése erős és tekintélyt parancsoló. Oldalról négyzet alakú, a marmagasság közel megegyezik a testhosszal.

Forrás: hu.wikipedia.org

Jelleme

A családdal szemben nagyon játékos, idegenekkel szemben a gazda jelenlétében barátságos, de a gazda jelenléte nélkül megbízható házőrző, még az ismerősökkel szemben is. Nagyon gyerekszerető, család centrikus kutya. Úgynevezett „egygazdás”, nehezen viseli a gazdaváltást. Öreg koráig játékos, életvidám. A félénkség nem lehet tulajdonsága. [a~58~Agresszivitás] inkább más kutyákkal szemben nyilvánul meg, bár általában ok nélkül nem verekszik, de ne kössenek bele. Jó természetű, kiegyensúlyozott, gazdája iránti megvesztegethetetlenül hűséges. Nagyon fejlett intelligencia, edzhetőség, erő, állóképesség, sebesség, időjárással és betegségekkel szembeni ellenállás jellemzi. Veleszületett terhelési képessége és önbizalma teszi őt alkalmassá társnak, munkakutyának és leginkább családtagnak.

Nevelése, igényei

Nagy a mozgásigényük. Ha a gazda nem vezeti le az energiáját, nem foglalkozik vele, akkor ő megoldja, de ez nem biztos, nekünk is tetszeni fog. Jutalmazó, ösztönző módszerekkel bármire megtanítható. Szükségük van a mindennapi szellemi és fizikai kihívásokra. Mivel nagyon intelligens és erős kutyák következetes nevelésre van szükségük. 

Ápolása, kozmetika

A szálkás szőrzet rendszeres ápolást igényel (kefélés, fésülés). Ha nem kiállítási kutyáról van szó, akkor elég évente 3-4 alkalommal kutyakozmetikushoz vinni. [a~80~Karmait] időnként érdemes ellenőrizni, ha hosszúak akkor vágni belőlük, de amennyiben maguktól kopnak úgy ez sem szükséges.

Fajtabetegségek

A korának megfelelő védőoltások fontosak. Betegségekkel szemben igen ellenálló fajta. Amire figyelni kell, az a fekete kutyákra jellemző lábujj karcinóma [a~42~idős] korban, de ha ezt időben észreveszik és műtik, akkor még hosszú életű lesz.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Amennyiben van rá mód tekintsük meg a szülőket, az anyát mindenképpen, a helyet ahol tartották. Figyeljünk arra, hogy mennyire érdeklődő, barátságos. A [a~97~védőoltások], [a~66~féreghajtás] rendben legyen.

Tenyészet

1968-ban édesapám honosította meg az Óriás schnauzert. Ezt folytatjuk a gyerekeimmel. jelenleg fekete óriás és só-bors törpe schnauzereket tenyésztünk, évente két alom van nálunk. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a jó egészségre és idegrendszerre.

Gyakran ismételt kérdések

Sütiket használunk a felhasználói élmény érdekében