Óriás schnauzer
FCI fajtacsoport
Pinscherek és schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi és pásztorkutyák
Magasság
60-70 cm
Súly
35-47 kg
Egészség
Harapásra való hajlam
Ápolás és tisztántartás
Vedlési szint
Taníthatóság
Játékosság
Ugatás
Házőrző képesség
Harapási potenciál
Lakásban tartható
Gyerekbarát
Macskabarát
Háziállat-barát
Kezdő gazdiknak
Vízkedvelő kutyafajta?
Mozgásigény
Hízékonyság

Óriás schnauzer

Giant Schnauzer/Riesenschnauzer

Az Óriás schnauzer eredete az 1800-as évekre vezethető vissza. A fajta a Bajor Alpokban alakult ki.
Itt szeretnéd látni?

Töltsd fel!

Kedvencem Létrehozás
Kedvencem Létrehozás

Óriás schnauzer története

Az Óriás schnauzer eredetileg terelőkutya volt, szarvasmarhák hajtására használták. Feltehetően durva szőrű juhászkutyák és Dán dogok leszármazottjai. De egyes feltételezések szerint a fajta kialakulásában a Flandriai pásztorkutyák is szerepet játszottak.1913 óta a fajtát törzskönyvi nyilvántartásba vették. 1921-ben Németországban létrejött a Pinscher-Schnauzer Klub. A PSK felügyeli az érintet fajták standardjét és kiállítási szabály rendszerét, az egyedek tenyésztésbe vonását. 1925 -ben már a fajta hivatalosan is elismert munkakutya. A '30-as években érkezett meg a  fajta Amerikába a  német juhászokkal német juhászokkal egy időben, azonban azok nagyobb népszerűségnek örvendtek. Amerikában csak a '60-as  években kezdett népszerűvé válni a fajta. Míg '62-ben 23 egyedet regisztráltak addig '74-ben már 386-ot. És ez a népszerűség Amerikában egyre nőtt '80-as évek végéig. 1971-ben az Amerikai Kennel Klub (AKC) elfogadta a Giant Schnauzer Club of America által felülvizsgált szabványt ami mindenben megegyezik a Német PSK által elfogadottal. Beleértve a szőrtípust és színt. Ennek ellenére a szabvány értelmezésben akadhatnak különbségek országonként, ahogyan a hibák súlyosságának megítélésében és ezáltal a tenyész kritériumokban is. Napjainkban világszerte növekvő népszerűségnek örvend ez a kivételes fajta hála sokoldalúságának. Ezek a kutyák helytállnak szolgálati-, kereső-mentő-, terelőkutyaként, de családi kedvencként is.

Fekete kutya a széna bálán
Hazánkban napjainkban egyre népszerűbb a fajta

Külleme

Nagy testű, zömök kutya. Feje hosszú, szeme sötétbarna. Füle lelóg vagy ritkán csonkolják. Háta egyenes, ágyéka rövid, feszes, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak. Farkát általában rövidre kurtítják, függőlegesen viseli. Szőrzete kemény, drótszerű, szálkás, sűrű, felálló. A fején bajuszt, szakállt és szemöldököt alakítanak ki. Megjelenése erős és tekintélyt parancsoló. Oldalról négyzet alakú, a marmagasság közel megegyezik a testhosszal.

Forrás: hu.wikipedia.org

Óriás Schnauzer
Megjelenése magabiztosságot, erőt sugároz.

Jelleme

A családdal szemben nagyon játékos, idegenekkel szemben a gazda jelenlétében barátságos, de a gazda jelenléte nélkül megbízható házőrző, még az ismerősökkel szemben is. Nagyon gyerekszerető, család centrikus kutya. Úgynevezett „egygazdás”, nehezen viseli a gazdaváltást. Öreg koráig játékos, életvidám. A félénkség nem lehet tulajdonsága. Agresszivitás inkább más kutyákkal szemben nyilvánul meg, bár általában ok nélkül nem verekszik, de ne kössenek bele. Jó természetű, kiegyensúlyozott, gazdája iránti megvesztegethetetlenül hűséges. Nagyon fejlett intelligencia, edzhetőség, erő, állóképesség, sebesség, időjárással és betegségekkel szembeni ellenállás jellemzi. Veleszületett terhelési képessége és önbizalma teszi őt alkalmassá társnak, munkakutyának és leginkább családtagnak.

Gyerek a hordón, kutyával
A gyerekeket nagyon szeretik

Nevelése, igényei

Nagy a mozgásigényük. Ha a gazda nem vezeti le az energiáját, nem foglalkozik vele, akkor ő megoldja, de ez nem biztos, nekünk is tetszeni fog. Jutalmazó, ösztönző módszerekkel bármire megtanítható. Szükségük van a mindennapi szellemi és fizikai kihívásokra. Mivel nagyon intelligens és erős kutyák következetes nevelésre van szükségük. 

Nagy fekete kutya kezet fog gazdájával
Pozitív megerősítéssel bármire megtaníthatóak

Ápolása, kozmetika

A szálkás szőrzet rendszeres ápolást igényel (kefélés, fésülés). Ha nem kiállítási kutyáról van szó, akkor elég évente 3-4 alkalommal kutyakozmetikushoz vinni. Karmait időnként érdemes ellenőrizni, ha hosszúak akkor vágni belőlük, de amennyiben maguktól kopnak úgy ez sem szükséges.

Fajtabetegségek

A korának megfelelő védőoltások fontosak. Betegségekkel szemben igen ellenálló fajta. Amire figyelni kell, az a fekete kutyákra jellemző lábujj karcinóma idős korban, de ha ezt időben észreveszik és műtik, akkor még hosszú életű lesz.

Kölyök vásárlásakor mire figyeljünk?

Amennyiben van rá mód tekintsük meg a szülőket, az anyát mindenképpen, a helyet ahol tartották. Figyeljünk arra, hogy mennyire érdeklődő, barátságos. A védőoltások, féreghajtás rendben legyen.

Kutya család
Találkozzunk a kiskutya szüleivel

Tenyészet

1968-ban édesapám honosította meg az Óriás schnauzert. Ezt folytatjuk a gyerekeimmel. jelenleg fekete óriás és só-bors törpe schnauzereket tenyésztünk, évente két alom van nálunk. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a jó egészségre és idegrendszerre.

Kis gyerek ül a schnauzer hátán
Nagy hangsúlyt fektetünk a jó idegrendszerre

Gyakran ismételt kérdések

Kimondottan gyerekbarát, családi kutyák.

Nem igaz. Ok nélkül nem agresszívek.

Rendszeres kozmetika esetén nem hullik a szőre.

A bemutatót Vadócz Évának köszönhetjük

Image Description
Image Description
1968-ban édesapám honosította meg az óriás schnauzert. Ezt folytatjuk a gyerekeimmel.
Image Description
Éva dr Vadócz — Sasvári kennel